Ako želite da napravite uspeh u novim tehnologijama, zaboravite na mobilne telefone i aplikacije, čak donekle i na klaud i big data. Novi hit su – kamioni. Nije šala, pronalazači i preduzimači gladni uspeha u kamionima vide novi prostor za dokazivanje. A nama je posebno interesantna firma "Nikola" (nikolamotor.com) iz američke države Jute. Kao što joj i samo ime govori, "Nikola" nastoji da nastavi tamo gde je stao "Tesla" (motors). S tim da umesto automobila na baterije prave kamione koje pokreće hidrogen.

Vlasnik firme je 34-godišnji Trevot Milton koji i ne krije da mu je prvi čovek "Tesle" Elon Mask uzor. Trevor se opredelio za drumske krstarice iz dva razloga. Tu za sada nema ozbiljne konkurencije, a želeo je da radi sa motorima na hidrogen (suštinski električnim, samo sa drugačijim izvorom). Kaže da su podjednako efikasni kao turbo-motori koji rade na prirodni gas s tim da hidrogenski nema nikakvu emisiju gasova. Jedini problem je prostor. Hidrogenski motor zahteva poveliki rezervoar, veći nego električne baterije na "Tesli". Takođe, neophodne su i pumpe jer je, za razliku od struje za bateriju, nemoguće dopunjavati hidrogen iz šteka u garaži. Dok je za "Teslu" dovoljan šteker.

Prvi model kamiona logičnog naziva "Nikola One" promovisan je 1. decembra. Za sada postoji samo prototip i ogromno interesovanje, čak tri milijarde dolara je osigurano kroz narudžbine. Kamion sa jednim punjenjem može da pređe bezmalo 2000 kilometara i ima 1000 konjskih snaga. Testira se na visokim i niskim temperaturama, usponima i različitim nadmorskim visinama. Prvu fabriku počeće da prave početkom sledeće godine, a godinu dana kasnije planiraju širenje mreže hidrogenskih pumpi u SAD. Milton tvrdi da njegovi kamioni štede novac već na prvoj vožnji.

Ali, kamion nije dobar samo za prevoz robe, već vam može poslužiti i da svoju bazu podataka preselite u klaud. Bukvalno. To radi kompanija "Amazon" koja poseduje klaud servise, a odnedavno i bele šlepere kreativno nazvane Snežno vozilo (Snowmobile). To kamionče je, u stvari, jedan ogroman hard-disk koji prima egzabajt podataka (to je, valjda, milion terabajta). Ako ste voljni da svoju data bazu prebacite u "Amazonov" klaud, a naročito ako ste to pokušali internetom, shvatili ste da će to trajati čitavu večnost. U slučaju egzabajta preko najbržeg linka trajalo bi 26 godina. Ali ako pozovete Snežno vozilo koje se priključuje direktno na vaše servere, taj posao obaviće se za šest meseci i pet hiljada dolara. Onda će kamion da odveze sve te bajtove do "Amazona" gde će ih podjednako dugo prebacivati u klaud. "Amazon" je napravio deset ovakvih grdosija i kažu da im dobro ide.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST