Autor

14.1.2017. >

Ministarstvo za kozmetiku

Šta je nagnalo ministra prosvete Mladena Šarčevića da se već danima bavi stvarima koje ga se ama nikako ne tiču – oblačenjem učenica i nastavnica

Taman malo dođosmo sebi od izjave ministra prosvete Mladena Šarčevića da se "srednjoškolke šminkaju kao rakuni", kad – evo njega opet. Najavio je da će se u školama sankcionisati neprimereno odevanje učenika i učenica, kao i nastavnika i nastavnica. "Sankcionisaće se ono što treba, škola mora da bude dosledna", rekao je Šarčević za RTS odgovarajući na pitanje o tome kako će biti rešen problem neprimerenog odevanja u školama.

Prvo, hoću da verujem kako je novinarsko pitanje o neprimerenom odevanju zapravo "navlakuša" kako bi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja opet ispao budala. Drugo, mora biti da mi je promakao trenutak kada smo nesumnjivo ustanovili da je odevanje u školama neprimereno. Treće, nikad nisam baš nabolje razumela pojam "neprimereno", naročito kad se odnosi na odevanje, pa još tuđe.

Uzeću kao apsolutno izvesnu činjenicu to da su sve čitateljke i čitaoci ovog teksta završili srednju školu. Znamo kako s tim periodom života stvari idu, nekome ostane u lepoj uspomeni, neko se u tinejdžerske dane ne bi vratio ni za živu glavu. Međutim, setite se, dragi moji: kada ste nosili čiroki frizure, farbali kosu u zeleno, eksperimentisali sa šminkom i odećom? Pa sigurno ne onda kad ste otišli na prvi razgovor ili stekli uslov za penziju, nego baš u tinejdžerskim danima. Iskreno, nema ništa normalnije od toga: sa 15-16 godina, ceo svet je tvoj, sve mogućnosti koje život može da ti ponudi su otvorene, pa naravno da ćeš da probaš sve što ti se nudi. Kako drugačije otkriti ko si i koja je, od bezbrojnih šolja čaja koje su ti na stolu, baš ona tvoja? Današnji tinejdžeri su, u velikom broju, unuci bivših hipika ili deca bivših pankera, metalaca, grandžera, itd. ‘Ajde sad mi njima da objasnimo kako je deda mogao da nosi kosu do dupeta, ćale alku u nosu, a ti, dete, ima da se obučeš u braon ili sivo, očešljaš na razdeljak i da se zaputiš u školu kao mali Severnokoreanac. Zašto? Pa rek’o ministar da tako treba.

Umirem, dragi čitaoci, da saznam kako će ministar Šarčević da zavede red u šminkanje i oblačenje u školama. Da li će školski policajci od sada biti naoružani "Božen" rukavicama, e ne bi li istrljali lice svakoj tinejdžerki koja se u školu zaputi našminkanog lica? Ili će tetkice, uz krpe i deterdžente, da trebuju vatu i losion za skidanje šminke? Kako će Šarčević da odredi šta je primereno? Da li će školama biti dostavljen spisak dozvoljenih kozmetičkih sredstava i nijansi istih? Npr. puder može, ajlajner jok? Ili, dozvoljene nijanse ruževa za usne su: "natural pink", "invisible rose" i "nude kiss", dočim su strogo zabranjeni "passion flame", "dark angel" i "party crimson". Naravno, izmislila sam sve ove nazive, možda neki stvarno i postoje, ali natrućkala sam ih u istom stilu u kom kozmetičke kuće daju nazive različitim nijansama karmina.

Poenta ove sprdnje je da pokaže sav besmisao Šarčevićevog obrušavanja na šminkanje i odevanje kako školske dece, tako i zaposlenih u prosveti. Cela je stvar, zapravo, populistička. Nisu izjave ministra prosvete, zapravo, nimalo glupe. One su očigledan slučaj jeftinog podilaženja malograđanskom coktanju i zgražavanju nad time "na šta devojke danas liče". I nemojmo se zavaravati da se ove izjave jednako odnose na muškarce i žene. Može Šarčević do večnosti da ponavlja kako će uvesti mere koje se odnose na učenice i učenike, nastavnice i nastavnike, ali svi smo čuli prvobitnu izjavu prema kojoj se srednjoškolke šminkaju "kao rakuni", a profesorke nose helanke i kratke suknje. Nemam snage da po hiljaditi put ponavljam zašto su žene laka meta, ali kad se neko obruši na žene u tinejdžerskom uzrastu, to je, u najmanju ruku, degutantno. Uz sav napor da ostanem pristojna, zaista mi pada na pamet da poručim ministru kako nije primereno da čovek njegovih godina bulji u tinejdžerke.

No, da ne podležem dalje svojim niskim porivima, evo predloga za ministra Šarčevića, kad se već dohvatio šminke i kozmetike. Reč "kozmetika" vodi poreklo od starogrčkog izraza "cosmos". Jeste, ta reč znači svet, ali znači i red. Ne kažemo slučajno za ženu koja se našminkala i lepo obukla da se sredila, uredila. Žene su se vazda sređivale i sređivaće se i dalje. Ali obrazovni sistem Srbije, ostaće nesređen sve dok Šarčević i njemu slični misle da će bilo šta postići površnim, kozmetičkim (!) potezima poput ovog o šminkanju i oblačenju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST