26.4.2016. >

Procenti i mandati

 

Kako se opozicija ipak ujedinila, ko je osvojio mandate, da li je bilo neregularnosti

Procenti i mandati

foto: Sava Radovanović/Tanjug

RIK je na osnovu 98,51 odsto obrađenih glasova saopštila da je SNS dobio 48,23 odsto glasova (131 mandat). Slede SPS-JS sa 10,98 (29 mandata), SRS - 8,09 (22), DS - 6,04 (16), Dosta je bilo - 6,03 (16 mandata), SDS-LDP-LSV - 5,03 (13), DSS-Dveri - 5,00 odsto (13 mandata). Četiri mandata dobio je SVM, po dva mandata BDZ i SDA, a po jedan mandat PDD i Zeleni. Glasalo je 56,25 odsto birača.

PIK: SNS-u 65 mandata u Vojvodini

Na osnovu obrađenih više od 50 odsto glasova, koalicija oko SNS-a će u novom sazivu Skupštine Vojvodine imati 65 od 120 poslanika, koalicija oko SPS-a 12, a SVM 11 mandata, izjavila je predstavnica Pokrajinske izborne komisije Jelena Zlojutro. Koalicija oko DS-a prema ovim, preliminarnim podacima, osvojila je 10 mandata, koliko i SRS, dok je LSV osvojila sedam, koalicija Mađarskog pokreta i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara četiri, a Zelena stranka jedan mandat.

Đurđević: Izbori regularni, nezapamćeni pritisci na RIK

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević izjavio je da je izborni dan u Srbiji protekao regularno, uz zabeležene dve nepravilnosti, i dodao da je ono što su pojedini učestnici izbornog proces radili predstavlja "nezapamćen vid pritiska" na RIK. On je ponovio da su zabeležene dve nepravilnosti - jedna na biračkom mestu 24 u Vranju i druga na biračkom mestu 57 u Jagodini, ali da su izbori protekli regularno. "Tu konstataciju potvrđuje i preliminarni izveštaj o nalazu i zaključcima koji je RIK-u dostavila međunarodna komisija za posmatranje izbora i u kome se navodi da su izborne procedure sprovedene na efikasan način i u skladu sa zakonom, a da je RIK počeo da objavljuje rezultate u ranim jutarnjim časovima čime je doprineo transparentnosti procesa", rekao je Đurđević.

Izbori protekli mirno

Delegacija Kongresa Saveta Evrope, koja je nadgledala izbore u Srbiji, saopštila je da su izbori protekli mirno, u skladu s propisima. U saopštenju se precizira da je delegacija posetila više od 120 glasačkih mesta širom zemlje, s posebnom pažnjom na lokalne i izbore održane u Vojvodini. Šef delegacije Karim Van Overmajer iz Belgije je naveo da postoji "prostor za poboljšanje praktične strane izbora, posebeno što se tiče zaštite tajnosti glasanja, kao i da su potrebne reforme koje bi dopunile pravni okvir izbora, uključujući praćenje kampanja i finansiranje stranaka, zloupotrebu administrativnih resursa i kvlaiteta glasačkih listića".

Zajednički pravni tim opozicije za kontrolu materijala

Opozicione stranke DS, Pokret "Dosta je bilo", koalicije Dveri–DSS i SDS–LDP–LSV formiraće zajednički pravni tim, koji će analizirati celokupan birački materijal, saopšteno je posle zajedničkog sastanka predstavnika tih stranaka. Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić rekla je na konferenciji za novinare da će taj pravni tim na osnovu tih analiza sarađivati na izmeni izbornih zakona, kako bi sprečili da se "ovakav izborni haos ikada više ponovi". Lider Dveri Boško Obradović rekao je da je opozicija predala RIK-u zahtev da uđu u posed biračkog materijala. "Želimo da ova tematika jednom zasvagda bude zaustavljena. Obavezujemo zajednički pravni tim da na osnovu analiza sastavi kvalitetan predlog promena izbornog zakonodavstva", rekao je Obradović, dodajući da im je iz RIK-a rečeno da će im to omogućiti, pa čak i fotografisanje, što se prvi put dešava.

"Vlada posle 28. maja"

Lider SNS Aleksandar Vučić rekao je da je predsedništvo ove stranke odlučilo da 28. maja održi sednicu Vanredne skupštine stranke. Ponosni smo što smo čisto kao suza, najčistije moguće, pobedili na izborima, poručio je Vučić. Vučić je kazao da će, bez obzira na to kakve će se belosvetske igre igrati oko listića, SNS poštovati odluku državnih organa kakva god da bude. "Tokom noći se mnogo čudnih stvari dešavalo. Opozicija se juče ujedinila, izmišljali su nepravilnosti, a imali smo samo napravilnosti koje je prijavio SNS a u vezi sa Vranjem i Ribnikom", rekao je Vučić.

LDP: Ulaskom u parlament širimo ideju moderne Srbije

Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da se ulaskom "Saveza za bolju Srbiju" LDP, LSV, SDS u parlament, proširila perspektiva idejama moderne, otvorene i evropske Srbije. Kako je saopšteno iz LDP, sve što je rečeno u kampanji tog saveza sada dobija na značaju. Istaknuto je da Srbija mora raditi na daljoj demokratizaciji, na izgradnji jakih institucija, vladavine prava. "Evropska orijentacija zemlje je ključna i ona je ugrožena jačanjem desnice u Srbiji i dezorganizovanošću demokratskih snaga, zbog čega ćemo mi raditi dalje na njihovoj konsolidaciji", stoji u saopštenju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST