Sport >

Srpski bejzbol u Japanu

Juniorska reprezentacija Srbije u bejzbolu okončala je svoju desetodnevnu turneju po Japanu. Naša delegacija je imala fenomenalan tretman u zemlji u kojoj je bejzbol ubedljivo najpopularniji sport, a Japan svetska sila broj jedan na zvaničnoj WBSF bejzbol rang-listi

Momci iz klubova "Beograda 96", "Novi Sad" i "Zrenjanin" boravili su u Japanu na poziv glavnog sponzora puta, kompanije Miki House iz Osake, a u finansiranju programa učestvovali su i roditelji igrača, Ministarstvo omladine i sporta RS i Sekretarijat za sport i omladinu Grada Beograda. Među onima koji su pružili finansijsku podršku našao se i nedeljnik "Vreme".

U doniranju sredstava znatno su doprineli i građani Japana koji su svoju pomoć upućivali preko japanskog sajta specijalno otvorenog za ovu priliku.

Pored odigranih šest utakmica i zajedničkih treninga protiv srednjoškolskih ekipa iz gradova Osaka, Nara, Kjoto i Macuzaka, naši momci su imali prilike da uživaju neverovatno gostoprimstvo japanskih domaćina, koji su im pokazali mnoge kulturne i istorijske znamenitosti.

Delegacija Srbije je imala čast da prvog dana boravka prisustvuje i profesionalnom bejzbol meču, i to najvećem derbiju Japana, utakmici između najvećih rivala Hanshin Tajgersa (Osaka) i Jomiuri Džajantsa (Tokio) pred 45.000 gledalaca.

Srbija je sve mečeve ubedljivo izgubila, a jedinu šansu za pobedu imala je protiv ekipe Macuzaka, kada su naši momci vodili 4:2 do samog kraja meča ali su na kraju ipak poklekli (4:10).

Ipak, poseta najvećoj svetskoj sili i igranje mečeva sa japanskim vršnjacima je neprocenjivo iskustvo – način treninga, disciplina i pristup igri su potpuno impresionirali naše igrače, koji su videli kako se igra bejzbol najvišeg nivoa: snažno udaranje, brzo trčanje i skoro nepogrešiva odbrana, dovedeni su do perfekcije i to već na nivou japanskih igrača od 15-18 godina starosti.

Posle sjajnih i napornih deset dana, naša ekipa je ostavila lep utisak i kod svog domaćina, kompanije Miki House, koja u svom kompleksu ima smeštaj i restoran za igrače i stadion za bejzbol. Domaćini, oduševljeni kulturom i disciplinom naše delegacije, pozvali su i neki budući mladi tim Srbije u novu posetu, čime su odali veliko priznanje našoj zemlji i sportu u Srbiji.

Bejzbol je u Srbiji sve popularniji sport, a naša seniorska reprezentacija je osvojila prvo mesto na EP grupe C u Sloveniji ovog leta, čime je ušla među 20 najboljih timova Evrope, dok je na svetskoj rang-listi posle tog uspeha sada na 51. mestu. Kako će bejzbol od 2020. godine ponovo biti olimpijski sport, i to baš na letnjim igrama u Tokiju, na budućnost ovog sporta u Srbiji može se gledati sa optimizmom.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST