foto: masaru kamikura / wikipedia.org

Masajoši Son, najbogatiji Japanac >

Investitor iz budućnosti

Zaradio je milijarde i gotovo preko noći ostao bez celokupne imovine. Pa je onda sve povratio. Mediji ga zovu "japanski Bil Gejts". Vlasnik kompanije SoftBank Masajoši Son, Korejac poreklom i Japanac u srcu, investitorski je genije koji je nedavno sa Saudijcima oformio najveći private equity fond na svetu vredan skoro 100 milijardi dolara. Donaldu Trampu obećava poslove, a javnosti najavljuje novi "veliki prasak" informatičke revolucije

"Kako biste želeli da ostanete upamćeni", pitali su jednom prilikom milijardera Masajoši Sona novinari. A on im je, bez mnogo razmišljanja, odgovorio: "Kao ludaka koji se kladio na budućnost."

Kaže se da je tanka linija koja razdvaja genijalnost od ludila. Masajoši Son, milijarder i globalni investitor, školski je primer takvog "ludog genija". Sa jedne strane goni ga neutažena želje da se kocka u biznisu i bude prvi u neistraženim oblastima koje se tek naziru na horizontu poslovanja. Sa druge strane, racionalno i disciplinovano sprovodi svoju poslovnu agendu, šireći imperiju gotovo na svim meridijanima.

Masajoši Son svakako ne spada u one "estradizovane" milijardere koji se slikaju po novinama, a šira javnost gotovo da nije ni čula za njega, baš kao ni za basnoslovne ugovore koje potpisuje sa partnerima. Na Guglu, na primer, gotovo da na srpskom jeziku i nema vesti o ovom milijarderu i najbogatijem Japancu.

STO MILIJARDI: Nedavno je globalni poslovni svet naglavačke okrenula vest da je Masajoši Son oformio najveći privatni investicioni fond, namenjen ulaganju u savremene i tehnologije budućnosti, vredan skoro 100 milijardi dolara. Masajošijeva kompanija SoftBank, zajedno sa partnerima iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, formirala je SoftBank Vision Fund koji će se baviti razvojem "transformativnih tehnologija". Najveći investitor ovog investicionog fonda, sa najavljenim učešćem od nekih 45 milijardi dolara, jeste saudijski Pablik investment fond (PIF), dok se partner iz UAE – ovdašnjoj javnosti poznata Mubadala – obavezao da će u fond uložiti 15 milijardi dolara.

Podršku ovom projektu pružili su i osnivač Orakla Lari Elison i tehnološki džinovi kao što su Epl, Kvalkom i najveći tajvanski proizvođač elektronskih komponenti, Fokskon. Kako je navedeno u saopštenju Masajošijeve kompanije, koja će uložiti 25 milijardi dolara u ovaj posao, novi investicioni fond ima za cilj da "pomogne izgradnju i rast preduzeća koja stvaraju osnovne platforme za narednu fazu informatičke revolucije".

Koliki je to iznos najbolje je objasnio VB-portal CB Insajts, koji se bavi analizom investicija u oblasti tehnologija, navodeći da je od 2012. godine u više od 5000 tehnoloških startap projekata u Aziji uloženo ukupno 106 milijardi dolara. A sada je tu jedan fond sa sličnim iznosom predviđenim za investicije. Kritičari, međutim, navode da private equity fondovi širom sveta već sada na raspolaganju imaju rekordne iznose sredstava koja se samo gomilaju, jer ne postoji dovoljan broj projekata u koje bi tako ogroman novac mogao da bude uložen. Istraživačka kuća Preqin navodi podatak da je količina "nepotrošenog novca dostigla 820 milijardi dolara krajem 2016, u odnosu na 755 milijardi godinu dana ranije".

Projekat sa Saudijcima, mada svakako najveći, nije prvi hazarderski posao "japanskog Bil Gejtsa", kako Masajoši Sona nazivaju pojedini mediji. Svih ovih godina kao izvršni direktor svog preduzeća SoftBank (koje je osnovao 1981. godine) bavio se rizičnim poslovnim operacijama koje su ga uzdizale na tron globalnog biznisa, a jednom ga i srušile na dno. Početkom dvehiljaditih Son je izgubio 99 odsto svog kapitala, baš kao i imetka kompanije koju je vodio. Kao u filmskoj priči s kraja 20. i početka 21. veka, Masajoši Son vinuo se na talasu ogromnog razvoja informatičkih i internet kompanija ("Bio sam tri dana bogatiji od Bil Gejtsa"), ali je pucanjem tog "dot kom balona" na Vol Stritu ostao gotovo bez ičega. Preko noći je izgubio 70 milijardi dolara sopstvenog kapitala – što se i danas smatra najvećim gubitkom lične imovine ikada – a tržišna vrednost njegovog SoftBanka spala je sa dvesta, na tek dve milijarde dolara. Ipak, taj kolosalni finansijski krah pomogao mu je da, kako kaže, "ponovo postane srećan". "Sada osećam radost zbog posla, a znam i šta je vrednost novca", rekao je Masajoši Son, dodavši da je naučio da "ponovo vrednuje stvari". "A ja ću se i dalje kladiti na budućnost", zaključio je ekscentrični investitor.

PROŠLOST: Sudeći prema poslednjoj "Forbsovoj" listi najbogatijih, Masajoši Son ne mora da brine o budućnosti. Danas je ovaj najbogatiji Japanac 34. na listi svetskih milijardera sa ličnom imovinom od 22,5 milijardi dolara, dok je njegova kompanija, koja zapošljava 63.500 ljudi, 38. na listi sa tržišnom vrednošću od 78,6 milijardi dolara. Son tvrdi da ima strategiju i "tristagodišnji plan za SoftBank". Imajući u vidu brojne poslove koje vodi od Azije, Indije, Evrope, do Amerike, Kanade i Bliskog istoka (vidi okvir), nije ni čudo da je Masajoši Son čovek za koga kažu da je "stigao iz budućnosti".

Njegova prošlost, međutim, podseća na priču o "američkom snu". Son je rođen 1957. godine u Japanu kao dete korejskih imigranata (njegovo pravo ime je Son Jeong-ui), koji su se "privremeno" nastanili u Zemlji izlazećeg sunca. Odmalena je pokazivao sklonosti ka preduzetništvu i navodno je još kao tinejdžer imao svesku u kojoj je zapisivao ideje i pronalaske koje će stvoriti jednog dana. Kako tvrdi finansijski portal Bisnis insajder, Son je na nagovor osnivača japanske Mekdonalds franšize otputovao u Ameriku na studije. U Kaliforniji je diplomirao ekonomiju na Berkli univerzitetu, a tokom studija stekao je priličan imetak, jer je za tamošnje lokale i barove iz Japana uvozio popularne arkadne igrice, poput Spejs invejdersa i Pekmena. Nedugo zatim vratio se u Japan i osnovao SoftBank, firmu na čijem se čelu nalazi do danas.

U decembru prošle godine Masajoši Son sastao se sa tek izabranim predsednikom Amerike Donaldom Trampom u njegovoj Tramp kuli u Njujorku. On se tada pred novinarima, uz vidno raspoloženog američkog šefa države, "obavezao" da će investirati 50 milijardi dolara u SAD, koje će stvoriti "50.000 novih poslova" u toj zemlji. "Sjedinjene Američke Države će opet biti velika zemlja", rekao je tom prilikom Masajoši Son, aludirajući na već čuveni predizborni slogan Trampove kampanje. Predsednik SAD je na svom omiljenom glasilu, Tviteru, hitro preuzeo zasluge za nove investicije: "Masa je rekao da ovo nikada ne bi uradio da mi (Tramp) nismo pobedili na izborima", napisao je Tramp.

Kao neko ko voli da se bavi vizijama budućnosti, Masajoši Son je izjavio da će u naredne tri decenije veštačka inteligencija koja će upravljati kompjuterima uveliko nadmašiti ljudski IQ. On je naveo da će jedan "inteligentni" kompjuterski čip imati količnik (koeficijent) inteligencije od čak 10.000. "To će biti rađanje superinteligencije, ali zaista će se dogoditi. Ako ih ne budemo pravilno koristili i kontrolisali, to će biti rizično za nas", rekao je on, dodajući da će "pravilnom upotrebom i kontrolom roboti biti naši saveznici koji će nam olakšavati svakodnevne aktivnosti".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

SoftBank – carstvo tehnologija

Magazin "Forbs" nabrojao je aktuelne poslovne operacije koje se vežu za izvršnog direktora i vlasnika kompanije SoftBank, navodeći da je Masajoši Son "povezan sa učešćem u 92 borda u deset različitih organizacija i 17 različitih industrijskih grana". Indijski portal "Ekonomik tajm" u analizi poslovanja SoftBanka naveo je da ova firma ima planove da u doglednoj budućnosti investira u različite informaciono-tehnološke oblasti, kao što su "veštačka inteligencija (AI), robotska, mobilne aplikacije i kompjuteri, komunikaciona infrastruktura i telekomunikacije, bioinformatika, ali i u mnoge druge biznis modele (...), cloud tehnologije i softvere, potrošačke internet poslove i finansijske tehnologije".

Od mnogobrojnih poduhvata u prethodnih nekoliko decenija koje je Masajoši Son realizovao, izdvajaju se saradnja sa Eplom (SoftBank je bio prvi distributer ajfon telefona u Japanu) i Majkrosoftom, tu je i vlasnički udeo u kineskom internet gigantu Alibaba Grupi. SoftBank je, takođe, vlasnik Yahoo-Japan, jednog od najvećih provajdera i internet portala u Japanu. U svet mobilnih komunikacija Son je ušao kupivši japansku filijalu britanskog operatora Vodafon, koju je uspešno revitalizovao i načinio je jednim od vodećih provajdera u Japanu. U SAD SoftBank je većinski vlasnik američkog telekom operatora Sprint, a u Velikoj Britaniji, gde će biti sedište novog SoftBank Vision fonda, Masajoši Son poseduje kontrolni paket kompanije ARM Holdings, na čijoj se arhitekturi zasniva najveći broj mobilnih procesora u svetu.