Loader

Katalonija proglasila nezavisnost

27.oktobar,21:38

Neizvesnost u Španiji. Madrid suspendovao autonomiju, raspustio parlament i smenio predsednika Katalonije...

Katalonski parlament je tajnim glasanjem u petak 2. oktobra proglasio nezavisnost Katalonije kao republike i socijalne države. U 135-članom katalonskom parlamentu za pokretanje procesa odvajanja od Španije glasalo je 70 poslanika, deset je bilo protiv a dva glasa su bila nevažeća. Za nezavisnost su glasali poslanici partije Zajedno za «da» (Junts pel Sí) i katalonska levičarske partije Kandidatura narodnog jedinstva (Candidatura d’Unitat Popular, CUP). Poslanici Socijalističke partije, Narodne partije i Građanske partije, koji se protive nezavisnosti, iz protesta su napustili skupštinsku salu uoči početka glasanja.

Građani koji su se okupili ispred zgrade parlamenta ovacijama su pozdravili tu odluku, pevajući katalonsku himnu.

Sat nakon izglasavanja katalanske rezolucije Madrid pokrenuo član 155 španskog ustava radi privremenog suspendovanja katalonske autonomije.

Španski senat je glasovima 214 članova Senata za, 47 protiv, a jedan uzdržan, odobrio vladi u Madridu da pokrene član 155 ustava radi uspostavljanje kontrole u Kataloniji…

Španski premijer je posle sednice vlade, održane neposredno nakon zasedanja Senata saopštio da je Madrid raspustio katalonski parlament, smenio vladu i šefa policije.

Odlukom vlade u Madridu suspenduje se funkcija predsednika katalonskog Generaliteta Karlesa Puiđdemona; potpredsednika Oriola Žunkerasa i svih savetnika vlade Katalonije; imenuju se organa uprave nadležni za poštovanje mera, a to će biti španska ministarstva koja odgovaraju nadležnostima svakog katalonskog ministarstva, treba da prestanu sa radom sekretarijat predsednika i potpredsednika; katalonska diplomatija, delegacije Generalitata u inostranstvu, izuzev u Briselu, delegata katalonske vlade u Briselu, delegati katalonske vlade u Madridu, generalni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Katalonije, kao i generalni direktor katalonske policije…

Šef katalanske policije Žosep Luis Trapero je zvanično podneo ostavku nakon što je vlada u Madridu naložila njegovo smenjivanje. U dve stranice dugom tekstu ostavke Trapero je poručio kolegama da budu lojalni novom šefu policije Mossos koga je postavio Madrid.

Madrid je naložio da funkcije Karlesa Puđdemona preuzme potpredsednica španske vlade Soraja Seanes Santamarija. Puđdemon je nastavio da obavlja svoje funkcije i pozvao je Katalonce da pruže nenasilni otpor merama Madrida.

Vanredni izbori u Kataloniji zakazani su za 21. decembar. Većina katalonskih partija uključujući i Puđdemonovu najavile su da će na tim izborima učestvovati.

Premijer Marijano Rahoj rekao da je Madrid raspustio katalonski parlament, smenio vladu i šefa policije. Rahoj je najavio da će ministri u centralnoj vladi preuzeti ovlašćenja katalonske administracije.

Preuzimanje vlasti u ponedeljak 30. oktobra proteklo je mirno. I pored Puđdemonovog poziva građanstvu da pruži otpor i najava generalnog štrajka nisu uočeni znaci ikakvog organizovanijeg otpora.

Ustavni sud Španije saopštio je da će sudije narednih dana doneti odluku o legalnosti glasanja o nezavisnosti u katalonskom parlamentu i naložio katalonskom parlamentu da u roku od tri dana povuče sve odluke o nezavisnosti.

Špansko državno tužilaštvo najavilo je da će pokrenuti pravni postupak protiv predsednika Generaliteta (katalanske vlade) Karlesa Puđdamona za „pobunu“, za šta je zaprećena kasna od 30 godina. Sličnnim postupkom zaprećeno je i članovima parlamenta odgovornim za izglasavanje rezolucije o nezavisnosti.

Katalonski lider Karles Puđdamon pozvao pristalice nezavisnosti da ostanu mirni. Građanski pokret Katalonska narodna skupština, pozvao je državne službenike u Kataloniji da ne slušaju naređenja španske vlade.

U međuvremenu, u katalonskom gradu Đironi pristalice regionalne nezavisnosti uklonile su špansku nacionalnu zastavu sa gradske većnice i zamenile je zastavom Katalonije.

Španski javni tužilac je 30. oktobra najavio da će protiv Karlesa Puđdemona podići optužnicu za pobunu koja po španskom zakonu može da rezultira kaznom od 30 godina zatvora.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da se za Brisel ništa ne menja i da će njihov jedini sagovornik ostati Španija.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junkers je izjavio da ne želi siutaciju u kojoj će se u EU formirati 95 nezavisnih država…

I američki Stejt department podržao je Madrid u pokušajima „da očuva Španiju jakom i ujedinjenom“.

„Berlin gleda sa zabrinutošću na eskalaciju dešavanja u Španiji“, rekao je portparol nemačke vlade Štefan Zajbert, napominjući da je jednostrano proglašenje nezavisnosti „prekršilo principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španije“.

Francuski predsednik Emanuel Makron je poručio da u potpunosti podržava španskog premijera Marijana Rahoja.

Presednik Ruske federacije je povodom proglašenja nezavisnosti Katalonije široko citirao odluku Međunarodnog suda pravde i stavove SAD, FRancuske i Nemačke o proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. uz konstataciju da je tada otvorena Pandorina kutija…

Karles Puđdemon je 30. oktobra otišao u Brisel, gde je angažovao advokata Pola Bekaerta, poznatog po tome što je branio baskijske separatiste. Mediji su spekulisali da će Puđdemon zatražiti azil u Belgiji, nakon što je državni sekretar za azil Teo Franken, koji pripada flamanskoj separatističkoj partiji Nova flamanska alijansa izjavio da je moguće da Puđdemon dobije azil u Belgiji. Predsednik belgijske vlade se od te izjave distancirao pozivajući državnog sekretara da ne doliva ulje na vatru. Mediji pretpostavljaju da bi davanje azila Puđemonu moglo komplikovati odnose Belgije i Španije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije za Srbiju nema nikakvo pravno dejstvo i ukazuje da postoji sličnost sa jednostranim aktom Prištine; da Srbija podržava teritorijalni integritet, celovitost Španije, dodavši daakt katalonskog proglašenja nezavisnosti nije u skladu sa španskim ustavnim sistemom.

Britanska vlada je saopštila da ne priznaje i neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti u katalonskom parlamentu, ocenivši da je ta deklaracija je zasnovana na glasanju koje su španski sudovi proglasili nelegalnim

Sa druge strane, škotska vlada saopštila je da „poštuje i razume“ stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog „odbijanja dijaloga“ i ocenila je da „nametanje direktne kontrole Madrida ne može biti rešenje“.

Nepriznata Abhazija je najavila da će priznati Kataloniju…

(

El Parlament declara la independencia y el Senado aprueba la aplicación del 155, lavanguardia.com )

(

Resum d’un dia històric en què el Parlament ha declarat la independència de Catalunya, www.ccma.cat/tv3)

( Rajoy destituye a Puigdemont y convoca elecciones en Cataluña el 21 de diciembre,elpais.com/)

(

Soraya Sáenz de Santamaría – Madrid’s enforcer for Catalonia, bbc.com )

( Catalan police chief resigns, urges officers to ‘stay loyal’ to Madrid-appointed boss, rt.com )

( La Fiscalía se querellará contra Puigdemont por rebelión, pero no pedirá su detención , lavanguardia.com )

( European leaders to Catalan separatists: Get lost, euronews.com )

Katalonija i Španija 1469, 1714…

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve