3.5.2016. >

Novi izborni dan

 

Kako teku pripreme za ponovljene izbore, ko napada članove RIK-a, šta poručuje opozicija

Sutra ponavljanje izbora na 15 biračkih mesta

Vanredni parlamentarni izbori biće sutra ponovljeni na 15 biračkih mesta, nakon čega će konačno biti poznati rezultati izbora i ko je sve uspeo da uđe u novi saziv republičkog parlamenta. Iz RIK-a preliminarne rezultate izbora najavljuju za sredu veče. Ponovo će se glasati:

  • na biračkom mestu 22 na Novom Beogradu
  • 48 u beogradskoj opštini Palilula,
  • na mestu broj 9 u Bačkoj Topoli,
  • na mestu broj 5 u Sremskim Karlovcima,
  • na biračim mestima 39 i 57 u Jagodini,
  • na biračkom mestu 24 u Kladovu,
  • 86 u Užicu,
  • 24 i 65 u Vranju,
  • kao i na pet biračkih mesta u Nišu - na biračkom mestu broj 4 u Medijani, 28 na Paliluli, 13, 16, 23 u Panteleju.
Pravo glasa na tim biračkim mestima ima 19.631 građanin, a za ponovljeno glasanje je štampano 19.729 listića, što ćini i rezervu glasačkih listića od 0,05 odsto od konačnog broja.

foto: Rade Prelić /TanjugKoga će birači zaokružiti: Predsednik RIK-a Đurđević nadgleda štampu listića za ponovljene izbore

Opozicija pozvala građane da zaokruže broj 5

Izborne liste DS, Dosta je bilo i DSS-Dveri pozvale su građane da na ponovljenim izborima 4. maja glasaju za koaliciju DSS-Dveri i time odbrane izbornu volju građana "i time spreče SNS da dovrši izbornu krađu i sebi prigrabi još sedam mandata koje mu građani nisu dali", saopštila je DS. "Pozivamo sve građane Srbije da na ponovljenim izborima u sredu glasaju za poštovanje izborne volje građana, poštovanje svakog glasa, ma kako različiti bili", navodi se u saopštenju. Predstavnici sve tri liste u saopštenju objašnjavaju da taj poziv građanima "nije niti poziv na koaliciju, niti najava koalicije, niti poziv da se glasa za DSS-Dveri". "Naše liste imaju velike ideološke, programske i vrednosne razlike, ali se u jednom u potpunosti slažemo - izborna volja građana i poštovanje svakog glasa je uslov svih uslova za slobodno društvo", dodaje se u saopštenju.

Novi birački odbori

RIK proglasila je biračke odbore za ponovljene izbore koji će biti održani u sredu, 4. maja na 15 birackih mesta. Pored toga RIK je za posmatrače izbora proglasio udruženja građana Crta i Građani na straži. RIK je donela rešenja o obrazovanju biračkih odbora i imenovanju predsednika, članova i njihovih zamenika u stalnom, kao i članova u proširenom sastavu. Imenovani su i dodatni koordinatori RIK-a za osam okruga. Predsednik RIK-a Dejan Đurđrvić rekao je da će u svakom biračkom mestu biti obezbeđen po jedan statističar. On je napomenuo da s obzirom da je sreda radni dan, škole u kojima se nalaze biračka mesta na dan izbora neće raditi, a o tome će biti obavešteno Ministarstvo prosvete.

Nikolić: RIK-u omogućiti da radi po zakonu i nezavisno

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio je da se RIK-u omogući da radi po zakonu i nezavisno, a medije pozvao da odustanu od učestvovanja u kampanji protiv pobednika izbora. "Tražim da se RIK-u omogući da radi po zakonu i nezavisno. Nadležne institicije treba da reaguju i omoguće fer i demokratske izbore. Medije pozivam da odustanu od učestvovanja u kampanji protiv pobednika na izborima, a mislim da je to nedopustivo za Javni servis Srbije, koji prednjači u tome", rekao je Nikolić. On je naglasio da je izuzetan izborni rezultat SNS-a potvrda napornog i istrajnog rada zarad dobrobiti Srbije i njenih građana. "Iako vlada sprovodi veoma teške reforme i kompleksne mere kako bi se stabilizovale finansije, građani su joj ponovo dali snažan mandat da nastavi reformski kurs i prepoznali su odgovornost, odlučnost i beskompromisnu posvećenost boljoj budućnosti Srbije", istakao je Nikolić.

Ispitati navodne napade na Nenadovića

Opštinski odbor SNS Sremski Karlovci pozvao je nadležne organe da što pre indentifikuju počinioce navodnih napada na člana radnog tela RIK-a i PIK-a Nemanje Nenadovića, odbacivši tvrdnje da aktivisti SNS imaju ikakve veze sa time. "Iskreno se nadamo da će organi unutrašnjih poslova u najbržem mogućem roku utvrditi da li su se pre svega ti napadi zaista dogodili i da li ti navodni napadi na Nenadovića ipak mogu da imaju veze sa njegovim nezakonitim aktivnostima po kojima je opšte poznat građanima Sremskih Karlovaca, kao i samoj policiji", navodi se u saopštenju. SNS iznosi uverenje da je sve to izrežirana priča iza koje stoji jedna opoziciona stranka, jer "navodni napadi na imovinu Nenadovića nemaju apsolutno nikave veze sa aktivistima SNS-a". U saopštenju se, takođe, ističe da opštinski odbor SNS u Sremskim Karlovcima oštro osuđuje svaki vid nasilja nad bilo kojim građaninom Republike Srbije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST