Poznavao sam ljude koji su se dugo opirali korišćenju mobilnog telefona, pa su na kraju uglavnom svi popustili. Znam i dalje neke koji ne vide potrebu za pametnim telefonom, ama i njih svakodnevica sve više tera u tom pravcu, počev od banke pa do gradskog prevoza, sve se može telefonom. Kompjuteri su nam na stolu i u kolima, internet na televizoru, reklo bi se da nam više ništa ne treba u životu od tehnike, sve već imamo.

Osim, možda, kućnog robota.

Te naprave su najnoviji tehnološki hit, na desetine su promovisane početkom godine u Las Vegasu, na najvećem sajmu komercijalne elektronike na svetu. Suprotno verovanju mnogih, kućni robot nije čovekoliki batler koji vam donosi kafu u krevet, mada i takvi postoje, već neka vrsta prevodioca između vas i ostale tehnologije koju posedujete, uključujući i internet.

Zapravo, kućni roboti su relativno male spravice, ponekad veličine i oblika đevreka ili američke krofne, koje pomoću bežičnog interneta i blututa upravljaju raznim procesima u vašoj okolini. Neki su tu da razgovaraju s decom. Bez šale. Robot Kuri je primer. Izgleda kao poveći slanik koji ima kamere umesto očiju i vozika se po kući motreći na decu i kućne ljubimce. Opominje ih, a sa decom može i da razgovara i odgovori na njihovih hiljadu "zašto".

Potom je tu čitava serija kuhinjskih robota poput Bošovog Mikiea koji može da komunicira i upravlja sa ostalim Boš uređajima u kuhinji, ume da vam kaže kakvo je vreme napolju, ali glavna mu je funkcija da vas savetuje tokom kuvanja i ponudi vam dobar recept. Ima i opciju emitovanja videa na kuhinjskom zidu.

Moj favorit je Laundroid, robot u koji ubacujete opran i osušen veš, a on ga skenira i potom ga uredno slaže. Potrebno mu je desetak minuta po komadu veša, ali to nije problem ako ga ostavite da to radi cele noći. Ujutru vas čeka sve pod konac i to poređano po bojama. Jedino nisam razumeo da li usput i pegla.

Ako ste od onih koji strepe da li su zaključali stan (taj sam!), isključili ringlu, bojler, peglu i da li im se po kući vrzma neko ko ne treba, brzo ćete shvatiti koliko vam je robot neophodan. Za samo nekoliko stotina evra dobijate uređaj koji kontroliše sve ostalo, pod uslovom da prekidače zamenite onim pametnijim koji se kontrolišu iz daljine.

Roboti su napravljeni tako da pamte vaše navike, što ih više koristite bolje će vas služiti, prilagođavaju vam se, uče. Umeju i da greše, kao što se prošle nedelje dogodilo Amazonovom robotu Aleksi u Dalasu kada je čuo molbu šestogodišnje devojčice da joj mama i tata kupe skupu kuću za lutke tako što ju je smesta naručio s Amazona. Možete zamisliti roditeljsko iznenađenje kada su stigli i paket i račun.

Postoji veća opasnost. Svaka revolucija guši se u sopstvenom konformizmu. Za poslednjih nekoliko godina nismo videli neki revolucionaran proizvod koji bi nam izmenio život onako kako su učinili personalni računar i mobilni telefon. Ali ćemo uskoro dobiti robota koji će nam praviti sosove i naglas čitati zanimljivosti iz novina.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST