Loader

U Kataloniji pobeđuju indipendisti

22.decembar,09:28

Najveći broj glasova osvojila je, inače, unionistička partija centra Sjudadanos (Gradjani), ali ona ne može da sakupi koaliciju od 68 potrebnih mandata

Na izborima u Kataloniji 21. decembra većinu (od 70 mandata u paramentu sa 135 poslaničkih mesta) i mogućnost da ponovo formiraju vladu stekao je blok indipendističkih partija „Zajedno za Kataloniju“, bivšeg katalonskog lidera Karlesa Puđdamona (u egzilu u Briselu), osvojila sa 34 d 135 mesta, Republikanska levica sa 32 Oriola Žunkerasa (koji je u zatvoru u Madridu) i mala antikapitalistička stranka Kandidatura narodnog jedinstva, sa četiri mesta.

Najveći broj glasova osvojila je, inače partija centra Sjudadanos (Gradjani), koju vodi 36-godišnja advokatica Ines Arimadas,sa 37 od 135 mandata, ali njene šanse da sa socijalistima (16), sa Podemosom (8) Partijom narodnog jedinstva CUO, 4 mandata) i s Narodnom partijom španskog premijera Marijana Rahoja (koja je osvolila najmanji broj glasova iznad cenzusa i samo 3 mandata), formira vladu pristalica jedinstva Španije je manja od šansi indipendističkih partija koje su obezbedile 70 mandata u parlamentu od 135 mandata u kome je većina 68.

Izbore u Kataloniji je raspisala španska vlada, koja je na osnovu odluke španskog parlamenta primenom član 155. španskog ustava suspendovala katalonsku samoupravu i preuzela vlast u Kataloniji.

Izvor: Resultados elecciones catalanas 2017: Todas las reacciones, en directo, www.lavanguardia.com, 22/12/2017 09:04

El independentismo conserva la mayoría pese a la histórica victoria de Ciudadanos, elpais.com, Barcelona 22 DIC 2017 – 08:34 CET

O špansko katalonskoj krizi i njenim posledicama po kataloniju, Španiju i Evropsku uniju čitate više u testovima objavljenih u Vremenu:

Katalonija proglasila nezavisnost ,

KA OBALI PLOVI – STRATEGOLOŠKA RAZMATRANJA“: Globalni paradoks regionalizacije,

INTERVJU – PROF. DR TIBOR VARADI: Zavađena tumačenja,

ŠPANIJA: Zamrznuta nezavisnost Katalonije,

KATALONIJA: Sudar dva nacionalizma

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve