Autor

12.12.2016. >

Uprezanje Službe i države

Da li će svaka kritika režima i ponuđena alternativa automatski postati predmet politike gonjenja

Aleksandar Vučić – premijer i koordinator svih tajnih službi – ponovio je bezbroj puta da se ne mješa u rad sudskih, istražnih i njima sličnih organa „institucija sistema". Ali ako je tako, kako onda zna da je Vuk Jeremić na informativnom razgovoru o nerasvjetljenoj smrti dvojice gardista na Topčideru 2004, uglavnom odgovarao da se ne sjeća? „Počastivši" u istom obraćanju javnosti bivšeg ministra vanjskih poslova čitavim nizom difamacija i diskvalifikacija u najboljem maniru tabloidnih potjernica, premijer je pokazao i koliko zaista pomenute organe smatra za nezavisne i samostalne u svom radu.

Vučić, također, tvrdi i da nikad ne prepričava razgovore sa stranim i domaćim sugovornicima. Međutim, to ga ni najmanje nije sprečilo da na gradilištu svog najomiljenijeg čeda kaže da strancima odavno govori o Saši Jankoviću kao politikantu i da su mu oni upravo ovih dana dali za prvo. Ove riječi, dakle, pripadaju čovjeku koji tvrdi da su mu ugled i dostojanstvo Srbije na prvom mjestu. Na činjenicu da baš višegodišnja i odvratna hajka protiv zaštitnik građana sistematski potkopava integritet zemlje, očito ne daje ni pet para.

Sve u svemu, kampanja za predsjedničke izbore u punom je jeku. O njenom intenzitetu i karakteru najbolji su svjedoci Janković i Jeremić iako ni jedan niti drugi nisu potvrdili svoje kandidature. Daleko odmakla tabloidizacija i estradizacija političkog života dale su naslutiti da će se izbori odvijati u atmosferi prljavoj i podmukloj čak i po radikalsko/naprednjačkim standardima. No, to nije ono što najviše brine – viđano je u različitim oblicima i ranije.

Sada se radi o potpunoj zloupotrebi službi, policije i čitavog državnog aparata, odnosno, njihovog uprezanja u Vučićev mehanizam lične vlasti. Izbori će doći i proći, ali ostaje veliko pitanje što će nakon njih preostati od institucionalnog života i vladavine prave; da li će svaka kritika režima i ponuđena alternativa automatski postati predmet politike gonjenja; koliko će tada nestati svako ograničenje moći jednog čovjeka i njegovih kumova i prijatelja...

Mislite o ovome tokom predstojeće kampanje i, još više, kada se nađete sami sa olovkom u ruci i glasačkim listićem.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST