27.4.2016. >

Novo prebrojavanje

 

Ko je krao glasove, ko traži ponovno brojanje glasova, šta poručuju vlast i opozicija

foto: Zoran Žestić /Tanjug

Uvid u izborni materijal

RIK odobrila je zahteve za uvid u izborni materijal, kao i zahteve da se svim zainteresovanim stranama izdaju fotokopija zapisnika o radu biračkih odbora. Kako je na sednici RIK-a predložio njen predsednik Dejan Đurđević, sekretar komisije će napraviti dogovor sa strankama o tome kada će kojoj zainteresovanoj stani uvid biti omogućen. Naglasio je da će izborni materijal moći da se fotografiše, ali da će biti zabranjene olovke i bilo kakvo pisanje i dopisivanje po materijalu. Zahteve za uvid u izborni materijal uputile su izborne liste Dveri-DSS, Dosta je bilo, SPS-JS i SNS. Liste Dveri-DSS, DS, Dosta je bilo, SPS-JS i Zavetnici, zahtevale su i izdavanje fotokopija zapisnika o radu biračkih odbora.

SNS traži novo brojanje glasova

SNS zatražila je ponovno prebrojavanje glasova i uvid u sav birački materijal, nakon što je opozicija formirala svoj pravni tim za kontrolu rezultata. Lider SNS rekao je "da će se još videti ko je zaista ušao u parlament" i najavio da će SNS pregledati kompletan izborni materijal. "Zamislite da sam ja upao u neku komisiju i odjednom promenjeni rezultati, sve kako su oni hteli", kazao je Vučić. Prema njegovim rečima, SNS je zatražila uvid u sav birački materijal, pošto je izborna komisija bila izložena pritiscima. „Oni koji imaju osam puta manje glasova se sprdaju s narodom. Ima u ovoj zemlji da se poštuje narodna volja, s tim se ne smeju igrati", rekao je Vučić.

Ko je krao glasove, ko brojao i kakva je uloga Ambasade SAD

Reagujući na najavu SNS-a da će tražiti ponovno brojanje glasova, Savez za bolju Srbiju optužuje naprednjake da vode kampanju "optuživanja opozicije za izborne neregularnosti", "Dosta je bilo" tvrdi da je izbornu krađu pripremao lider SNS-a, dok Miroslav Parović za celu tu "ujdurmu" optužuje američku ambasadu u Beogradu.

Koalicija SDS - LDP - LSV u saopštenju navodi da od vladajuće stranke očekuje da poštuje institucije, da prekine kampanju protiv opozicije i odbacuje bilo kakve insinuacije da su njihovi lideri u izbornoj noći bili u RIK-u s namerom da utiču na rezultate.

Pokret Dosta je bilo tvrdi da je premijer "preko svoje agencije CeSid, koja je skandalozno saopštila da je Vučić osvojio 56 odsto glasova i postigao apsolutnu pobedu, postigao da Srbija poveruje u njegovu apsolutnu vlast". Pokret Dosta je bilo sumnja u regularnost ovih izbora i smatra da je brojanje glasova obavljeno neregularno, zbog čega i želi da sve proveri. Kritikuju i predsednika RIK-a, koji se, kako trvde, direktno uključio u političku kampanju stranke premijera.

Miroslav Parović tvrdi da je lista koju su podneli on i Vladan Glišić nezakonito oborena, da je to učinjeno po nalogu ambasade SAD u Beogradu, koja je, kako navode, "kumovala" i formiranju novog DOS-a na platformi "Ua, Vučić", a sve to uz obrazloženje "da se desila izborna krađa". Moram reći da sam ja formiranje "novog DOS-a" najavio još decembra 2015. tako da mi sada deluje više nego smešno kada gledam farsu "sprečavamo krađu", a opet u režiji američke ambasade, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvu stigle krivične prijave zbog falsifikovanja

Povodom sumnji da je bilo falsifikovanja određenog broja izjava građana za podršku izbornim listama, policija je postupajući po nalogu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu podnela sedam krivičnih prijava. Krivične prijave za krivično delo falsifikovanje isprave podnete su protiv Zorana Marića i Nikole Jeličića. Marić je lider Jedinstvene ruske stranke, koja je nakon otkrivanja nepravilnosti povukla kandidaturu, dok je Jeličić, prema pisanju medija, član Republikanske stranke. Zbog krivičnog dela falsifikovanje isprave krivične prijave su podnete i protiv Dragana Cvetkovića, Nataše Tošić, Jelene Pejović, Slavice Đurović i Marine Miličević.

Optužbe Radulovića

SNS poručila je Saši Raduloviću lideru pokreta Dosta je bilo, koji naprednjaci nazivaju "Malo mi je bilo", da će vrlo brzo biti utvrđeno ko je gde šta brojao, i ko se gde prebrojao, kao i ko je pogrešno mislio da će mu krađa i lopovluk tek tako proći. Kažu da je Radulović u pravu - on je sasvim sigurno zaradio na račun Srbije, i to u onih jedanaest preduzeća u kojima je bio stečajni upravnik, i kada je sa svojom ženom nameštao poslove zajedničkim fantomskim firmama. "SNS poštuje odluke nadležnih državnih organa, pa ćemo u skladu sa tim i sačekati konačnu odluku", poručicli su naprednjaci. Kažu da im je i te kako žao što je „profesionalac" Radulović u panici jer se negde izgleda preračunao, kao kada je, preko noći, gasio preduzeća i radnike izbacivao na ulicu. Radulović je ranije saopštio je da je Vučić "pravi gubitnik ovih izbora jer je izgubio apsolutnu vlast koju je imao".

Lopta u naprednjačkim nogama

Funkcioner SPS-a Aleksandar Antić izjavio je da su socijalisti svakodnevno u komunikaciji sa SNS-om i da je „lopta u nogama naprednjaka". "Ne bih prejudicirao, treba pustiti malo vremena da se saberu utisci, i treba prepustiti inicijativu naprednjacima", kaže Antić, na temu formiranja republičke vlade. Prethodno je i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, stranke koja je na izbore izašla u koaliciji sa SPS-om, izjavio da SNS može sama da formira vladu, ali da će, ukoliko ih naprednjaci pozovu, pomoći u onim oblastima u kojima su imali rezultate.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST