29.4.2016. >

Igranka bez prestanka

 

Ko je ispod cenzusa, ko napada predstavnike RIK-a, gde će se ponoviti izbori

Obrađeno 99,82ispod cenzusa Dveri-DSS

Na osnovu rezultata sa 99,82 obrađenih biračkih mesta, ispod cenzusa je lista Dveri-DSS sa osvojenih 4,99 odsto glasova, dok je lista SDS-LDP-LSV osvojila 5,02 odsto glasova, saopštila je RIK. Kako je saopštio direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević, prema tim podacima, lista okupljena oko SNS osvojila je 48,24 odsto glasova, SPS 10,96 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,03 odsto, "Dosta je bilo" 6,03 odsto. Kada je o manmjinskim strankama reč, SVM je osvojio 1,50 odsto glasova, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,80 odsto, Ruska stranka 0,36 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto. U trenutku čitanja rezultata lider Dveri Boško Obradović pitao je predsednika RIK-a Dejana Đurđevića da li ga je sramota, sme li da pročita rezultate i da li sme "pred narod", na šta mu je Đurđević odgovorio da ne vrši pritisak.

foto: Tanjug (screenshot)

Incident po završetku sednice RIK

foto: Zoran Žestić /TanjugBoško Obradović, Dveri

Po završetku sednice RIK-a, gde su proglašeni rezultati izbora sa 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta, došlo je do incidenta kada su predstavnici pokreta Dveri verbalno napali predsednika RIK-a Dejana Đurđevića i direktora RZS Miladina Kovačevića. Nezadovoljni najnovijim rezultatima, prema kojima su ostali ispod cenzusa sa 4,99 odsto osvojenih glasova, predstavnici Dveri, među kojima i lider Boško Obradović, uzvikivali su "kako vas nije sramorta, smete li pred narod...". U gužvi je došlo i do koškanja, a incident je prekinut pošto su Đurđević i Kovačević napustili prostorije Skupštine Srbije. Predsednik RIK-a Dejan Đurđević ocenio je incident nakon sednice RIK tragičan epilog veoma neuobičajenog ponašanja u izbornom procesu. On je rekao da niko ne razume zašto se toliki pritisak vrši na RIK, koji se s jedne strane optužuje da Dverima navlači prelazak preko cenzusa po nalogu američke ambasade, a s druge strane da navlači da padnu ispod cenzusa...

"Opozicija pravi cirkus"

Nebojša Stefanović, podnosilac liste SNS na izborima, izjavio je da opozicija pravi cirkus zbog gubitka izbora, dok istovremeno tamo gde je izgubila uništava dokumentaciju koja svedoči o onome što se dešavalo prethodnih godina. On je ocenio da su ovi izbori protekli u miru i pristojnoj atmosferi, podsetivši na atmosferu s izbora 2012. godine, kada je je bilo "mnogo nasilja i problema". Zamerio je opoziciji koja, kako je naveo, pravi cirkusku predstavu zbog gubitka izbora i zato što "ne mogu da se pomire da su dobili mnogo, mnogo manje glasova nego pobednička lista". Zahvaljujući tome kako je narod glasao, oni su, dodao je, prinuđeni da "angažuju seckalice za papir" u Vojvodini i u onim opštinama gde su izgubili izbore. "I sada je u toku uništavanje materijala i papira seckalicama za papir, vladaju strah i nervoza i panika zbog gubitka vlasti, privilegija i povlastica i otkrivanje onoga sto se dešavalo prethodnih godina", rekao je Stefanović i dodao da će sve to nadležni organi morati da ispitaju. "Žao mi je što ljudi koji su na ivici cenzusa sebe proglašavaju pobednicima, ali ne znam šta hoće, svi zajedno u zbiru imaju 15 odsto manje od naše liste", naveo je Stefanović i dodao da će zvanične rezultate prihvatiti i strankama koje su ušle u parlament – čestitati.

U sredu ponavljanje izbora na 15 biračkih mesta

Ponovljeno glasanje za novi saziv republičkog parlamenta na 15 biračkih mesta biće održano u sredu, 4. maja, a pravo glasa na njima ima 19.631 građanin. Ponovo će se glasati na pet biračkih mesta u Nišu, na po dva biračka mesta u Beogradu, Jagodini, Vranju i na po jednom u Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima, Kladovu i Užicu. Glasanje će se sprovesti po izbornim listama koje su utvrđene za narodne poslanike, a RIK će za njihovo sprovođenje obrazovati nove biračke odbore. Glasački listići za ponovljene izbore biće bele boje, a kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije svetlo ljubičaste.

(Op)tužbe

Pošta Srbije odbacila je optužbe lidera četiri opozicione liste da je prigovore na izborne rezultate, poslate RIK kao preporučene pošiljke, isporučila po isteku predviđenog roka i poručila DS-u da, umesto neosnovanih optužbi, konačno izmiri dug prema tom preduzeću u iznosu od 7,5 milona dinara. Pošta Srbije je saopštila da je pretnja opozicije tužbom nastavak ostrašćene i besmislene kampanje koju Bojan Pajtić i DS vode protiv Pošte Srbije. "Započeli su je netačnim i tendencioznim optužbama od 19. marta 2016. godine da Pošta Srbije odbija prijem, prenos i uručenje njihovog marketinškog materijala. Pošta je i tada u svom odgovoru jasno ukazala da DS nije uputila zvaničan zahtev da se izrši prijem marketinškog materijala, i ukazala da DS nije izmirila prethodna dugovanja po istom osnovu u iznosu od čak 7,5 milona dinara nastala u prethodnim izbornim kampanjama", navodi Pošta u saopštenju. Dodaje se da je dug nastao u periodu kada je funkciju generalnog direktora Pošte obavljao Goran Ćirić, sadašnji predsednik Izvršnog odbora DS.

"Ponosan sam na naš istorijski i impresivan rezultat"

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan na izborni rezultat liste koju predvodi, na to što je osvojila 1.800.000 glasova i to posle teških reformi. Vučić je rekao da je reč o istorijskom i impresivnom rezultatu, imajući u vidu da u evropskoj praksi nije zabeležženo da je drugoplasirani na izborima osvojio čak 37,5 odsto glasova manje od njegove, pobedničke liste. Dodao je i da je ponosan na građane Srbije koji nisu glasali za "laka rešenja". "Prvi put su svi džakovi sa glasačkim listovima dostupni, nisu u konterjnerima", rekao je Vučić i dodao da ima maksimalno poverenje u nadležne državne organe, uprkos nezakonitom pritisku koji se vrši na neke od njih. Čestitao je svima na postignutim rezultatima na izborima i poručio da nikada ne bi ukrao nijedan glas. "Apsolutno svima ću da čestitam. Gde smo krali, nek nam pokažu to... nikad u životu ne bih ukrao ništa, ne bih ukrao nijedan glas", kazao je Vučić.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST