23.4.2016. >

Izbori počeli u dijaspori

 

Pravila ćutanja, broj glasača, poslednji sati pred izbore

Pravila izborne tišine

Tokom predizborne tišine koja je u toku i traje do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju 24. aprila u 20 časova zabranjeni su izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata. Dok je na snazi tišina zabranjeno je slanje poruka biračima i isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta. Ako se ta odredba ne poštuje, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje ponavlja.

foto: Demokratska stranka, facebook.com

Utvrđen konačan broj birača

RIK je utvrdila konačni broj birača u Srbiji za sve jedinice lokalne samouprave i na svim biračkim mestima koji iznosi 6.739.441. U Beogradu će biti 1.618.264 birača, u Vojvodini 1.728.991 birač, centralnoj Srbiji bez KiM 3.269.663, na KiM 106.094 birača, u inostranstvu 8.471 i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija 8.658.

Na sednici RIK dogovoreno je da se biračima kojima se prezime upisano u biračkom spisku razlikuje od onog upisanog u ličnoj karti, što najčesće proističe zbog stupanja u brak, omogući glasanje pod uslovom da se na osnovu slike birača i JMBG može utvrditi da je u pitanju ista osoba.

Danas glasanje u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi

Državljani Srbije u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD izalaze danas prvi na birališta na vanrednim parlamentarnim izborima, koji se u Srbiji i ostatku dijaspore održavaju u nedelju. Na biralištima u te tri zemlje glasaće se od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu.

Glasanje od 7 do 20

Biračka mesta na kojima će građani Srbije sutra glasati na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, biće neprekidno otvorena od 7.00 do 20.00 sati. U tom periodu dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava. Građani u nedelju biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati tamošnjim parlamentima nisu istekli.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST