Nama nije bila dovoljna jedna afera u jednom danu s jednom od strana u sporu. Mi smo odmah otvorili dve

Kako to uvek biva sa špijunskim aferama javnost nikad neće biti obaveštena o svim detaljima. Možda za trideset godina kada se otvore dosijei, ali kog će tada da zanimaju ove naše igre, igre na sporednom bojištu velike industrije špijuniranja i prijatelja i neprijatelja.

Postoji tu jedan lokalni specifikum – sasvim moguće da je diktiran zbog srpskog položaja na vetrometini Zapad – Rusija; nama, naime, nije bila dovoljna jedna afera u jednom danu s jednom od strana u sporu. Mi smo odmah otvorili dve: neki naš majstor iz poilcije prodavao je tajne iz istraga jednoj zapadnoj službi, Po navici, svi su povikali –CIA,CIA...kao da je ona jedina, a onda su i neki Rusi spakovali prtljag na brzinu i odeleteli iz Begrada odakle su mrsili konce Milu Đukanoviću u Crnoj Gori.

Tako je „faktor inostranosti" svestrano zastupljen, neko bi rekao da nije bilo ni po babu ni po stričevima i brže nego što mislite stvar će da se vrati u rutinu: neki špjuniraju a neki su špijunirani.

Epiloga tu zapravo i nema – na kraju krajeva srpska javnost još ne zna da li je zvaničnik MUP-a uhapšen ili se još procesuira, ali mu zbog potrebne ravnoteže u „faktoru inostranosti" na vreme dojavljeno da sprema odbranu, ako uopšte bude potrebe da se ona iznosi.

U odnosima Moskve i Beograda nastao je skandal bez presedana u postsovjetskoj istoriji, piše moskovski dnevnik Komersant, sklon inače preterivanju.

Ruski list učvršćuje uverenje dela domaće javnosti da je „skandal bez presedana" posetom Beogradu rešavao sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev.

Dnevnik navodi da je list Danas objavio da je nekoliko građana Rusije deportovano iz Srbije zbog učešća u pripremi terorističkih akcija u Podgorici i da tu informaciju niko nije zvanično demantovao.

Ta vest se podudarila sa neočekivanim dolaskom Patruševa u Beograd, čiji je cilj, po ocenama lokalnih eksperata, bio razmatranje "crnogorskog slučaja" i "pokušaj da se ne dozvoli skandal u srpsko-ruskim odnosima", piše dnevnik.

Komersant navodi da je Patrušev primljen na najvišem nivou, da su svi razgovori protekli u strogo zatvorenom režimu, a da je na početku posete zvanično saopšteno da je srpskim zvaničnicima predložio potpisivanje memoranduma o razumevanju u oblasti bezbednosti.

List navodi da su međutim, mnogi lokalni političari i eksperti posumnjali da je razgovor o memorandumu bio glavni cilj dolaska Patruševa, s obzirom da se memorandum razmatrao i ranije i da nema obavezujući karakter.

List napominje da je Patrušev stigao u Beograd dan nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio plan nasilnog zauzimanja državnih institucija Crne Gore, uz pomoć stranog faktora i potvrdio prethodnu informaciju specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića.

Komersant dodaje da je nakon sastanka sa Vučićem izdato samo kratko saopštenje, "čija je glavna fraza" da je konstatovano da službe bezbednosti Rusije i Srbije uspešno sarađuju.

List piše, pozivajući se na neimenovane izvore u Beogradu, da je glavni zadatak Patruševa bio da "reši nastalu situaciju i da ne dozvoli skandal u rusko-srpskim odnosima", a sudeći po saopštenju, zaključuje dnevnik, "emisaru iz Moskve izgleda da je uspelo".

Komersant navodi da Beograd takođe nije zainteresovan za skandal, a da sa druge strane, ne želi da bude osumnjičen da ima veze sa kriminalnim akcijama u susednoj zemlji.

Američki ambasador u Beogradu je rekao „da pojma nema o čemu se radi" i tu će negde biti i kraj ove afere.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net