Loader

Masakr na Engleskoj promenadi

15.jul,09:18

Nica 14. jula: 84 osobe su ubijene, a stotinu je ranjeno kamionom voženim kroz masu ljudi

Vozač belog kamiona teškog 19 tona uleteo je 14. jula oko 23:00 u masu ljudi okupljenih na Engleskoj promenadi (Promenade des Anglais) u Nici da bi gledali vatromet povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje 1789. Neki mediji javljaju da je vozač kamiona, vozeći kamion je dva kilometra kroz masu krivudajući kako bi zgazio što više ljudi, takođe pucao.

Poginule su 84 osobe, a povređeno je više od 100 ljudi, od kojih je 18 u kritičnom stanju. Među žrtvama veliki broj dece.

Među žrtvama napada u Nici je i jedan visoki zvaničnik francuske policije, rekao je gradonačelnik tog grada Kristijan Estrozi.

Posle prvog šoka čula su se pitanja kako je bilo moguće da u Francuskoj u kojoj je na snazi bilo vanredno stanje uz pojačane mere bezbednosti povodom Evropskog prvenstva kamion vozi ljudima krcatom promenadom.

Pod naslovom Nice attack: What we know about the Bastille Day killings, BBC 15. 7. 2016. u 19:53 citira svedoke koji su, nekoliko ulica dalje od mesta na kome je oko 22:30 uleteo u masu od oko 30.000 ljudi, videli kako se veliki beli kamion kretao nepravilno, uz ubrzanja, kočenja, ubrzanja, a zatim se se uputio promenadom u pravcu jugoistoka, prema aerodromu.

Na sajtu BBC piše da je jedan nemački novinar potom video s terase hotela kad se kamion vraćao u suprotnom pravcu od aerodoma, probijajući barikade podignute na promenadi.

Išao je veoma sporo, što je bilo iznenađujuće za Ričarda Gudjara koji je po agenciji AFP video da je kamion bio praćen od strane motocikliste koji je pokušao da pretekne kamion i da otvori vrata šoferske kabine sa vozačeve strane i pao pod točkove kamiona.

Kad su dva policajca otvorila vatru dva policajca su otvorila vatru, vozač je ubrzao i punom brzinom se zaleteo u masu.

Vozilo se popelo na ivičnjak, onda se vratio na put, i krećući se cik-cak putanjom dugom 2km, gazilo je ljude.

Pod naslovom errorist Attack in Nice, France, Leaves 84 Dead and 202 Injured INTERACTIVE MAP: A Trail of Terror in Nice, Block by Block, Njujork tajms 15. 7. 2016. piše da je Bulel iznajmio kamion u ponedeljak od kompanije u Sen-Loren-du-Var, oko 10 kilometara istočno od Nice , u blizini aerodroma , a zatim ga parkirao u naselju Oriol.

U u četvrtak u 9:34 popodne došao je biciklom u Oriol i ušao u kamion, koji je vozio ka zapadu i u 10:30 stigao u kvart Magnan severno od Engleske promenade, a njegovo smrtonosna divljanje počelo je 15 minuta kasnije , kada je okrenuo kamion ka jugu i onda se okrenuo ka promenati koja je bila prepuna gledalaca vatromet na Dan Bastilje.

Po toj rekonstrukciji reportera Njujork tajmsa, prikazanoj na interaktivnoj mapi ( INTERACTIVE MAP: A Trail of Terror in Nice, Block by Block) kamion je ušao na promenadu iz bočne ulice oko 19:45 kod dečje bolnice; zatim su kod plaže Magnum pokošene prve žrve, jedna muslimanka i jedan neidentifikovani muškarac; pa narednih 700 metara vozač nastavlja da vozi promenadom, da bi se zatim, kod restorana Volterove plaža zaleteo u masu, da se na fotografijama nedaleko odatle vidi deset tela; da je dalje, kod hotela Negreso, vozač otvorio vatru na policajce koji su uzvratili vatru; da je iz hotela Vestminster snimljeno kako kamion skreće na trotoar; da su policajci nastavili da pucaju na vozača; da je kamion sledećih 1.800 metara vozio ubrzavajući, da je kod hotela Rojal stradalo 20 ljudi; i da je kod Kazina d’ Pale vozač likvidiran, a kamion na kraju zaustavljen. Vozač kamiona je nađen na sedištu suvozača s automatskim pištoljem. Ispaljeno je oko 50 metaka. Jedan svedok je ispričao da je pucao na policajce i u masu ljudi.

U kamionu su pronađeni dokumenti francuskog državljanina tuniskog porekla, javlja AFP. Mesto boravišta te osobe je Nica. Od ranije je bio poznat francuskoj policiji, ali ne i obaveštajnim službama, javlja Rojters. Pomoću ličnih dokumenata pronađenih u kamionu napadač je identifikovan kao 31-godišnji Muhamed Luej-Bolel. Bio je oženjen i razveden i imao je troje dece. Imao je francusku dozvolu boravka i živeo u Nici. Redovno je posećivao Tunis, a poslednji put je tamo bio pre osam meseci.

Bio je poznat policiji kao izvršilac običnih krivičnih dela, povezanih sa drogom i alkoholoma. Osuđen je za krađu 2010. Bio je nedavno uhapšen zbog tuče s drugim vozačem. Nije bio identifikovan kao osoba koja predstavlja potencijalnu terorističku pretnju. Prema agenciji AFP, komšije ga opisuju kao mirnog povučenog čoveka.

Beli kamion kojim je izvršen napad iznajmljen je nekoliko dana pre napada što ukazuje na to da je teroristički akt bio planiran. Bulel je iznamio kamion u mestu Sen-Lorent-du-Var, zapadno od Nice, 11. jula, a trebalo je da ga vrati 13. jula. U kamionu je pronađeno oružje i bombe. BBC javlja da su puške bile «lažne». Policija kaže da je Bulel posedovao automatski pištolj, lažni automatski pištolj, dve replike automatskih pušaka (kalašnjikov i M16), i praznu bombu. U kamionu je nađena njegova vozačka dozvola i bankarska kartica.

CNN , 18. jula javlja da su francuske vlasti uhapsile tri osobe, među njima i jedan bračni par iz Albanije o kome ne daju nikakve druge detalje. Ranije je objavljeno da je uhapšena pa puštena bivša supruga naturalizovanog Tunižanina Muhameda Bulela koji je počinio masakr u Nici.

Britanski Telegraf pod naslovom Nice terror attack: ‘soldier of Islam’ Bouhlel ‘took drugs and used dating sites to pick up men and women’, 18. jula izveštava da je albanski par uhapšen pod sumnjom da je Bulela snabeo oružjem, a da je inače uhapšeno sedam osoba, među kojima muškarac koji je dostavio oružje primivši Bulelovu poruku: «Donesi još oružja, daj ih C…»

Islamska država neposredno posle napada nije preuzela odgovornost, ali u njoj bliskim na društvenim mrežama slavljen je napad u Nici. Nekoliko dana kasnij mediji bliski ID su objavili da je Bulel vojnik ID. „On je sproveo operaciju u odgovoru na pozive da se napadaju državljani zemalja, koje su deo koalicije koja se bori protiv Islamske države“, navodi se u saopštenju Novinske agencije Amak, koja podržava Islamsku državu..

Teroristička priroda ovog napada ne može se negirati, rekao je odmah podsle masakra francuski predsednik Fransoa Oland u obraćanju naciji. Vanredno stanje produženo za još tri meseca. Francuska mobiliše još 10.000 vojnika koje će rasporediti širom zemlje. Najavljeno je pojačavanje napada francuske avijacije u Siriji i Iraku, javili su francuski mediji posle govora predsednika Fransoa Olanda.

Policija u Francuskoj je u vanrednom stanju još od prethodnih terorističkih napada, odmah je preuzela kontrolu nad mestom događaja, a prestravljeni nepovređeni šetači smešteni su po okolnim hotelima i stanovima. Plaža ispod promenade u kojoj se desio napad pretvorena je u poljsku bolnicu i tu se povređenima takođe ukazuje pomoć.

Napadu na stanovnike u Nici, očito organizovanom sa ciljem zastrašivanja stanovnika EU, neposredno po najavi predsednika Olanda da povuče narednu o vanrednom stanju, zavedenom u Francuskoj posle terorističkog napada novembru 2015. prethodilo je nekoliko terorističkih napada visokog profila u EU.

Braća Said i Šerif na Kuaši napali su redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Čarli Ebdo 7. januara 2015. godine provalivši u zgradu i otvorivši vatru i ubivši 12 ljudi: 10 novinara i dva policajca. Napadači su uspeli da pobegnu. Navodni motiv za taj napad bio je objavljivanje karikatura proroka Muhameda.

Sutradan, 8. januara, u južnom predgrađu Pariza nepoznati napadač je automatskim oružjem ubio policajca u jednu prodavačicu, a dan kasnije braća Kuaši su uzeli taoce i zabarikadirali se u štampariji Damarten. Operacija neutralizovanja teroriste trajala je ceo dan, a taoci nisu spaseni.

Godinu dana nakon tih događaja usledio je novi teroristički napad, najveći u istoriji Francuske po broju žrtava.

Militanti su uzeli taoce koncertnoj Sali «Bataklan» u Parizu i istog dana su izveli niz eksplozija na fudbalskom stadionu „Stade de France“, gde je trajao meč između Francuske i Nemačke. Pucano je i na posetioce nekoliko restorana. Stradalo je 130 ljudi, više od 350 je povređeno.

Predsednik francuski Fransoa Oland je odlučio da privremeno zatvori granice i nametne vanredno stanje. Glavni osumnjičeni za terorističke napade u Parizu Salah Abdeslam, koji je uhapšen u Briselu 18. marta saradnjom belgijskih i francuskih snaga bezbednosti.

Bombaši samoubice Ibrahim al-Najim Bakraui i Lašraui, razneli su se eksplozivom na međunarodnom aerodromu u Briselu, a treća eksplozija usledila je na metro stanici „Malbek“. U napadu su ubijene 32 osobe, a više od 300 je povređeno. Odgovornost za incident preuzela je teroristička organizacija „Islamska država.“

Attentat de Nice, en direct : 84 morts, l’état d’urgence prolongé de trois mois, le Mond

Attentat de Nice: le bilan grimpe à 84 morts, 18 blessés toujours en «urgence absolue», Le Figaro, 17. 7. 2016

( Bastille Day attack in Nice, BBC

Nice attack: Dozens killed during Bastille Day celebrations, BBC

Nice attack: What we know about the Bastille Day killings, BBC 15. 7. 2016. 19:53

errorist Attack in Nice, France, Leaves 84 Dead and 202 Injured INTERACTIVE MAP: A Trail of Terror in Nice, Block by Block, Njujork tajms, 15. 7. 2016.)

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve