Loader

Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen

08.decembar,19:23

Lider Zelenih pobedio kandidata desničarske Partije slobode Norberta Hofera

Aleksander Van der Belen profesor ekonomije, bivši lider austrijskih Zelenih je pobedio na austrijskim predsedničkim izborima. Prema egzit pul procenama on je osvojio 53,3 odsto glasova, predsednički kandidat austrijske desničarske Partije slobode, aeroinženjer Norbert Hofer je dobio 46,7 odsto glasova, priznao je poraz i čestitao na pobedi Aleksandru Van der Belenu.

Van der Belen se zalaže za liberalnu, kosmopolitsku Austriju i izjašnjava se protiv zatvaranja granica.

Norbert Hofer iz desničarske Partije slobode je bio protiv nemačke politike otvorenih vrata za izbeglice koju je opisivao kao veliku grešku deklarisao se kao simaptizer novozabranog američkog predsednika Trampa i zalaže se za unapređenje odnosa s Rusijom.

U istraživanjima javnog mnjenja prognozirano je da je on vodio, što je izazivalo zabrinutost da se u Evropskoj Uniji podigao populistički talas podrške desničarskim partijama.

Pobeda Van der Belena osnačava novinu u austrijskom političkom životu zato što je to prvi slučaj da predsednik Austrije bude kandidat Zelenih, a ne Socijaldemokratske partije ili Narodne partije.

Prvi krug izbora za predsednika Austrije, je održan u maju kada je predsednik desničarske Partije slobode a Norbert Hofer osvojio najveći broj glasova, ali je u drugom krugu izbora bivši lider Zelene partije, Aleksandar Van der Belen pobedio za 0,6 odsto glasova. Međutim, Hofer je osporio rezultate, pozivajući se na povrede postupka glasanja poštom. Austrijski sud je proglasio nevažećom izbore u drugom krugu, pa su izbori zakazani najpre za oktobar i odloženi zbog neispravnosti izbornog materijala da bi na kraju bili održani 4. decembra…

(

Bundespräsidentschaft: Van der Bellen siegt erneutBBC, 4. 12. 2016 )

( Van der Bellen wird Bundespräsident

APA, 4. 12. 2016 )

( Austria far-right candidate Norbert Hofer defeated in presidential pollBBC, 4. 12. 2016 )

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve