foto: tanja valič / tanjug

Dragoljub Zarkovic

zoom >

Ovo je vaš stan? E, više nije – Ovo što se sada događa tek je faza u razmahivanju naprednjačke logike da su njihova saopštenja sveto pismo i novi zakoni

SNS je uzeo monopol na tumačenje svega i svačega pa je tako i Dragana Đilasa ponovo propustio kroz tabloidnog toplog zeca zbog, rekao bih, dobronamernog promišljanja na ekonomsku temu "Šta da se radi" optužujući ga za političke ambicije i kako je skrcao pare u onaj most

I nož i pogača: Kad stranka deli pravdu i mrvice

Jači dokaz da smo partokratska država, onaj oblik vladavine u kome jedna stranka u jedno ime uzme i nož i pogaču, deli pravdu i sirotinjske mrve hleba, ponudio je sam život: Na pritužbu kompanije nelt da im je vlast neovlašćeno otela prostor u Travničkoj ulici u Beogradu odgovorio je u prvi mah beogradski odbor Srpske napredne stranke, odnekud se proglasivši merodavnim za pravno-vlasničke odnose.

Ništa sud, ništa neki državni organ, ništa nadležna uprava: sud je izrekao odbor stanke koji koliko sutra može da vas pita: – Ovo je vaš stan? I odgovori: E, više nije!

Kompanija NELT iz Beograda saopštila je, naime, da je u toku rušenje objekata u njenom vlasništvu u Savamali, za koje kaže da su konfiskovani "s obzirom da je privatna imovina oduzeta bez naknade, u ime i za račun drugog pravnog lica pod formom javnog interesa".

"Obaveštavamo javnost da je u petak 9. juna 2017, u 12 časova, izvršena konfiskacija 1800 m² skladišnog prostora u ulici Travnička broj 3, u Beogradu, vlasništvo kompanije NELT Co iz Beograda. Rušenje objekta je u toku. Postupak oduzimanja naše imovine, iako formalno pravno sproveden kao postupak eksproprijacije, faktički je postupak konfiskacije, s obzirom da je privatna imovina oduzeta bez naknade, u ime i za račun drugog pravnog lica pod formom javnog interesa", navodi se u saopštenju.

Gradski odbor Srpske napredne stranke Beograd saopštio je, kao zapeta puška, da je eksproprijacija zemljišta za projekat "Beograd na vodi" sprovedena u potpunosti u skladu sa zakonom i da je pravosnažno okončana, a da kompaniji NELT novac ne može da bude isplaćen do završetka sudskih sporova u kojima dokazuje vlasništvo nad objektima koji su bili na tom prostoru.

Iz NELTA podsećaju da je Zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi" – Lex specialis, donet u vreme kada je Republika Srbija, kao korisnik eksproprijacije, bila jedini osnivač i vlasnik preduzeća "Beograd na vodi d.o.o." sa 100 odsto državnim kapitalom.

"Rešenje o eksproprijaciji naše imovine doneto je nakon 21.8.2015 godine, u vreme kada Republika Srbija kao osnivač nije bila vlasnik 100 odsto, niti većinski vlasnik preduzeća za realizaciju projekta Beograd na vodi, već je bila manjinski vlasnik sa 32 odsto udela. Od tog datuma reč je isključivo o privatnom interesu firme BWCI iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao većinskom vlasniku preduzeća Beograd na vodi d.o.o.", stoji u saopštenju.

Kompanija podseća da posluje dvadeset pet godina u Srbiji i da zapošljava 1700 ljudi. Ovim činom je, kako su saopštili iz NELTA, sprovedena faktička konfiskacija njihove imovine. "To ukazuje da živimo u vremenima za koja smo mislili da su daleko iza nas, i da privatna svojina nije temelj našeg pravnog poretka i državnog uređenja", dodaju u saopštenju za javnost.

U različitim fazama truljenja Rimske republike uvođene su proskripcije kao mera punjenja državne i imperatorske kase: imućnima je oduzimana imovina i skraćivani su za glavu, bio je srećan onaj ko se dočepao izgnanstva, a imovina je plenjena u korist porodica na vlasti. Nije baš isto, ali ovo što se sada događa tek je faza u razmahivanju naprednjačke logike da su njihova saopštenja sveto pismo i novi zakoni.

Nakon stranačkog tumačenja novih fantomskih poslova u Savamali ohrabrila se i oglasila se i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i izjavila je da skladište kompanije NELT na prostoru gde se realizuje projekat "Beograd na vodi" nije konfiskovano, već da je reč o eksproprijaciji, u skladu sa zakonom.


Ministarka sa zadrškom: Da se DS nije umešao...

"To nije nikakva konfiskacija, već čista eksproprijacija. Ceo proces vezan za rušenje je potpuno zakonit. Ne postoji nijedna mrvica koja je nezakonita", rekla je Mihajlović novinarima.

Prema njenim rečima, u pitanju je eksproprijacija sa pravosnažnom sudskom presudom.

"Da li kompanija ima još neke sudske sporove i šta dokazuje, to je potpuno odvojeno od toga", rekla je ona. Tako je ministarka pravdala preuzimanje privatne imovine u korist drugog privatnog lica, nekih misterioznih Arapa, koje smo videli kako se smeše kraj makete "Beograda na vodi" i nikad više.

Razumem ja ministarku. Njoj je Vučić uvalio da potpisuje te ugovore, pa joj jedino ostaje da sve to brani, kao što je Ivici Dačiću uvalio da potpisuje Briselski sporazum, a jednog dana jedino će on (Vučić, a ne Dačić ili Mihajlovićka) moći da kaže: ništa ja nisam potpisao!

Mihajlovićka je još naglasila da je nekoliko puta proverila o čemu je reč, "naročito nakon što je čula da o tome govori i Demokratska stranka" dok ju je, sudeći po toj izjavi, bilo baš briga šta govore ljudi iz NELTA jednog od ozbiljnih poreskih platiša. Drugim rečima, da se DS nije mešao, ne bi ni ona. Nadležna ministarka je odan vojnik Srpske napredne stranke koja ne bi ni reagovala da se "žuta ološ elita" nije umešala.

"Za mene je neverovatno da imamo dežurne uzbunjivače, a da se prethodno ne raspitaju o čemu je reč", rekla je Mihajlović.

Naglasila je da je DS svaki put protiv svega što se radi i gradi i navela da su "protiv auto-puta Niš–Merdare, Beograda na vodi, fontane na Slaviji" i navela da bi trebalo da se izjasne šta bi oni uradili.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović kasnije je povodom saopštenja kompanije NELT naveo da poseban zakon o "Beogradu na vodi" mora biti stavljen van snage.


Maćehinski odnos: Put svile i vunena vremena

Ceo ovaj slučaj može se tretirati i kao maćehinski odnos prema domaćim kompanijama. Široj javnosti gotovo da nije poznato da je nelt otvorio kineski "put svile". Pre dvadesetak dana, naime, na novootvoreni železnički terminal u okviru ove kompanije u Dobanovcima, stigao je prvi voz sa kontejnerima natovarenim u kineskoj luci u Pireju, Grčka, i tome je prisustvovao kineski ambasador u Beogradu, dok su ovi naši dušebrižnici odsustvovali zbog punih ruku poslova oko razmene protokola i pravljenja maketa.

SNS je uzeo monopol na tumačenje svega i svačega pa je tako i Dragana Đilasa ponovo propustio kroz tabloidnog toplog zeca zbog rekao bih dobronamernog promišljanja na ekonomsku temu "Šta da se radi" optužujući ga za političke ambicije i kako je skrcao pare u onaj most.

Ovo već postaje ozbiljan sindrom poremećene političke optike. Niko po SNS-u ne bi smeo da se bavi politikom, osim njih. Odmah je Đilas, ponovo, upleten u koloplet tobožnjih mutnih radnji sa Miroslavom Miškovićem i državnim neprijateljem br. 1 Acom Rodićem o kome njegovi dojučerašnji saradnici govore sve najgore (vidi tekst na narednim stranicama ovog broja "Vremena").

Poruka je: ćuti i trpi!

"Blic", koji svaki dan sve više prodaje dušu đavolu, u utorak je pompezno najavio svoje otkriće o "tajnom sastanku" Miškovića i Kravčenka, bivšeg direktora NIS-a. Čovek bi pomislio da su se sreli u lušatijsko doba na okretnici tramvaja na Smedervskom putu, pod okriljem noći, kad ispade da su sedeli u po bela dana u hotelu "Kraun plaza".

Loša je ona vlast koja paranoično veruje da im svi rade o glavi. Sve to govori o jednoj glavi i nezdravim ambicijama.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST