30.4.2016. >

Ujedinjena opozicija

 

Kako se opozicija ipak ujedinila, kako Vučić komentariše dešavanja oko izbornih rezultata, protiv koga SNS podnosi krivične prijave

Vučić: Ne plašim se haosa, biće onako kako su građani rekli

Lider SNS-a Aleksandar Vučić poručio je da se ne plaši nikakvog haosa posle novog brojanja glasova i naglasio da će biti onako kako zakon nalaže i onako kako su rekli građani. On je dodao da nikome neće dozvoliti da Srbiju gurne u haos zarad svojih sitnih i sebičnih dnevnopolitičkih interesa, a da će na mržnju koju prema njemu pokazuju pojedini analitičari, novinari i njihovi politički favoriti, odgovoriti otvaranjem fabrika, renoviranjem škola i bolnica, povećanjem BDP-a, a krajem godine i rastom plata i penzija. Komentarišući aktuelni "rat za cenzus" u kome su funkcioneri koalicije Dveri-DSS, kako se navodi, Vučić je kazao da to da li je neko prešao ili nije prešao cenzus nije pitanje želja, njegovih ili bilo čijih drugih. "O tome ko je prešao, a ko nije prešao cenzus odlučuje RIK strogo u skladu sa glasovima koje je dao narod. Narod je nosilac suvereniteta, on je nama političarima dao svoje glasove", ističe premijer.

foto: Sava Radovanović/TanjugPredstavnik Levice Srbije, Pilipović, predlaže raspisivanje novih izbora

Odbijen predlog za ponovno raspisivanje izbora

RIK odbila je predlog da se na dnevnom redu današnje sednice nađe i odlučivanje o ponovnom raspisivanju parlamentarnih izbora. Iako je trebalo da se odlučuje o prigovorima na glasanje na devet izbornih mesta, sednica je počela predlogom predstavnika Levice Srbije Sava Pilipovića da se na dnevni red uvrsti odlučivanje o ponovnom raspisivanju izbora zato što je RIK, kako tvrdi, "pokrao izbornu volju građana". Pilipović smatra da građani neće verovati ni konačnim rezultatima niti poslanicima koji će formirati novi saziv Narodne skupštine. "Narodni poslanici izabrani na ovakvim izborima, koji su potpuno delegitimisani i nelegalni, neće imati nikakav legitimitet niti snagu, i jedino i celishodno i pravično rešenje je da RIK poništi izbore i raspiše nove za narednu subotu", predložio je Pilipović.

SNS: Krivične prijave protiv lidera opozicije

Funkcioner SNS Aleksandar Martinović najavio je da će protiv lidera nekoliko opozicionih listi biti podnete krivične prijave zbog "pokušaja manipulacije izbornim procesom". Martinović je precizirao da će krivične prijave biti podnete protiv lidera DS, DSS Dveri i pokreta Dosta je bilo. Prema njegovim rečima, prijave će biti podnete zbog manipulisanja izbornim procesom, nezapamćenog pritiska na RIK i pokušaja da se na silu uđe u parlament. "Nezabeleženo je da predsednik jedne političke opcije koja je učestvovala na izborima sa galerije posmatra sednicu RIK, na šta nije imao pravo, ali mu je iz političke kurtoazije to omogućeno, i da nakon saopštavanja rezultata počne da vređa najpogrdnijim rečima predsednika RIK i direktora Republičkog zavoda za statistiku", rekao je Martinović.

Koliko glasova deli DSS - Dveri od parlamenta?

Koalicija DSS-Dveri, prema poslednjim podacima RIK-a, trenutno je ispod cenzusa sa 4,99 odsto osvojenih glasova, a poznavaoci izborne matematike procenjuju da ni lista SDS-LDP-LSV, sa 5,03 odsto osvojenih glasova, ne bi trebalo da bude spokojna do 4. maja, kada će izbori biti ponovljeni na 15. biračkih mesta. Srđan Bogosavljević iz Ipsos Stratedžik marketinga kaže da bi koalicija DSS-Dveri na ponovljenim izborima morala da osvoji oko 930 glasova, kako bi ušla u parlament. "Pošto računica kaže da njima sada fali jedan glas, oni bi na ponovljenim izborima, na kojima će učestvovati oko 19.000 birača, trebalo da dobiju pet odsto plus jedan glas, pa plus taj jedan glas, koji im nedostaje do pet odsto", objasnio je Bogosavljević.

Protest opozicije

Predstavnici četiri opozicione liste - DS, SDS-LDP-LSV, DSS-Dveri i pokreta "Dosta je bilo", pozvali su građane i političke stranke da se u subotu pridruže protestu ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) kako bi se sprečila izborna kradja i odbranila izborna volja građana.

"Pozivamo i Vuka Draškovića, Rasima Ljajića i Velimira Ilića da se u subotu u 13 časova pridruže na protestu ispred RIK-a kako bi se sprečila izborna kradja. Neka pokažu da nisu spremni da prodaju principe i demokratske vrednosti za fotelje", rekao je lider DS-a Bojan Pajtić. Pajtić je pozvao i simpatizere DS-a da na ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta koji će biti održani u sredu, 4. maja, podrže listu DSS-Dveri, koja je "pokradena na izborima" i da stanu u odbranu Srbije. On je dodao i da se podaci DS-a slažu s podacima koalicije DSS-Dveri, odnosno s time da je ta koalicija pokradena, jer se nalazi na jedan glas od prelaska cenzusa.

Predsednik pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović ocenio je da je borba ujedinjene opozicije za demokratske principe i sutrašnji protest početak kraja režima lidera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović najavio je da će na protestu biti zatražena ostavka predsednika RIK-a Dejana Djurdjevića, inače funkcionera SNS-a, kao i direktora RZS Miladina Kovačevića.

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić navela je da ta koalicija ima sigurne i pouzdane informacije da je ukradeno najmanje 300.000 glasova koji su se pretočili u glasove SNS-a.

Vulin: Šokiran sam nasiljem i pritiskom na RIK

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin rekao je da je šokiran nasiljem koje se dogodilo u RIK-u ističući da je ono apsolutno neprihvatljivo. "Šokiran sam da se nasilje koristi u RIK-u, i da se vrši takav pritisak na RIK upadanjem u prostorije i da ne može da se sačeka da se prebroje glasovi. Ja to ne razuemem", rekao je Vulin novinarima nakon posete Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova. Prema njegovim rečima, RIK je taj koji će reći kakvi su rezultati glasanja i da nije na njemu da to komentariše. "Ja jednostavno to ne mogu da komentarišem. Ko sam ja da ocenjujem rad najvažnijeg državnog organa kada su u pitanju izbori", naveo je Vulin. On smatra da bi svi političari trebalo da se baš tako odnose prema RIK-u, a da je glas naroda je takav kakav jeste.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST