25.4.2016. >

Pobednici i razočarani

 

Ko je sve prešao cenzus, da li je bilo nepravilnosti, šta su rekli lideri

Rezultati

Na osnovu 97,46 odsto obrađenog materijala RIK saopštava da je lista okupljena oko SNS osvojila 48,25 odsto glasova. Slede koalicija SPS – JS sa 11,01 odsto glasova, SRS sa 8,05 odsto, DS koja je osvojila 6,05 odsto, pokret Dosta je bilo sa 5,99 odsto, koalicija SDS – LDP – LSV osvojila je 5,03, a DSS – Dveri 5 odsto glasova. Prema podacima CESID-a do 19 sati je na vanrednim parlamentarnim izborima glasalo 52,9 odsto birača.

Čestitke

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister čestitao je Aleksandru Vučiću i SNS-u na pobedi na parlamentarnim izborima u Srbiji i pozdravio "demokratski duh srpskog naroda". "Srbija igra ključnu ulogu u obezbeđenju stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Konstruktivan pristup premijera Vučića odnosima sa susednim zemljama je omogućio značajan napredak kako u regionalnoj saradnji, tako i u bliskijim odnosima sa Evropskom unijom", navodi se u saopštenju Mekalistera. Porukom na tviteru na engleskom i srpskom jeziku, ispisanom ćirilicom, austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc čestitao je izbornu pobedu Aleksandru Vučiću. On je poručio da se raduje daljoj saradnji, te da se nada brzom napretku Srbije na putu u EU. Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han čestitao je pobedu Aleksandru Vučiću, uz poruku da samo "snažna vlada može da sprovede reforme neophodne za budućnost države, njenu ekonomiju i građane".

Agencije: Vučićevi proevropski naprednjaci - ubedljivo

Svetske agencije javljaju da su po objavljivanju preliminarnih rezultata "proevropski orijentisani naprednjaci" osvojili ubedljivu pobedu, a američki AP ističe da je stranka Aleksandra Vučića daleko iza sebe ostavila "proruske snage" i da to znači da će Srbija nastaviti putem prema članstvu u EU, uprkos protivljenju desničarskih stranaka, koje žele bliske veze sa tradicionalnim slovenskim saveznikom Rusijom. Pred "moćnim" Vučićem je sada zadatak da reformiše neefikasne državne kompanije i glomazni javni sektor, ističe Frans pres. Francuska agencija podseća da je i sam Vučić, po objavljivanju rezultata, rekao da su se građani opredelili za evropsku integraciju i poverili mu "ogromnu odgovornost".

Opozicija u RIK-u: Kontrolisaćemo kompletan izborni materijal

Lideri srpske opozicije najavili su, posle sastanka sa zvaničnicima RIK, da će kontrolisati kompletan izborni materijal. Prvi čovek demokrata, Bojan Pajtić je situaciju uporedio sa 1996. godinom i najavio apele međunarodnim institucijama i domaćoj javnosti. Dolasku opozicionara u RIK prethodio sastanak lidera četiri opozicione stranke u sedištu Demokratske stranke, koja je izbornu komisiju optužila za "izborne manipulacije". "DS će biti solidarna i apsolutno podržati pravo glasa i svakog ko se bori za svaki glas građana Srbije. Spremni smo da učestvujemo u pregledu svih rezultata sa parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora", rekao je predsednik DS-a Bojan Pajtić posle sastanka sa predstavnicima RIK-a.

U izjavi dostavljenoj medijima, Bojan Pajtić kaže da, iako DS-u nije osporen izborni rezultat i cenzus na izborima, naša obaveza je da branimo svaki glas i budemo solidarni i podržimo svakoga ko se bori za svaki glas građana Srbije. Pajtić tvrdi da je na jučerašnjim vanrdnim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji zabeležen niz nepravilnosti. Tvrdi da su birači na biračka mesta donosili popunjene biračke listiće za Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju Srbije - Jedinstvenu Srbiju, te da je nejednak broj biračkih listića, obeležio izborni dan. "Demokratska stranka je spremna da traži uvid u svaki zapisnik koji dođe u RIK, da ne bismo dozvolili da ni jedan jedini glas propadne", rekao je Pajtić. Prema njegovim rečima, upoređivanjem podataka zapisnika dostavljenih DS sa biračkih mesta, liste DSS-Dveri, SDS-LDP-LSV i Dosta je bilo prešle su cenzus i stekle pravo na mandate u Narodnoj skupštini. "Svaki pokušaj otimanja slobodnih glasova ljudi koji su glasali za ove liste biće onemogućen i sprečen", naveo je Pajtić.

U RIK-u su, osim Pajtića, bili i Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Saša Radulović, Aleksandra Jerkov, Balša Božović, Sanda Rašković Ivić, Boško Obradović, Marko Đurišić, Nenad Konstantinović. Jedno od pitanja koje su postavili bilo je zašto je RIK- u trebalo toliko dugo da objavi prve preliminarne rezultate.

"U Srbiji nema slobode ni demokratije... Preko ove krađe ne smemo preći", rekla je predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković-Ivić.

Njen koalicioni partner, šef pokreta Dveri Boško Obradović je rekao da je RIK dozvolio opoziciji uvid u kompletan izborni materijal. "Ostaćemo ovde da sprečimo izbornu manipulaciju", rekao je Obradović.

Predsednik pokreta Dosta je bilo, Saša Radulović je, takođe, najavio kontrolu kompletnog izbornog materijala, "uključujući preminule i fantomske birače".

Lider SDS-a Boris Tadić rekao je da se mora braniti svaki glas birača jer se "kršenjem i prekrajanjem izborne volje ruši čitav pravni sistem". "Mi stranke imamo saglasnost oko izbornih rezultata i svi ćemo zajedno izvršiti uvid u zapisnik i glasačke listće koji pristignu u RIK", rekao je Tadić. dodajući da opoziciji "nije stran ni protest kao način borbe za odbranu demokratskog procesa".

Rokovi

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora treba da budu utvrđeni najkasnije u četvrtak, 28. aprila do 20 sati, dok mandati poslanicima novog saziva republičkog parlamenta treba da budu dodeljeni najkasnije do 8. maja. Regulativa predviđa da se prva sednica novog saziva parlamenta održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, nakon čega sledi proces formiranja Vlade. Na prvoj sednici, koju zakazuje predsednik parlamenta iz prethodnog saziva, potvrđuju se mandate poslanicima, a obavlja se i izbor predsednika, potpredsednika i imenovanje generalnog sekretara parlamenta. Narodna skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika. Vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta - u suprotnom sledi raspuštanje parlamenta.

Prva obraćanja lidera stranaka

Lider SNS Aleksandar Vučić rekao je da će se truditi da bude predsednik Vlade svih građana Srbije. "Hvala svim ljudima koji su danas u velikom broju glasali uprkos ne baš prijatnom vremenu... Posebno sam zahvalan ljudima sa liste Srbija pobeđuje", rekao je Vučić.

Predsednik SPS čestitao je Vučiću i SNS-u na izbornoj pobedi. On je rekao da je rezultat koji je SPS ostvarila manji od očekivanog, ali da je rezultat koji konsoliduje biračko telo ove stranke.

Lider radikala Vojislav Šešelj kazao je da SRS nije zadovoljan rezultatima i da su očekivali više. "Narod je tako presudio. Mi ne možemo da se ljutimo na svoj narod, koji je procenio da vredimo ovoliko koliko nam je glasova dao. Ubeđeni smo da ćemo građane Srbije, koji su ukazali poverenje radikalima, ispuniti očekivanja i da ćemo pokazati za skupštinskim govornicama da smo superiorniji", rekao je Šešelj.

Predsednik DS Bojan Pajtić zadovoljan je postignutim rezultatima, ali smatra da izbori nisu bili fer i pošteni i najavio najmanje osam prigovora na izborni tok.

Lider Pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović izjavio je da su podaci o izbornim rezultatima koje ta stranka ima bitno drugačiji od onih koji su objavljeni, i da po njima pokret "Dosta je bilo" ima između 7 i 11 odsto glasova.

Predsednik SDS Boris Tadić ukazao je da, prema rezultatima te stranke, koalicija SDS-LDP-LSV sigurno prelazi cenzus. "Rezultati variraju od trenutka do trenutka, očekujem da će glasovi iz Beograda podići naš rezultat. Biće potrebno sačekati i konačne rezultate. Uzdržan sam prema rezultatima SNS-a", napomenuo je Tadić i dodao da nema govora o koaliciji sa naprednjacima.

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić navodi da odstupanja u rezultatima koje je ostvarila koalicija DSS-Dveri nisu velika i da su postojala u početku kod Cesida koji je, kako kaže, pod uticajem Vučića. "Mi smo sebe našli na 6,17 odsto tako što je obrađeno 65 odsto uzorka. Nije došao u pitanje cenzus sem kod nalaza SNS-a, to je tako zbog toga što smo jedina koalicija koja je suštinska opozicija politici Aleksandra Vučića", rekla je Rašković Ivić.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST