Autor

28.9.2016. >

Drobnjak, ogledni primer

Šta sve predsednik vlade ima od osornog obraćanja podređenima pred kamerama

Prilikom poseta Žagubici, premijer Aleksandar Vučić osorno je, po običaju, pred kamerama još jednom prozvao direktora Puteva Srbije, Zorana Drobnjaka. Ovakav način obraćanja podređenim odavno mu je postao manir. Javnost ga gleda u raznim prilikama, formalnim i neformalnim, već četiri godine. Postavlja se zato pitanje što Vučić želi s tim da postigne.

Vjerovatno, dobrim dijelom je riječ o trajno usvojenom obrazcu ponašanja iz prethodnog političkog života. Naime, tako se Vojislav Šešelj u Srpskoj radikalnoj stranci obraćao svojim tadašnjim suradnicima pa, dakle i samom Aleksandru Vučiću. Radikalsku praksu i godine, bez obzira na ideološki i politički zaokret, izgleda nije moguće zatomiti.

Zatim, tu je premijerova sklonost da u svakom trenutku i u svakoj prilici uvijek bude u centru pažnju. Iskustvo mu govori da ma koliko da ga ima u medijima, "obična" obraćanja i izjave uslijed njihove inflacije izazivaju pad interesiranja. Zato, po ugledu na rijaliti programe, ne propušta niti jedan način da ih začini konfliktom i osornim podvikivanjem. Najbolji primjer navedenog je konferencija za štampu po povratku srpskih olimpijaca. Vučić je tada pažnju javnosti sa medalja i sportskih uspjeha u potpunosti skrenuo na sebe neprestanim prozivanjem neimenovanog "ološa". Pitanje "na koga li je mislio" i špekulacije u vezi s njim, zasjenile su i pomračile u potpunosti svako zlato i srebro iz Rija.

I konačno, najvažniji razlog za premijerovu osornost je potreba da pokaže kako je on taj koji se za sve pita i jedini čovjek s kom se "završava posao". Mogu svi da pričaju šta hoće, sa ovakvim ili onakvim ovlašćenjima i profesionalnom reputacijom, ali vidi se dobro se čija je posljednja.

Ima i još nešto: ponekad se nakon kakvog bahatog istupa Vučić ritualno izvine, prizna da je pogrešio, eto i on je živ čovjek, razapet na sto strana, a i stalno je pod udarom neprijatelja svih boja... No, upravo ovdje leži ključ za razumijevanje prethodnog – javnosti je time u potpunosti jasno da je neko novo podvikivanje i "ribanje" samo pitanje vremena i nitko, poput svakog pravog gledaoca rijalitija, ne želi da ga propusti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST