foto: fonet

Kandidati za predsednika Demokratske stranke >

Derbi začelja

Stranka koja je aktivno stvarala političku istoriju Srbije nalazi se, fudbalskim rečnikom govoreći, u zoni opstanka u prvoj ligi i od budućeg predsednika koga će članovi ovaj put birati neposredno, očekuje se oko 20 hiljada aktivnih glasača, zavisiće opstanak te stranke.

Ko god da pobedi imaće više posla i obaveza nego privilegija i časti. "Vreme" u ovom broju, na stranicama koje slede, autorskim tekstovima kandidata po abecednom redu, predstavlja četvoricu jurišnika na kapitensku traku u trenutku kada je jasno da im je odbrana šuplja koliko je jalov i napadački red.

Zanimljivo je, međutim, da se cela Srbija ovim izborima bavi kao da je reč o finalu Lige šampiona. To dokazuje koliko je ta stranka ostavila dubok trag, bilo da je uspevala ili posrtala.

Politički je DS iscrpljen od sadržaja. Populizam Vučićevog SNS-a proždrao je sve ideje. Ovih dana saopšteno je ne samo da će Vučić podići spomenik Đinđiću već da će njegova politička ostavština biti budžetski podržana.

Jedva su na poslednjim izborima pregurali cenzus. Najnovija istraživanja mere ih za procenat, dva ispod cenzusa. Neka neznalica rekla bi da medijska kampanja oko ovih unutarstranačkih izbora liči na podizanje mnogo buke ni oko čega, ali ako celoviti prežive rezultate ovog glasanja, imaju velike šanse da se u dogledno vreme pojave kao značajan faktor na srpskoj političkoj sceni.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST