Ako predsednik vlade hvali svoju državu kao zemlju kvalifikovane, a jeftine radne snage, ako se duva da je njegova plata veoma velika, čak 1000 evra, ako se prsi da sledidrugo veliko povećanje minimalca, prvo je bilo sa 121 na 131 dinara" (na sat), ako bodri vojnike da im je sada bolje jer svi imaju po dva para čizama i uniforme, ako se u štampi šepuri naslov „Bogataši, spremite se", koji se odnosi na plaćanje godišnjeg poreza na dohodak za sve one koji imaju „enormna primanja" (1500 evra mesečno i više), onda to i jeste sanjano mesto za svakog poslodavca, naročito stranog

U nastavku najavljivanja zlatnih godina u koje Srbija ulazi, premijer/predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će u Novom Sadu biti otvoren centar za istraživanje i razvoj jedne od najmoćnijih i najvažnijih nemačkih kompanija. „Tu će odmah biti zaposleno 500 vrsnih inženjera iz Srbije, koji neće imati male, već veoma visoke plate", rekao je Vučić.

Dobro zvuči, ali nedostaju baš sve osnovne informacije. U redu je što je to „jedna od najmoćnijih i najvažnijih nemačkih kompanija" („nemačka medecina je di beste"), samo koja je to kompanija? U redu je i to za 500 inženjera, samo kojih inženjera? Inženjera poljoprivrede, metalurgije, rudarstva, građevine, mašinstva, elektrotehnike? A tek što dobro zvuči da njihove plate neće biti male, već veoma visoke, samo šta je mala, a šta veoma visoka plata?

Pošto je o tim visokim platama govorio sam Vučić, „vrsni inženjeri" nemaju baš mnogo razloga da se raduju poslu u najavljenom centru za istraživanje, ako se ikada bude i otvorio (male su šanse da hoće, ako je do najava mi već pet godina živimo u zlatnom dobu, no hajde). Recimo da taj centar traži IT inženjere, pošto se ne vidi kojoj drugoj inženjerskoj struci je u ovom trenutku potrebno 500 stručnjaka na angro. Vučić je nedavno pričao da je njegova premijerska plata veoma velika, čitavih 120.000 dinara, pa da zato tako vredno radi, jer mora da se za toliki novac oduži narodu. Uf, famoznih hiljadu evra plata, kako dobro zvuči, samo bi baš bilo lepo kada bi premijer objasnio kako sa 1000 evra mesečno i bez dodatnih prihoda koje, tvrdi, nema, plaća komunalije, hranu, onako se dobro oblači i obuva, izdržava porodicu, plaća sinu da ide u privatnu školu, bavi se somelijerstvom (skup je to hobi)...

Na stranu premijera, svaki vrsni IT inženjer posvedočiće da u tom sektoru 1000 evra i nije neka izuzetna plata – potražnja za tim kadrom je ogromna i raste, na birou rada ih nema, firme koje se bave informacionim tehnologijama niču na sve strane, ogroman broj ljudi radi odavde za firme iz inostranstva. Prošlo je svega nekoliko meseci od kada je domaći IT sektor eksplodirao od besa zato što je država britanskoj IT kompaniji "Endava" platila subvencije da bi ovde otvorila firmu, postavilo se logično pitanje zašto nekome plaćati da otvori kompaniju u kojoj će raditi ionako deficitaran kadar, koji će tamo preći iz domaćih firmi, zato što je strana povlašćena subvencijama (koje iz džepa plaćaju građani Srbije) i zbog toga može da da veće plate?

Ako najavljena „jedna od najmoćnijih i najvažnijih nemačkih kompanija" uopšte postoji i ako je iz IT sektora, mora da je čula za iskustva britanskih kolega i zbog toga dolazi na naše tržište – ko ne bi pod takvim uslovima? A ako je iz neke druge branše, onda sigurno želi da dođe na osnovu izjava premijera i pisanja domaćih medija. Ako predsednik vlade hvali svoju državu kao zemlju kvalifikovane, a jeftine radne snage, ako se duva da je njegova plata veoma velika, čak 1000 evra, ako se prsi da sledi „drugo veliko povećanje minimalca, prvo je bilo sa 121 na 131 dinara" (na sat), ako bodri vojnike da im je sada bolje jer svi imaju po dva para čizama i uniforme, ako se u štampi šepuri naslov „Bogataši, spremite se", koji se odnosi na plaćanje godišnjeg poreza na dohodak za sve one koji imaju „enormna primanja" (1500 evra mesečno i više), onda to i jeste sanjano mesto za svakog poslodavca, naročito stranog.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST