foto: ap photo / boris grdanoski

Autor

tv manijak >

Шпиони меѓу нас

Ja ću odmah priznati da sam glup, ali bih voleo da mi neko objasni zašto smo se posvađali sa Makedoncima

Nekoliko vikenda u avgustu poznati su po ogromnim gužvama na graničnim prelazima i naplatnim stanicama. U vestima gledate reportere koji na žarenom suncu intervjuišu gastarbajtere sa celog Balkana kako strpljivo satima čekaju da pređu granicu.

Međutim, u prilogu Televizije B92 iz sela u okolini Šapca videli smo kako zaista izgleda taj famozni Urlaub u domovini. U selu su vile vredne stotine hiljada evra, neke vrede i ceo milion, ulaže se generacijama i prate savremeni trendovi. Ti naši zemljaci, uglavnom Romi, u Beču žive skromno, u dva "odeljenja", što se kaže "pod kiriju", ali zato u selu imaju vilu sa 30 soba i 8 terasa.

Iskrena domaćica je priznala reporterki B92 da tokom tri nedelje odmora ne radi ništa drugo osim čišćenja od tavana do podruma. Kakva sudbina!

Ne samo da cele godine crnče da bi podigli vilu u Srbiji i zadivili komšiluk, već i tokom odmora moraju da rmbaju, pa odmora u stvari i nema.

Pomislio sam samo šta bi sve moglo da se pokrene u tom selu kada bi deo novca svaka familija uložila u stvaranje nekog biznisa. To je takođe i jasna poruka našoj vlasti koja nije uspela građane da uveri kako je Srbija dobro mesto za ulaganje. Kada budu ubedili šabačke Rome da pare iz Beča investiraju u Srbiji, onda ću poverovati da se nešto suštinski promenilo.

A pitam se, kako da se promeni?

Ovih dana ni mi u Srbiji ne znamo zašto smo se posvađali sa Makedoncima. Evo, ja znam desetine familija iz Srbije koje su letovale u Grčkoj i putujući do tamo prošle kroz Makedoniju. Poneko stane uz put da odmori i klopa, kako to već Alvirovići preporučuju – da se okrepe i provere da li na pumpama toče tečni naftni gas. Svi redom su sipali gorivo "do vrha" jer je najjeftinije u regionu.

Onako, spolja gledano, sve je izgledalo normalno. Međutim, osoblje naše ambasade u Skoplju je povučeno radi konsultacija i bezbednosnog rizika. Prema raspoloživim vestima i šturim izjavama Vučića, Dačića i Ane Brnabić, Zaev nas špijunira i šuruje sa Albancima. Koliko ja pamtim, kad se seli osoblje ambasade, onda sledi veliko, ajd’ sad da ne kažem s..nje, ali poslednji put sam to gledao pred NATO bombardovanje.

Ja ću odmah priznati da sam glup, ali bih voleo da mi neko objasni zašto smo se posvađali sa Makedoncima. Da li ćemo zbog prijema Kosova u UNESCO sad do Grčke da putujemo preko Bugarske? Ako i Bugari udare ko na Marici i podrže Albance, propade Srbima letovanje.

Takođe, ukoliko je naša ambasada ugrožena, ili ako je predmet špijunaže, bilo bi neophodno da naši građani dobiju od MIP-a preporuke i savete kako da se ponašaju. Da l’ ćemo sa pumpadžijama da pričamo samo engleski, kako da prepoznamo pokušaj špijuniranja, da l’ da noćimo na Dojranu, da l’ da idemo na jagnjetinu u Mrzence i kod Javora Džeke? Sad će i grožđe da dozri, pa da l’ da vinari kupuju "vranac" i "kratošiju" iz Negotino? Za sada jedino znam da je premijerka rekla da sukob nije bezazlen i da je "stvar ozbiljna". Pa zašto onda ćutame!

Ja se ipak nadam da će razum prevladati i da će predsednik Vučić smoći snage da reši ovu strašnu krizu kojoj ne znamo uzrok, ali ćemo znati kad bude završena.

Nadu mi uliva ovonedeljni, neću reći sukob već pre nesporazum sa kineskim putarima. Naime, ministarka Zorana Mihajlović je u pratnji kamere i novinarske ekipe iznenada i bez najave banula na deonicu budućeg auto-puta koji grade Kinezi. Kontrola je bila toliko tajna da Zorana čak nije stavila svoj prepoznatljivi roze šlem već se maskirala slamnatim šeširom. Zamislite, radnika nigde, neki tako poslovođa pred kamerama tuc, muc, smušeno odgovara na Zokina odrešita, vojnički precizna pitanja. Ono jeste da je bilo Preobraženje, pa su možda i Kinezi otišli na vašar, tada pola Srbije slavi, ali ne može to tako, da smo sto puta braća, jer mi to plaćamo – sve je to u kameru izjavila veoma razočarana Zorana.

Taman kada sam pomislio da je prijateljstvo sa Kinom dovedeno u pitanje, da smo uspeli da pokvarimo vredne kineske neimare, da neće biti ništa od projekta "jedan pojas, jedan put", oglasio se predsednik.

Već sutra, Vučić je obišao radove, a u pratnji je bio i Toma Nikolić, šef kancelarije za večito prijateljstvo sa Kinom. Posle nadahnutog govora kineski su neimari još vrednije prionuli na posao i siguran sam da će radovi biti završeni u roku.

Isto tako se nadam da će taj Zaev, koji je poznat po tajnom snimanju svojih političkih oponenata, svima nama pustiti te snimke. Pa da čujemo da li se tu kuju nekakve zavere ili se razmenjuju recepti za zimnicu i naručuju piperke.

Što se mene tiče, slažem se sa premijerkom, ja ajvar shvatam veoma ozbiljno!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST