Loader

Godišnjica potrage za fantomom

27.april,21:05

Najmasovniji protest Inicijative Ne davimo Beograd od 2014. godine

Protest pod nazivom „Tragovima fantoma“ na godišnjicu noćnog rušenja 24. i 25. aprila 2016. u Savamali, koji je organizovala Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd počeo je 25. aprila u 18 sati u Hercegovačkoj ulici ispred Geozavoda, Demonstranti su protest ispred Geozavoda nastavili protesnom šetnjom prema vladi Srbije i Skupštini Beograda, noseći simbol protesta žutu patku, kao i transparente „Narod gladuje elita se raduje“, „Protiv terora vlasti“, „Dole diktatura“, „Sliniša“, „U Malog su kratke noge“, „Siniša i Nebojša doktora su dva“, „U Malog su kratke noge“, „Siniša pošto Beograd“, „Pada Mali, a pašće i veliki“ „Neću da prodam dušu, već su mi ukrali znoj“, «Proći će i vaše!», „555-333“, «Car je go!», „Siđi do reke“, „Soroše, cicijo“, „Niste nadležni – mi smo nadležni“, „Beograd nije Mali“, „Pažnja, botovi na putu“, „BG na vodi lopovima godi“,“Sendvič za botove“, „Protiv privatizacije javnog dobra“, „Spasi dostojanstvo ne pristani na siromaštvo“, , nekoliko plakata sa nacrtanim fantomkama, kao i slike Aleksandra Vučića s natpisom „Sultan“, uz pištaljke, muziku i bubnjeve, nalepnice „Kompletni idiot“ i „Protiv nenormalnog“ i različite pojedinačne performanse , oni su uzvikivali „Čiji grad, naš grad!“, „Lopovi, lopovi“, „Onesvesti se!“…

Sa zvučnika na kamionu puštana je više puta izjava Siniše Malog: „Grad, niti jedna gradska institucija u tome nije učestvovala…“, i izjava Aleksandra Vučića: „Država sigurno ne stoji iza, a ako neko stoji, taj je kompletan idiot, i taj treba da odgovara…“

Na kružnom toku ispred zgrade Geozavoda bio je kamion sa razglasom, velika žuta patka na naduvavanje, simbol protesta, kao i bina sa koje su se obraćali govornici.

Okupljenima se obratio docent na Filozofskom fakultetu Jovo Bakić, a govorila je i studentkinja Sara Nikolić, kao i u ime Inicijative Ljuba Slavković i Luka Knežević Strika.

„Govore nam da ovde nikada neće biti bolje i da se ovde rodiš da bi otišao ukoliko se ne priključiš nekoj stranci. Oni žele da budemo jeftina radna snaga. Odbijam da odem i budem jeftina radna snaga“, rekla je studentkinja Filozofskog fakulteta Sara Nikolić.

Okupljeni su oko 19.15 krenuli u protestnu šetnju pod nazivom „Tragovima fantoma“ sledećom trasom: Karađorđeva – Crnogorska – Gavrila Principa – Balkanska – Nemanjina – Kneza Miloša – Bulevar kralja Aleksandra, do Starog dvora i Skupštine grada Beograda.

Pred zgradom vlade u Nemanjinoj 11 bacali su toalet papir, kojim su uvili ulazna vrata vlade. Protestu su se priključili studenti koji od izbora organizuju „Protest protiv diktature“, predstavnici Vojnog sindikata, Policijskog sindikata Srbije, Nezavisnog sindikata nezaposlenih Vojvodine, Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine…

Pred gradskom skupštinom su posle govora emitovali himnu protesta «Ne davimo Beograd» čiji prvi stih glasi: «Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača!»

Učesnici su poručili da ne odustaju od zaštite javnog interesa i odgovornosti onih koji stoje iza nenajavljenog rušenja u Savamali. Traže smenu gradonačelnika, predsednika Skupštine grada, ministra unutrašnjih poslova i direktora policije, kao i političku i krivičnu odgovornost svih umešanih u taj slučaj.

Organizatori protesta iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd na svojoj veb-stranici navode da razlozi za izlazak na ulice prevazilaze pojedinačne zahteve i povode, a da ogromno nezadovoljstvo uslovima rada i života, nagomilanim aferama, kao i bahato i bezobzirno ponašanje nasilnika i kriminalaca na vlasti ujedinjuje i spaja građane koji se ne mire sa ovakvim stanjem.

Vojni sindikat Srbije između ostalog u saopštenju kaže: „Danas, i nakon godinu dana, javnosti u Srbiji nije saopšteno ko su ti koji su maskirani „fantomkama“ okupirali deo teritorije grada Beograda, i ako postoje video-snimci, fotografije kao i svedoci tog zločinačkog poduhvata. Zašto policija nije intervenisala i pored toga što joj je događaj prijavljen. Ko je taj u policiji ko je sebi dao za pravo da ne postupi po prijavi? Čiji su bageri vršili rušenje objekata te noći? Čiji su mobilni telefoni te noći komunicirali iz Hercegovačke ulice, a čiji su bili oduzeti…“

„Mi, kao najveći sindikat u policiji, imamo i dodatnu moralnu obavezu da tražimo rasvetljavanje celog događaja iz Savamale jer je policija stigmatizovana kao saučesnik nečinjenja. Ne damo da cela policija bude na stubu srama zbog kriminalizovanih aktivnosti najvišeg rukovodstva MPU-a bez obzira da li su to ministar, generalni sekretar, general, načelnik… Ne damo da bilo ko okreće policiju protiv naroda i narod protiv policije.“ – poručili su iz Policijskog sindikata Srbije.

U emotivnoj poruci Nezavisnog udruženja nezaposlenih Vojvodine navodi se: „Vaša borba za istinu nikoga ne može ostaviti ravnodušnim! Država u kojoj se ni posle godinu dana ne zna ko ruši kuće, ulice, kvartove nije država u kojoj postoji pravo i pravda! U takvoj državi sem nesreće i nema ničeg drugog!“

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine „jako dobro razume šta je posao sindikata. Naš posao je da budemo socijalni partner državi i pregovaramo oko cene i uslova rada naših kolega, ali to je moguće samo u uređenoj i demokratskoj zemlji. Na žalost, primer rušenja u Hercegovačkoj ulici i to što „fantom“ još uvek, godinu dana kasnije, nosi masku, pokazuje da pravna država trenutno ne postoji.“

Takođe, svoj dolazak su najavili pokreti i iz drugih gradova Srbije, Podrži RTV iz Novog Sada, Udruženi pokret slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada iz Niša i Lokalni front iz Kraljeva, kao i drugi.

Rušenje Hercegovačke ulice i „Beograd na vodi“ ipak su samo najočitiji primeri kako „razvoj“ i „napredak“ izgleda u glavama bahatih nasilnika na vlasti. Pored toga najavljuju se novi Beograd na vodi na Adi Huji i na Sajmištu, najavljuje se rušenje Hipodroma, novi tržni centri na mestima gde su nekad bile fabrike, nove rasprodaje zemlje i preduzeća kao što su PKB i Sava Centar, dok zakulisne radnje oko deponije u Vinči tek dobijaju maha. Stvarne efekte ovakve politike vidimo u nepodnošljivo niskim platama i penzijama, nedostižnoj zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju, ucenama i prevarama.

Protest na godišnjicu rušenja u Savamali je verovatno najmasovniji skup koji je organizovala Inicijativa ne davimo Beograd, koja inače protiv izgradnje Beograda na vodi u Savamali organizuje proteste od 2014. godine

(Videti takođe: Podrška inicijativi Ne davimo Beograd na ulici zajedno studenti vojska policija nezaposleni i prosvetari , nedavimobeograd.wordpress.com )

( Protest zbog Savamale , rs.n1info.com )

( Protest Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ , rts.rs )

( Protest Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ (VIDEO) , rts.rs )

(

„Tragom fantoma“ – protest od Hercegovačke ulice do Skupštine Beograda, politika.rs)

( Protest tragovima fantoma u Savamali, slobodnaevropa.org)

( Savamala Danas , danas.rs)

( Na protestu „Tragovima fantoma“ više od 10.000 građana – See more at: http://www.danas.rs/politika.56.html?news_id=344368&title=Na+protestu+%26quot%3BTragovima+fantoma%26quot%3B+vi%C5%A1e+od+10.000+gra%C4%91ana+%28VIDEO%29#sthash.BqEvAEaS.dpuf , danas.rs )

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve