fotografije: m. milenković

Na licu mesta >

Noćni život na partijski način

Ekipa reportera "Vremena" je izbornu noć pratila u štabovima onih stranaka koje su prešle cenzus. Za razliku od ranijih izbora, nije bilo mnogo alkohola, trubača, baklji, euforije

U sedište DSS-a ekipa "Vremena" je stigla oko 20 časova. Jedan od domaćina ponudio je dobrodošlicu: "Kako možemo da pomognemo? Jeste li za piće, klopu, lepe devojke?"

U prostoriji gde su članovi i funkcioneri koalicije DSS–Dveri čekali izborne rezultate, bilo je osam novinarskih kamera. Sa nekog od kompjutera tiho se čula nova pesma Beogradskog sindikata Sistem te laže. Ušla su dvojica koja su se predstavili da su sa portala "Srbin.info" i obavestili su prisutne da su im prijavljene izborne nepravilnosti na Kosovu. Kažu, javlja im njihov čovek "koji je bio na barikadama".

ZATVARANJE GLASANJA: U Domu omladine je bila gužva. Međutim, ne zbog toga što su tamo izborne rezultate čekali predstavnici koalicije LDP–SDS–LSV nego zato što je u 20 časova, u donjoj sali, počinjao koncert sastava Libanski duo. U sali "Amerikana", na spratu, aktivisti LDP-a duvali su ljubičaste balone. Na velikom platnu prikazivani su snimci lidera koalicije sa mitinga širom Srbije, na televizoru se pratio program N1, a preko razglasa se čula strana pop muzika. Dvojica mlađih članova koalicije pričali su o kampanji na Vračaru: jedan od njih je osvanuo na plakatima sa porukom da voli francuski konjak, drugi ga je tešio da to nije strašno. Posle su konstatovali da u "Informeru" rade dve "korektne novinarke", od kojih je jedna je čak član partije Zelenih.

U Zemunu, kod radikala, bila je gužva. U sali je bilo 15 kamera, po stolovima pepeljare, sokovi, voda, mali sendviči, a stizale su i pite. Novinari su čekali. "Jel večeras počinje Gejm of trons?", pitala se jedna novinarka. Druga dvojica su nagađala rezultate: "Ma, svejedno ti je. Znaš kako je Staljin rekao: ‘Nije važno ko glasa, nego ko broji glasove.’"

U prizemlju zgrade na Studentskom trgu, gde je sedište SPS-a, goste i novinare su dočekivala trojica kratko ošišanih momaka u crnim jaknama i jedan sedi sredovečan čovek u crvenoj majici. Iz tišine lifta direktno smo ušli u žamor prostrane prostorije u kojoj se činilo da je sve crveno. U centralnoj prostoriji dve konobarice su točile piće: kisela i negazirana voda, kafa, čajevi i koka-kola. Nema alkohola. Novinari sede, stoje, nervozno kruže, puše i ispijaju pića.

Na četvrtom spratu Terazija 3, gde je izborne rezultate čekao DS, bilo je zagušljivo. U maloj sobici se nekako smestilo desetak kamera. Na jedinom televizoru se gledala neka serija sa FOX lajfa. Jedan od snimatelja je uzeo daljinski: "Ajmo opet nešto neutralno. Može Sport klub?", smejao se on. "Ma kakve bre izjave, nema nikog. Zatvorili su se iza vrata i ne izlaze", vikala je novinarka B92 u telefon.

Na Novom Beogradu, kod SNS-a, bilo je više od 50 novinarskih ekipa i oko sto novinara. Na ulaza je stajala fotografija Aleksandra Vučića u prirodnoj veličini. Na pultu pored su bili poređani stranački listovi – "SNS informator" i "Zemunski naprednjak". Neki od članova stranke su nosili bele majice na čijim leđima je ćirilicom pisalo "Izborni dan" i kartice sa natpisom "organizacija". Među njima, i dvojica stranaca. "Moguće je da su Jevreji. Izraelac mu vodio kampanju", prokomentarisao je jedan novinar. Konobari su služili sokove i vodu. Rečeno je da će se "šef" obratiti u 20.30, međutim kako je to vreme prošlo, najave su se pomerale za po pola sata.

Kroz odškrinuta vrata prostorije u kojoj su bili premijer, mnogi ministri i poslanici iz SNS-a, videli su se po zidovima zalepljeni i rukom ispisani papiri sa spiskovima gradova i izlaznosti. Kada je jedan od onih unutra primetio da reporterka "Vremena" viri, zatvorio je vrata.

Pet minuta po zatvaranju birališta iz te sobe se začulo glasno "56!", a minut kasnije: "56,5!"

Kod demokrata je pred novinare izašla Aleksandra Jerkov i rekla da se desila krađa izbora. Na pitanje novinarke N1 da li je moguće da DS nije prešao cenzus, Aleksandra Jerkov nije precizno odgovorila.

PIĆE, MEZE I MEDIJI: Stranački štabovi

CESIDOVA PROGNOZA: Novinare je u čekanju rezultata kod socijalista u jednom trenutku prekinuo glasan precizan ritam: dum, dum, dum... Zazvučalo je kao neki bubanj. Ipak, na stolu u hodniku je sedeo neki pijan čovek i petama udarao u dasku. Nekoliko puta je skandiranjem "Vučiću pederu" pratio ritam svog udaranja. "Jel ovaj što pravi incidente vaš?", pitao je neko jednu devojku iz SPS-a. Nije stigla da odgovori jer je pijani počeo da priča sa novinarkom portala Mondo koja je naišla. "Jel znaš koju kremu koristi Mrka? Pa Bekutan", dreknuo je čovek zacenivši se od smeha. Sredovečni sedi čovek sa ulaza je postavljao tanjire sa pečenjem, roštiljem i salatom. Plastične viljuške su lako pucale, pa su novinari uglavnom jeli prstima. "Belo je odlično." – "Aha, evo stiže i vruće", komentarisala su dvojica.

U štab SNS-a je stigao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a deset minuta posle njega okupljene je sa "Dobro veče" pozdravio predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Obojica su odmah ušla u prostoriju gde su bili i ostali funkcioneri. Dragan Šormaz je preko telefona nekom rekao: "55 posto! Biće 170 poslanika!"

Entuzijazam je vladao u SRS-u. "Ma kakav cenzus, idemo na 20 posto!", komentarisala su dvojica na hodniku Magistrata. "Biće to kao da smo pobedili Barselonu." Novinari su se unutra čudili rezultatima koje je objavio CESID. Posle 15 minuta, tri gospođe kreću da unose tanjire sa pečenjem i raspoloženje se na trenutak popravilo.

Hrana je poslužena i kod DSS–Dveri: mešano meso sa roštilja, mešano povrće, pečeni krompir, bareni pirinač i pečurke. Novinarka RTS-a je razmenila nekoliko reči sa urednikom "Nove srpske političke misli" i budućim poslanikom Đorđem Vukadinovićem, koji je užurbano hrlio ka izlazu. Rekao je da se CESID "obrukao" sa preliminarnim rezultatima. "Rekli su da je DJB imao dva i po, a sad odjednom ima pet."

SLAVLJE I VESELJE: U bivšem "Sport kafeu" u centru grada, gde su izborne rezultate čekali članovi pokreta "Dosta je bilo", pratilo se pet različitih programa na isto toliko televizora. Vrištanje i aplauzi su počeli nakon što je TV Pink preneo preliminarne rezultate Ipsosa: DJB – pet posto. Krenula je svirka i slavlje.

"Ma kakav Pink", komentarisala je jedna iz SNS-a na Novom Beogradu. "Imamo mi više od 45." "Ja obožavam da gledam konferencije ostalih stranaka. Kad krenu sad: te ovo su ukrali, te ovako, te onako..." U stranku je stigao Aleksandar Vulin.

Kod radikala se čekalo obraćanje nekog od stranačkih funkcionera. Snimatelji su se zabavljali dosetkama: "Ko kaže da Al Džazira ne jede pečenje!", vikao je jedan zasmejavajući sve.

Onaj pijani iz SPS-a šetao se kroz prostorije DSS-a. Tu nije vikao ništa.

U Domu omladine je stanje nepromenjeno. Nema predsednika koalicionih stranaka, ali su stigli Milojko Pantić i Latinka Perović. Stigli su i fensi kanapei. Inače, osim vina, bilo je žestine i bezalkoholnih pića.

Kod naprednjaka je počelo čestitanje. "Sad je sve lakše", rekao je čovek u sakou dvema koleginicama. "Ne zaboravite da sve ovo mora za četiri godine opet, ali ako za to vreme ne uradimo ništa, pukli smo", odgovorila je jedna od njih.

Nakon što je saopštio da je cenzus pređen, Saša Radulović je digao dva prsta iznad glave, a okupljeni su vikali: "Pobeda, pobeda!" Predsednik DJB-a je zatim uzeo gitaru i zapevao Wish you were here od Pink Flojda i Ti si sav moj bol od EKV-a.

U štabu Demokratske stranke više nije bilo sendviča. Ostali su samo sokovi i voda. Bivši predsednik opštine Vračar Bane Krsmanović je bio ljut: "Vidiš da su svi prešli cenzus! Šta bi tek bilo da smo se ujedinili!" Balši Božoviću je prišla novinarka "Srpskog telegrafa": "Samo da se upoznamo, kad se već čujemo stalno."

Novinarka TV Prve je diktirala plan svom snimatelju: "Gost, CESID, Vučić pa reklame... Mi nećemo izgleda nikad stići na red."

Pred novinarima se pojavio predsednik Nikolić i rekao: "Čestitam svima." Pozdravljen je aplauzom. Kada je otišao iz zgrade SNS-a, na desetak sekundi su se čuli trubači koji su stajali ispred prostorija stranke. Okupljene u pres sali obezbeđenje je zamolilo da napravi prostora za ministre. Počelo je obraćanje premijera Vučića. To je zamrzlo sliku u svim strankama. "Ostaje nam samo kanap da kupimo", komentarisali su novinari kod SPS-a.

Konobari su na tri stola u hodniku poređali ketering, a novinarima se u konferencijskoj sali obratio jedan od organizatora: "Kolege novinari, poslužite se sa posluženjem." Jedan od prisutnih novinara prokomentarisao je kako je kod radikala bilo pečenja. "Ovi su proevropski, pa takvo i posluženje", odgovorila mu je koleginica.

"Gde ćemo mi sad?", upitala je jedna od funkcionerki stranke.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST