Autor

6.5.2017. >

Darvine, ti si šuntavilo

Novi promoteri nazadnih i sumanutih antinaučnih ideja nisu stari dobri tradicionalisti ni crkvenjaci, nego razni moderni „alternativci" koji gledaju u sunce, srču srebrnu vodu i teraju decu da piju varikinu

Skupštinski odbor za obrazovanje i nauku i svi veći javni univerziteti u Srbiji dobili su čudnu pošiljku ovih dana. Naime, grupa akademika, profesora, lekara, advokata (!), novinara i sveštenika predlaže reviziju Darvinove teorije evolucije, onakve kakva se uči u školama. Spisak potpisnika je dugačak, ali malo je na njemu imena poznatih javnosti. Jedina koje se dobro sećamo je Ljiljana Čolić, bivša ministarka prosvete, ona što je 2004. isto htela da protera Darvina iz udžbenika, pa je ekspresno smenjena i poslata na ropotarnicu istorije.

Ova pseudonaučna peticija je, dakle, drugi pokušaj u poslednjih 15 godina da se Darvinova teorija ukloni ili bar svede na najmanju moguću meru. Bilo je čak i predloga da se u udžbenike biologije, ravnopravno sa Darvinom ubaci i kreacionistička teorija o postanku sveta (znate ono kad je bog šest dana radio, a sedmog odmarao).

Imala sam priliku da vidim šta su tvorci peticije naveli kao argumente. U atmosferi pseudodemokratskog dijaloga, taj tekst na prvi pogled nije besmislen. Ali, to vam je onaj tip argumentacije koji stoji čvrsto kao kuća, sve dok ne primetite da nema temelj. E tad se skrši ko kula od peska. Naime, dok čitate obrazloženje te peticije, sve je naizgled u redu, dok se ne setite da je Darvinova teorija evolucije – teorija. U školama se ne predaje kao dogma, već kao jedna naučno utemeljena pretpostavka za koju postoji veliki broj dokaza, ali naučni postupak dokazivanja je još u toku. Štaviše, nijedan ozbiljan biolog ili genetičar se neće zakleti u Darvinovu teoriju evolucije, jer je svestan svih njenih nepreciznosti. Ono na čemu tekst peticije pada, kao i svaki pokušaj da se Darvin i kreacionizam stave u istu ravan jeste baš ta tvrdnja da je nauka teoriju evolucije prihvatila kao dogmu. A ako je prva, početna pretpostavka neistinita, svaki zaključak koji iz nje izvedete nužno će biti neistinit. Hoćete primer? Uzmite istinitu pretpostavku da je vaša mama – žena i lažnu da su sve žene jednorozi. Jedini zaključak koji možete da izvedete je da vam je mama jednorog. E pa ova peticija vam je nešto kao jednorog.

Ali hajde da za sad ostavimo po strani ove mozgalice, ako vam je do toga kako se formiraju naučne teorije, čitajte Tomasa Kuna ili Karla Popera. Nešto se drugo ovde valja iza brda. Ljudi moji, Srbija prvi put u novijoj istoriji ne kaska za svetskim trendovima već ih prihvata sve u 16. Totalno smo moderni, majke mi, i totalno smo pod uticajem Zapada. Mogu da se kladim u dve šampite da ima onih koje je peticija iznervirala, ali ih mrzi da razmišljaju, pa će se prvo uhvatiti za onih pet nesrećnih popova koji su je potpisali, te za ovakav izliv nazadnosti okriviti grešnu Srpsku pravoslavnu crkvu. Potpuno pogrešno! Pucajte, ali ubeđena sam da je za ovo kriv uticaj zapadnog, pre svega američkog neokonzervativizma. Jer, tamo, znate, građanstvo na tzv. školskim referendumima, i to na nivou okruga, glasa da li će deca da uče Darvina ili Bibliju. Pa kako građanstvo izglasa, tako se predaje u školama. To je dosta glupavo, ne samo zbog antinaučnog pristupa, nego zato što su kreacionizam i teorija evolucije dve različite stvari: kreacionizam objašnjava kako je nastao svet, a Darvin samo evoluciju.

No, nije to jedino. Razmislite dobro: ko u Srbiji promoviše ideju da su vakcine štetne – popovi ili neki tamo šarlatani koji se klistiraju kafom? Ko po društvenim mrežama širi „teoriju" da je Zemlja ravna ploča? Ko je krajem prošle godine hteo da ograničava pravo na abortus, vlada ili crkva? I kako se to baš vremenski poklopilo sa ofanzivom američkih republikanaca na klinike za reproduktivno zdravlje žena? Ako niste znali, u nekim američkim državama žene prelaze po 300-400 kilometara da bi dobile kontracepciju ili pilulu „za jutro posle". Dobro, oko ovog poslednjeg crkva voli da dosoli, ali ništa od navedenog nije krenulo od njih, pa ni ova peticija. Suštinsko pitanje, koje prevazilazi okvire malog društva kakvo je ovo naše, jeste zašto ovaj globalni antinaučni trend poslednjih godina toliko uzima maha. Lako ćemo se složiti da je taj trend štetan i opasan, ali najgora greška koju možemo da napravimo jeste da uperimo prstom u nedužnog, jer od sto i kusur potpisnika peticije, svega pet dolazi iz redova SPC. Kada je Ljiljana Čolić pre 13 godina spremala lomaču za Darvina, njeni motivi jesu bili verske prirode. Sada je po sredi nešto drugo. Promoteri nazadnih i, zašto ne reći, sumanutih antinaučnih ideja nisu stari dobri tradicionalisti ni crkvenjaci, nego razni moderni „alternativci" koji gledaju u sunce, srču srebrnu vodu i teraju decu da piju varikinu. Ako mislite da su to neki neuki primitivci, imajte u vidu da je u Srbiji najniža stopa vakcinacije dece u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Dakle – u većim gradovima, gde je, je li, stanovništvo obrazovanije. Isto tako, među potpisnicima peticije najveći je broj biologa, genetičara i ginekologa. Pa tačno ti dođe da zavapiš: nek nam je bog u pomoći!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST