foto: dragan kujundžić / tanjug
KONAČNA ODLUKA, KONAČNI OBRAČUN: A. Vučić,...

Mediji uoči Sretenja >

O pokeru, glavi i bogomaniji

Iščekivanje konačne odluke o kandidatu SNS-a za predsedničke izbore proteklo je u tabloidnom podizanju tenzija, kao pred početak velikog "selebriti rijalitija" kad producenti još kriju imena učesnika. Tri dana produženog vikenda, uoči Sretenja, poslužila su da se još jednom objasni zašto je važno da Tomislav Nikolić, aktuelni predsednik – odustane

Premijerova glava spomenuta je dva jutra zaredom, u petak i subotu, u vrlo upozoravajućem tonu. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, inače funkcioner SNS-a, potvrdio je u petak ujutro, na TV Pinku, da će SNS odlučiti o kandidatu za predsedničke izbore do Sretenja. "Ako Vučić ne bude imao drugačiji predlog, ja vam kažem, predložiću ga za predsednika", bio je više nego ubedljiv Vučević, tvrdeći da čak 99 odsto SNS-a želi da Vučić bude kandidat i rekao da se "ova kampanja svodi na priču o Vučiću i, figurativno, o njegovoj glavi".

U subotu, opet na TV Pinku, glavni i odgovorni urednik "Informera" Dragan J. Vučićević rekao je, između ostalog, da je "u toku najprljavija predizborna kampanja u istoriji", da "igraju poker u Vučićevu glavu" i "da će se svih 16 kandidata, koliko se najavljuje da će ih biti, u drugom krugu kampanje ujediniti protiv Vučića". Razume se da je mnogo puta spomenuo "NATO Vuka" (Jeremića), pitao otkud mu pare za kampanju, ali to sad nije važno.

ZBOG SRBIJE: Iščekivanje konačne odluke o kandidatu SNS-a za predsedničke izbore proteklo je u tabloidnom podizanju tenzija kao pred početak velikog "selebriti rijalitija" kad producenti još kriju imena učesnika. Tri dana produženog vikenda, uoči Sretenja, poslužila su da oni koji još to nisu stigli da učine, i oni koji su hteli da to još jednom ponove, objasne zašto misle da je važno da se premijer Aleksandar Vučić kandiduje na ovim izborima. Zapravo, zašto je važno da se Tomislav Nikolić, aktuelni predsednik – povuče i odustane od kandidature.

foto: marko đurica / tanjug...T. Nikolić

Tim napetim, reklo bi se uznemirujućim glasom: "O glavi se radi!", nastavljen je, tokom vikenda, režimsko-medijski pritisak na Tomislava Nikolića da odustane od kandidature. "Večernje novosti" od subote 11. februara na naslovnoj strani donose vest da će se "najverovatnije" tokom vikenda videti Nikolić i Vučić i da će se "višemesečna dilema u SNS-u, približiti raspletu", te da su "Vučićeve šanse veće". Ne samo zbog istraživanja javnog mnjenja po kojima je "premijer apsolutni favorit", nego i zato što će se o tome izjašnjavati članovi predsedništva, a Vučićeva opcija je i tu "jača".

Ministar policije Nebojša Stefanović, na konferenciji za novinare, u subotu 11. februara, između priče o rezultatima MUP-a i denunciranja protesta Vojnog i Policijskog sindikata Srbije koji je održan tog istog dana, progovorio je i o kandidatima SNS-a za predsednika Srbije. Uz ogradu da ne zna koliko je umesno da daje lično mišljenje, rekao je da on smatra da je najbolji kandidat Vučić: "Ja mislim da je to jedini kandidat za koga smatram da u prvom krugu može da pobedi i vrlo sam racionalan u tome, ne samo zbog toga što sam njegov saradnik." Razume se da je o Saši Jankoviću rekao kako "nema obraz" i da je lagao građane Srbije, ali to sad nije važno.

Uoči "vikenda odluke" kada opet nije odlučeno ništa, reformatorka godine po izboru NALED-a, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica u Vladi Republike Srbije, ali i članica predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović, izjavila je da Nikolić treba da podrži Vučića: "Samo Vučića može da podrži vladajuća koalicija i samo on može da pobedi u prvom krugu. Interes SNS-a i svih ostalih stranaka u Vladi je ubedljiva pobeda Vučića i neću pogrešiti ako kažem da je to interes i ogromnog dela građana Srbije, pre svega zbog očuvanja političke stabilnosti."

BITI ILI NE BITI: Da se radi o "biti ili ne biti za Srbiju" već su potvrdili i koalicioni partneri Aleksandra Vučića, a neki od njih su to proteklog vikenda dugo i temeljno ponavljali i obrazlagali. Ispred svih, Ivica Dačić i Bogoljub Karić.

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije, ali i prvi potpredsednik u Vučićevoj vladi Ivica Dačić pozvao je Aleksandra Vučića "da donese racionalnu odluku koja će doneti pobedu".

"Formula za pobedu jeste ‘Vučić plus Dačić jednako je pobeda u prvom krugu’", rekao je Dačić. On je ponovio da će njegova koalicija podržati Vučića a u slučaju da kandidat naprednjaka bude neko drugi: "Ja sam kandidat za predsednika u ime naše (SPS-JS) koalicije, nema dileme. A onda ćemo videti ko će koga podržati u drugom krugu." Šef socijalista je još kazao da ne želi da njegova sudbina zavisi od toga da li neko ima ambiciju koja nije realna: "Tako se igrao Milošević, pa Tadić, nadam se i siguran sam da neće i Vučić." Onda je "Kurir" od subote, u svom stilu već, preneo "žučnu polemiku" između Dačića i Nikolića. Pa je tako, ako je verovati ovom tabloidu, u izjavi za "Kurir" Nikolić odgovorio na Dačićeve prozivke "da bi na izborima doživeo debakl bez podrške Vučića, SNS-a i vladajuće koalicije". U Nikolićevom odgovoru između ostalog stoji: "Neko pokušava da ubedi javnost Srbije da ja ne mogu da pobedim na izborima. I svako ima interes zašto to radi. Neko ne želi da bude predsednik, onaj ko ima svoju glavu, neko želi da napreduje oslobađanjem mesta predsednika... Svašta tu ima. Sve se pomera u hijerarhiji ukoliko ja više ne budem predsednik." ("Kurir", 11. februar)

foto: dragan kujundžić / tanjugLOMLJENJE KOLAČA, PA KOGA ŠTA ZAPADNE: Slava SNS-a

A koliko se pomera, objasnio je Branko Ružić u intervjuu za "Danas" na novinarsko pitanje da li je SPS podržao Vučića tek kad je dobro istrgovao (priča se i mestom premijera), o čemu je već govorila Dijana Vukomanović, bivša socijalistkinja, danas u taboru Vuka Jeremića. Dakle, potpredsednik SPS-a, inače fakultativni kritičar Vučića i SNS-a, koji danas u potpunosti podržava premijera kao zajedničkog kandidata vlasti na predsedničkim izborima, na pitanje o trgovini i premijerskom mestu, odgovara da "svaki strateški dogovor" u kojem učestvuje SPS "ima državotvornu notu", te da "mora biti baziran na obostranom poštovanju i uvažavanju i uključuje svakako preraspodelu odgovornosti i uticaja". No, najzanimljiviji detalj ovog intervjua (ponedeljak 13. februar) jeste da socijalisti, koji su imali sastanak s Vučićem, očekuju da premijer u daljim konsultacijama unutar svoje stranke "u narednih sedam dana donese odluku o modelu učešća SNS-a na predsedničkim izborima". Potvrdio je Ružić, naime, govorkanja da ništa ni od tog Sretenja ne mora biti, te da premijer i predsednik mogu izaći pred građane i neki dan kasnije.

NEMA PARA OD BOGOLJUBA: U vreme kada je zaključen ovaj broj "Vremena" (ponedeljak veče 13. februar) nisu postojale značajnije naznake da će se o Vučićevoj kandidaturi znati nešto više do Sretenja, sem premijerove najave da će na pitanja novinara o Siniši Malom povodom intervjua sa bivšom ženom gradonačelnika Beograda koji je objavio KRIK "odgovarati sutra", tj. u utorak 14. februara, istakavši da će tada odgovarati i na druga novinarska pitanja. Čitaoci koji čitaju ove redove pametniji su i za još jedno premijerovo "obraćanje naciji" ovog puta na RTS-u (emisija "Upitnik", utorak 14. februar)

Kako bilo, Nikolićev odgovor na čestitku Donalda Trampa povodom Dana državnosti Srbije znatiželjni pratioci Tvitera tumačili su i kao oproštaj i odlazak Tomislava Nikolića s Andrićevog venca: "Hvala vam. Radujem se zajedničkom radu s vama u narednim mesecima, u korist naroda obe države." Odalo ga je kažu ono – u narednim mesecima.

Ipak, višnja na torti medijsko-režimskih pritisaka na Nikolića da se posveti porodici uz neku pristojnu nadoknadu, minulog vikenda bio je Bogoljub Karić. On je na TV Pinku rekao da bi pobedio sve predsedničke kandidate, sem premijera Vučića, i da to pouzdano zna jer ide po Srbiji i vidi koliko ga ljudi vole. U Srbiji je, kaže, zavladala bogomanija kao u Americi trampomanija. Ipak, kao i Dačić, podržava i poštuje Vučića, a ukoliko on odustane, Bogoljub Karić će izaći na izbore i biće novi predsednik Srbije. Radikali, čulo se, seire: "Bogoljub Tomi zatvorio kasu." Izgleda da su Vučiću radikali baš sve oprostili, pa i one koje su zvali "naprednjačkim finansijerima" sada vezuju samo za Nikolića. Ko zna, možda i Šešelj odustane od kandidature u Vučićevu korist.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST