fotografije: tanjug / oksana toškić
TRESLA SE GORA...: Miting,...

Na licu mesta – Banjaluka >

Kilometar između demokratije
i izdaje

Ispostavilo se da su oba mitinga u Banjaluci bili jedna u nizu brojnih obojenih i neobojenih revolucija, arapskih i bosanskih proleća, koje su građani ovih prostora od proleća do jeseni, iz godine u godinu preživljavali kroz recepte vrhunskih majstora spin kuhinja

Protekle subote, 14. aprila, u Banjaluci je najavljivan dan "D": na Balkanu se strahovalo od nereda u ovom gradu, "oslobađala se Srpska", a ovaj bosanskohercegovački entitet branjen je od izdajnika – "svim srcem". Snage su odmjerili "slobodni" i "podanici", "izdajnici" i "lopovi". Zabilježena su i tri napada na novinare. Jedan je na novinara RTL-a iz Zagreba, Petra Panjkotu, nakon javljanja uživo u kom je istakao da je na mitingu (skup vladajućih stranaka u Republici Srpskoj) govorio "sin još neosuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića". Na protestu opozicije, organizovanom u Parku "Mladen Stojanović" na udaljenosti od kilometar od mitinga vlasti, govorila je kćerka Radovana Karadžića, osuđenog za ratne zločine na 40 godina zatvora. Istina, Sonja Karadžić je koji mjesec ranije sa Miloradom Dodikom otvarala studentski dom na Palama nazvan po njenom ocu.

Mnogima su nastupi ova dva govornika predstavljali i najzanimljiviji detalj sa banjalučkih subotnjih događaja.

...kontramiting,...

NAJAVA APOKALIPSE: Organizatori i mitinga i protesta su zadovoljni. Posebno i zbog činjenice da je u samo nekoliko sati pređen put od najavljenog uvoda u novi balkanski rat do praznika demokratije, pa je tako Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjavio kako su ova "okupljanja pokazala da je RS slobodno i demokratsko društvo u kojem je omogućeno svima da u miru izraze političke stavove". Nekoliko dana ranije predsjednik entiteta je izričito zahtijevao odustajanje opozicije od iskazivanja stavova. Bio je spreman poslušati patrijarha Irineja, ali samo pod uslovom da od protesta odustanu i jedni i drugi.

Na najavu opozicije da će organizovati proteste na kojima će građani iskazati nezadovoljstvo "katastrofalnim stanjem" u društvu 4. maja, generalni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Luka Petrović priprijetio je svima koji dođu na proteste da će ih smatrati izdajnicima Republike Srpske i zakazao miting vladajuće koalicije u ovom entitetu "Srcem za Srpsku! Stop izdaji" u isto vrijeme istog dana. "Od njih zavisi da li će biti ili ne i našeg mitinga. Oni su prvi započeli", istakao je Petrović.

"Miting vladajuće većine u RS ima za cilj podršku izgradnji i stabilnosti RS kakvu žele njeni građani i za kakvu su se RS borili", naveo je generalni sekretar SNSD-a i dodao da su "protiv izdaje i podjela, te da će svi koji dođu na njihov miting pokazati da im je stalo do RS".

I tad je počelo nešto nalik na političko nadmudrivanje, koje će iz dana u dan dobijati na intenzitetu a i broju uključenih zainteresovanih strana – od lokalnih aktera do velikih igrača.

Opozicija je najprije suočena s opstrukcijom oko određivanja mjesta na kojem smije okupiti svoje pristalice. Gradska uprava Banjaluke je promptno saopštila da je vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata rezervisao sve subote na glavnom banjalučkom trgu – Trgu Krajine – u narednih mjesec dana, pa samim tim ovoj stranci pripada i pravo da okupi pristalice na svom mitingu. Muke oko dobijanja zelenog svjetla gradskih vlasti za mjesto na kojem mogu protestovati nastavljaju se za opoziciju. Iz Gradske uprave Banjaluka saopštava se kako je 3. maja Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske izdata dozvola za korišćenje javne površine u Parku "Mladen Stojanović" 14. maja radi održavanja kampanje "Njegujmo srpski jezik".

"Kako je Savez za promjene podnio zahtjev 4. maja za korišćenje javne površine u parku, taj prostor je već bio izdat i samim tim nije bilo moguće udovoljiti njihovom zahtjevu", navedeno je u saopštenju gradskih vlasti.

Lider Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić odmah je sve pristalice prijavio kao učesnike ove edukativne kampanje i najavio da će "na taj edukativni skup Savez za promjene dovesti desetine hiljada ljudi i da je time Narodna i univerzitetska biblioteka, u skladu sa zakonom, dužna da preuzme odgovornost za obezbjeđenje skupa".

...pod senkom parola i policije

Kampanja je ubrzo nakon toga otkazana uz objašnjenje direktorice Ljiljane Petrović Zečić u kojem kaže:

"Nažalost, naša želja i nastojanje da kampanju ‘Njegujmo srpski jezik’ predstavimo na otvorenom prostoru, i to u jednom od najljepših banjalučkih parkova, u godini kada Biblioteka obilježava 80 godina postojanja i kada upravo naš veliki jubilej obilježavamo u znaku očuvanja srpskog jezika i ćirilice, shvaćeni su od strane nekih kao politički čin koji je instruisan od SNSD-a", istakla je Zečićeva.

Ona je navela da je vrlo emotivno doživjela informacije na portalima, a koje su u vezi sa održanom konferencijom za novinare predsjednika NDP-a Dragana Čavića, sa nizom neistina izrečenih protiv Nacionalne biblioteke, kuće kulture, nauke i obrazovanja, te ne može dozvoliti da neko od studenata, učenika, penzionera i svih drugih koji koriste usluge Biblioteke, kao i zaposlenih radnika, bude na bilo koji način "povrijeđen, diskreditovan, omalovažen ili markiran kao politički plaćenik".

Na lidere opozicije vršen je pritisak da odustanu od najavljenih protesta, kao uslova da vladajuće stranke odustanu od svog mitinga. Kad je postalo jasno da opozicija ne namjerava odustati od prava na proteste, počelo je stvaranje atmosfere straha od apokalipse koja će Banjaluku zadesiti 14. maja.

FARBANJE REVOLUCIJA I PROLEĆA: Ministar unutrašnjih poslova Vlade Republike Srpske Dragan Lukač tvrdio je da je iz više izvora dobio informacije o dolasku rizičnih grupa koje bi mogle da izazovu nemire, te da su neke od njih stigle u Banjaluku nekoliko dana prije protesta. Zamisao ovih grupa i pojedinaca, prema Lukaču, bila je izazvati šire nemire koji bi doveli do zauzimanja Vlade, Narodne skupštine i ostalih institucija.

Tako su se u gradu iščekivali vehabije, Turci, ekstremisti iz Bihaća, Hrvatske, Srbije i unatoč tvrdnjama ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da nema "niti jednog obavještajnog podatka da će na skupove vlasti i opozicije doći neko sa strane s ciljem izazivanja incidenata". Konkretnih informacija nije imao ni ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović. Istina, o stepenu paranoje svjedoče i podaci koje je Srbiji dostavila ruska obavještajna služba, prema čijim navodima zapadni moćnici spremaju seriju nasilnih protesta, prvo u Banjaluci i Skoplju, a na kraju i u Beogradu. Upozoreno je na pripremu novog "balkanskog rata" i nastojanje Zapada da ovog proljeća izvedu seriju nasilnih protesta u ovom regionu, najprije u Banjaluci, zatim u Skoplju, a na kraju i u Beogradu. Pojedini politički analitičari iz Srbije počeli su mahati tajnim planovima opozicije za rušenje aktuelne vlasti, a samim tim i Republike Srpske, oličenim u "Posljednjim šansama" opozicije. Premijeru Srbije mnogi u Republici Srpskoj su zamjerili što je otišao korak dalje nego što treba i pokušao da se izdigne u političkog vođu svih Srba, zanemarujući prilike i kontekst u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, kao i činjenicu da ovaj prostor ima svoje političke vođe. Ugledni banjalučki novinar Branislav Božić je u intervjuu Alternativnoj televiziji naglasio kako Beograd nije razumio prilike ovdje a da je Aleksandar Vučić precijenio samog sebe nastojanjem da bude vođa svih Srba. "Nije dobro da je politički vođa u Beogradu kao ni ova predimenzionirana slika stvorena iz Beograda", naglasio je Božić.

Vučićeva čestitka svim političkim akterima i građanima Republike Srpske na iskazanom demokratskom političkom kapacitetu i potencijalu, pošto im je pred proteste i miting sugerisao da je zbog bezbjednosti najbolje da od istih odustanu, djelovala je prilično licemjerno i neuvjerljivo.

Lider najjače opozicione partije u Republici Srpskoj Mladen Bosić direktno je patrijarhu Irineju poručio da se okane politike. "Crkva ne bi trebalo da se miješa u politiku. Ukoliko SPC želi da se bavi politikom, treba da osnuje svoju stranku i da izađe na izbore", istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke.

Ispostavilo se da su subotnji događaji bili jedna u nizu brojnih obojenih i neobojenih revolucija, arapskih i bosanskih proljeća, koje su građani ovih prostora od proljeća do jeseni, iz godine u godinu preživljavali kroz recepte vrhunskih majstora spin kuhinja.

SUDBINA I ODMERAVANJE: Ovdašnjim poznavaocima prilika bilo je jasno da u Banjaluci neće biti nereda. Razloga za strahovanje nije bilo, ali je proizvodnja straha uticala na brojne građane da se tog dana sklone iz ovog grada. Kad se tome dodaju i mjere "mobilisanja" pristalica za miting vladajućih stranaka, tako što su bili obavezni da se upišu u spiskove u gotovo svim javnim institucijama, ne samo oni koji će doći na miting već i oni koji neće, dobija se slika o brojevima učesnika oba skupa koja, zapravo, nije preslika realnog stanja i odnosa snaga.

Brojkama su licitirali svi, u zavisnosti od sopstvenih potreba i htijenja. Mnogi su bili prisiljeni doći na miting vlasti kako ne bi izgubili posao, mnogi nisu došli u park jer su strahovali ili pak u ovakvoj opoziciji nisu vidjeli alternativu. Dva su razloga koja su značajno poduprla tezu o tome da se u Banjaluci neće desiti neredi. Prvi je taj što je opozicija morala pokazati da nema rušilačke namjere i tako već u organizaciji morala je spriječiti svaki mogući incident; štetu bi trpjela samo ona u slučaju da su se na ulicama Banjaluke desili neredi. Na drugoj strani, ministarstvo unutrašnjih poslova po svaku cijenu je nastojalo održati situaciju pod kontrolom i spriječiti nasilje.

Oba skupa su obilovala nacionalnim folklorom i ikonografijom. Za razliku od mitinga vlasti, na protestu opozicije govorili su i građani, iznoseći svoje probleme i životne nedaće. Od svih političkih govora i emocionalno nabijenih političkih poruka najupečatljivija je ona sina Milana Vukelića, ubijenog prije nekoliko godina, koji je zatražio odgovor od institucija na pitanje ko mu je ubio oca.

Vlastima su upućeni zahtjevi za prijevremene izbore, koji bi trebalo da budu održani kad i lokalni u oktobru ove godine, zatim formiranje prelazne vlade nacionalnog spasa, isplate boračkih dodataka, invalidnina, dječijeg dodatka, poticaja poljoprivrednicima, stavljanje odluke o poskupljenju struje van snage, zaustavljanje davanja koncesija, rasvjetljavanje političkih ubistava i korupcionaških afera, te uvođenje prinudne uprave u Radio-televiziji Republike Srpske. Teško je očekivati da će neki od zahtjeva opozicionog Saveza za promjene biti ispunjen. U prvim reakcijama Milorad Dodik je opoziciju nazvao takozvanom, rekavši da je riječ o recikliranim zahtjevima. Pitanje je kako će opozicija dalje usmjeriti svoje djelovanje i kanalisati ispunjenje zahtjeva.

Na mitingu je predsjednik Republike Srpske govorio o tome kako je sam branio ovaj entitet, kako ničeg i nikog nije bilo sem njegove ljubavi prema Republici Srpskoj. Naljutio se na sve za koje ovaj entitet nije država, proglasio ga državom i zapjevao već dobro znanu političku himnu "Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine". Pratila ga je premijerka, a trenutak ovjekovječio mobilnim telefonom Darko Mladić. U drugoj izvedbi "Ovo je moja kuća" Dodika su pokušavala da prate dva ushićena Austrijanca iz Slobodarske partije, poznatije po osnivaču Jörgu Heideru.

Sve u svemu, bilo je ovo odmjeravanje snaga, u svakom pogledu, političkom, pjevačkom, igranju kola, ali i pred predstojeće lokalne izbore.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST