Vreme
15.12.2016.

Portparol za batine


Autor
piše:
Dejan
Anastasijević

Viši sud u Beogradu oslobodio je juče Radomira Počuču, bivšeg portparola Protivterorističke jedinice MUP Srbije optužbe da je javno pozivajući fudbalske huligane na premlaćivanje „Žena u crnom" ugrozio njihovu ili bilo čiju bezbednost. Počuča je pre dve godine, tada jošuvek u svojstvu u svojstvu službenog lica, preko svog fejsbuk profila apelovao na navijače Crvene Zvezde, Partizana, Vojvodine i Rada "da umesto što međusobno ukrštaju pesnice treba da daju po pički" pripadnicama ove pacifističke organizacije.

Iako je tužilac predočio niz dokaza da su posle Počučinog poziva „Žene u crnom" bile izložene pojačanim pretnjama i fizičkim napadima, da su im vandalizovali prostorije i da je poleo da ih proganja izvesni Nemanja Ristić blizak proruskoj organizaciji „Zavetnici" (o njemu ćemo kasnije), sutkinja Tatjana Sretenović je presudila da krivičnog dela nema i da je je opzuženi prosto praktikovao slobodu govora. Nije joj zasmetalo ni to što je optuženi tokom pretresa izneo novi niz uvreda na račun aktivistkinja, uključujući i tezu da one svojim protestima protiv rata i nasilja same izazivaju agresiju „normalnih" Srba i patriota i traže batine kako bi privukle pažnju na sebe.

Da nam je stanje u pravosuđu skandalozno znamo odavno, i da nema čitavog niza okolnosti koje ovaj slučaj čine posebnim, bio bi to samo jedan od mnogih primera da su žrtve nasilja umesto pravde na sudu zaradile novo zlostavljanje. Počuča je, da podsetimo, nakon što je protiv njega podignuta optužnica, pobegao u Ukrajinu i tamo se navodno borio na strani proruskih separatista. Nastavio je da preti i provocira preko interneta, poručujući da će se u Srbiji vratiti „samo na ruskom tenku"- Onda je nešto zabrljao, pa su ga saborci (takođe Srbi) malo propustili kroz šake i oterali sa fronta. U martu ove godine je uhvaćen kad je (bez tenka) pokušao da se ilegalno vrati u zemlju.

E sad postaje zanimljivo, jer je Počuča odlaskom u Ukrajinu počinio novo krivično delo – učestvovanje u oružanom sukobu u stranoj državi – za koje zakon predviđa kaznu do deset godina zatvora. On se, međutim, ekspresno nagodio sa tužilaštvom, pa je dobio samo šesnaest meseci uslovno, sa periodom provere od četiri godine. Da je juče proglašen krivim, ta bi se kazna aktivirala. Sada je, pošto je proglašen nevinim, oslobođen čak i obaveze da se jednom nedeljno javlja u policiju.

A imamo i sledeće okolnosti: da Počuči, nakon što je prvi put optužen, nije oduzet pasoš, pa je bez problema napustio zemlju; da je po povratku, uprkos novoj optužnici za još jedno teško krivično delo, veoma brzo pušten iz pritvora, a da mu nisu mu čak ni elektronsku „nanogicu" ; i još imamo i onog Nemanju Ristića, koji je, osim što je proganjao „Žene u crnom" dolazio i na sudjenje da podrži Počuču.

I taj Ristić se isto jedno vreme muvao po Ukrajini, a izrečena mu je mera obaveznog psihijatrijskog lečenja jer je pretio bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiču i nekadašnjem američkom ambasadoru Kameronu Manteru da će ih ubiti (zanimljivo je da je čovek koji je preko interneta nedavno zapretio premijeru Vučiću odmah dobio mesec dana zatvora). A onda imamo i podatak da se Ristić, koga Crna Gora preko Interpola potražuje zbog učešča u planiranju puča protiv Mila Đukanovića u izbornoj noći, ne samo da se slobodno šeta, nego je uspeo da se slika pored Sergeja Lavrova tokom nedavne posete ruskog šefa diplomatije Beogradu.

Kako je moguće da dva čoveka, koji su uporno pretili čitavom nizu javnih ličnosti dobiju tako blagonaklon tretman od strane vlasti koja ne samo da se zaklinje da čini sve da spreči nasilje nad ženama, nego je jako osetljiva na svaku pretnju nasiljem kad su njihovi funkcioneri u pitanju? E, moguće je, ako se prisetimo optužbi Počučinih saboraca da on u Ukrajinu nije otišao kao dobrovoljac, nego po zadatku, da ih špijunira za račun srpske tajne službe. Aonda se prisetimo i tvrdnji crnogorskih zvaničnika da je Bezbednosno informativna agencija sve vreme znala da neki Rusi organizuju srpske dobrovoljce zarad promene režima u Podgorici i da su među njima imali doušnika.

Ako su Počuča i Ristić na taj način obezbedili sebi imunitet, imamo mnogo ozbiljniji problem od jedne besprizorne sudske presude.