Loader

4.5.2016.

Počeo „popravni“

05.maj,13:51

Nazire se kraj dileme da li u parlament ulazi 6 ili 7 izbornih lista, šta čeka novu vladu

Otvoreno 15 birališta

Svih 15 biračkih mesta, na kojima se ponavlja glasanje za parlamentarne izbore, otvorena su na vreme, rekao je predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević. On je dodao da se na svim biračkim mestima izborni proces odvija normalno. Biračka mesta otvorena su u sedam i biće zatvorena u 20 sati, do kada traje i izborna tišina. Danas se ponavljaju izbori na dva biračka mesta u Beogradu, zatim na po jednom biračkom mestu u Bačkoj Topoli i Sremskim Karlovcima, kao i na dva biračka mesta u Jagodini. Građani ponovo na birališta izlaze na po jednom biračkom mestu u Kladovu, u Užicu, na dva u Vranju, kao i na pet u Nišu. Pravo glasa na tim biračkim mestima ima 19.631 građanin. Nakon ponavljanja izbora biće poznat definitivan spisak stranaka koje ulaze u novi saziv republičkog parlamenta. Neizvesnost se suštinski tiče samo dve liste koje su oko cenzusa, pre svega liste Dveri-DSS. Ove ponovljene izbore obeležiće i kraj dileme – da li u parlament ulazi 6 ili 7 izbornih lista, pored pet već potvrđenih manjinskih. Iz RIK-a preliminarne rezultate izbora najavljuju za večeras.

Do sad izlaznost manja za dva odsto

Posmatrači CRTA posmatračke misije „Građani na straži“, raspoređeni na svih 15 biračkih mesta na kojima se ponavlja glasanje na parlamentarnim izborima, prate najvažnije aspekte procesa glasanja u vezi sa otvaranjem biračkih mesta, tokom glasanja, zatvaranjem biračkih mesta i prebrojavanjem glasova. Do 10 časova na glasanje je izašlo ukupno 7,06 odsto (1.387) građana upisanih u birački spisak za ova biračka mesta saopštila je ova misija. U odnosu na 24. april izlaznost u 10 sati je manja za dva odsto. Raša Nedeljkov iz ove organizacije rano ujutru je rekao da glasanje protiče u skladu sa procedurom. „Prvi zvaničan podatak ćemo imati nakon 10 časova. Danas je radni dan, možemo očekivati nešto manju izlaznost“, smatra Nedeljkov. Posmatrači su javili da je na svim mestima glasačka kutija bila prazna pre nego što je zapečaćena, kao i da je kontrolni listić ubačen u glasačku kutiju na početku samog glasanja. Sva biračka mesta su organizovana u skladu sa propisanim procedurama. Na otvaranju svih biračkih mesta bili su prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbor, samo je u Nišu biračko mesto 16 Pantelej otvoreno nešto pre sedam časova.

Prvi zadaci nove vlade

Dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Ana Trbović izjavila je da novu vladu Srbije očekuju dva teška izazova, otpuštanja u javnom sektoru i preduzeća u restruktuiranju. „Da bi nova vlada bila efikasna i sprovela planirane reforme, ključno je da ima dobar tim“, ocenila je Trbović. Ona je istakla da to znači da ministri u budućoj vladi moraju biti stručnjaci, ili bar dobri rukovodioci, ali i, što je jednako važno, da u celoj državnoj upravi bude više stručnjaka. Govoreći o tome šta bi trebalo da budu prvi zadaci vlade, Trbović je podsetila da se u prethodnom periodu nisu dogodila najavljena otpuštanja, posebno u javnim preduzećima. Trbović je istakla i da je važno da se ponovo izgradi poljuljano poverenje u institucije demokratije, da se jasno izlože planovi, da se redovno izveštava o preduzetim reformama, te da odlučivanje bude otvoreno i javno. Ona se, takođe nada da će buduća vlada biti „učenija“, obrazovanija i sofisticiranija od dosadašnje, te da će kao minimum izabrati ljude koji nemaju sumnjive diplome.

Koraci određeni MMFom

U Evropi i svetu se najčešće formiraju vlade koje su kombinacija političara i eksperata, što bi mogao da bude model i za novu srpsku vladu, izjavio je ekonomista Goran Nikolić. „Uvek imate izbor između tehnokratske i političke vlade. U teoriji je poznato da obe imaju i prednosti i mane – političari nose odgovornost i onda bi eventualni neuspeh mogao da se pripiše njima, dok sa druge strane oni koji su stručni imaju prednost jer bolje poznaju materiju i mogu da vuku i poteze, ali za rezultate ne odgovaraju direktno“, kazao je Nikolić. Nikolić je napomenuo da su, ipak, uglavnom stručnjaci na funkcijama ispod ministarskih. Na pitanje šta bi trebalo da budu prvi koraci nove vlade u ekonomiji, Nikolić kaže da misija MMF-a dolazi u Srbiju u junu i da je nesporno to da će MMF odrediti korake buduće vlade. On je izrazio uverenje da će nova vlada moći da prati dinamiku obaveza koje će biti dogovrene sa MMF-om.

Pritisak na Javni servis

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) smatra da predsednik Srbije Tomislav Nikolić stavom da Javni servis, kako je rekao, prednjači u kampanji protiv pobednika izbora, vrši direktan i nedopustiv pritisak na RTS i RTV. „Uređivačka politika RTS i RTV treba i mora da bude podložna preispitivanju i ocenjivanju, ali tek nakon sveobuhvatne analize izveštavanja RTS i RTV u izbornom periodu“, saopštilo je to udruženje. NUNS navodi da „Nikolić, ovakvim stavovima, očigledno utemeljenim samo na njegovoj ličnoj proceni, nanosi ogromnu štetu Javnom servisu i podriva nezavisnost i samostalnost Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine“.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve