21.4.2016. >

Šou se završava u ponoć

 

Uoči tišine koja počinje u ponoć, predizborna buka je najglasnija

Kosovo: Zbog bezbednosti nove adrese biračkih mesta

Republička izborna komisija donela je odluku o izmenama adresa biračkih mesta i smanjenju broja lokacija na kojima će glasati građani na Kosovu. Predsednik RIK-a Dejan Đurđević kazao je da je broj glasača na Kosovu i Metohiji ostao isti, ali da je adresa nekih biračkih mesta izmenjena zbog nepovoljne bezbednosne situacije. "Na Kosovu i Metohiji biće 90 biračkih mesta, ali ne na 25 lokacija, već na 21 lokaciji", kazao je on nakon jednoglasnog usvajanja izmena Rešenja o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za narodne poslanike Skupštine Srbije raspisanim za 24. april.

Dobio 62 poziva za glasanje

Kandidat Socijaldemokratske stranke (SDS) za poslanika Tibor Bodnar izjavio je danas da je na njegovu kućnu adresu stiglo čak 62 poziva na glasanje, iako u njegovom domaćinstvu i porodici ima samo šest osoba sa pravom glasa. Bodnar je agenciji Beta rekao da 62 poziva koja su stigla nemaju veze sa njegovom porodicom. "Zatekao sam pozive kada sam se vratio kući, žena ih je ujutru našla u poštanskom sandučiću. Prvo sam mislio da je u pitanju bahatost onoga ko je pozive delio, međutim bio sam šokiran kada sam shvatio da su svi pozivi upućeni baš na moju adresu", kazao je Bodnar.

"Na regularnost izbora ne utiču upisani birači"

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević izjavio je da na regularnost izbora ne mogu da utiču imena preminulih osoba, stranih državljana ili duplo upisanih birača. "Izborni cenzus se ne određuje prema ukupnom broju birača nego na osnovu broja onih koji su glasali, koji su se potpisali u izvod iz biračkog spiska i uzeli glasački listić", rekao je Đurđević. On je dodao da su optužbe opozicije o mogućim mahinacijama, imenima mrtvih u spiskovima i promenama prebivališta, čiste spekulacije povodom žalbi pojedinih građana da su dobili pozive za glasanje na ime osoba koje ne postoje na toj adresi.

U Sjenici i Smederevu više glasača nego stanovnika

Nakon Priboja, Bujanovca i Preševa, i u Sjenici i Smedervu će pravo glasa na nedeljnim lokalnim i parlamentarnim izborima imati više osoba nego što ta dva grada imaju stanovnika. Sa zaključenjem biračkog spiska, u sredu u ponoć, pravo glasa u Sjenici ima 26.589 osoba, što je za skoro 200 više nego što je ta opština ima stanovnika - 26.392 prema popisu iz 2011. godine. U izbornoj komisiji ističu da je broj stanovnika Sjenice u prethodnih pet godina značajno porastao i da ih sada ima više od 27.000, zbog čega se ne može tvrditi da ima više glasača nego žitelja. „Ipak, moguće je da se u biračkom spisku nalazi određen broj ljudi koji više ne žive u Sjenici ili su umrli. Taj problem je nastao zbog toga što matične službe ne rade posao kako treba i ne ažuriraju redovno svoje podatke. Teško mi možemo za mesec dana ispraviti njihov decenijski javašluk", kaže Anel Papić, predsednik Opštinske izborne komisije.

Dačić: U dobrim odnosima sa SNS

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da veruje da ta stranka na izborima može da osvoji pola miliona glasova, kao i da nema političkih nesuglasica izmedju socijalista i Srpske napredne stranke (SNS) premijera Aleksandra Vučića. "Političkih, kada je reč o ciljevima i o tome za šta smo se i mi i oni jasno opredelili - nema. Ličnih svakako da ima. I trudim se da ih upravo tako doživljam i da ne učestvujem u njima", kazao je Dačić. On je rekao da ne razmišlja o ministarskom mestu, kao ni mestu premijera, već da samo očekuje izbore i što bolji rezultat na njima.

Počinje predizborna tišina

U ponoć počinje predizborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju 24. aprila u 20 časova. Tokom tog perioda zabranjeni su izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Nikolić prvi put u kampanji: Želim da pobedi SNS

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je na predizbornoj konvenciji SNS u Kragujevcu da želi da na predstojećim izborima pobedi SNS. "Dokazao sam svim građanima Srbije, osim onima koji nemaju oči da vide i uši da čuju, da sam predsednik svih građana Srbije. Danas želim svima jasno i glasno da kažem da želim da pobedi SNS na ovim izborima. Hvala vam što ste mi pružili priliku da svoj stav iznesem jasno, pošto valjda niko u to nije ni sumnjao", rekao je Nikolić, koji se prvi put pojavio u kampanji naprednjaka.

Posmatrači izbora

Predstojeće izbore pratiće 1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača, izjavio je predsednik RIK-a Dejan Đurđević. "Svake izbore u Srbiji pratili su razni domaći i strani posmatrači, tako da je i za ove izbore vladao veliki interes domaće i strane javnosti", rekao je Đurđević i dodao da su rokovi za akreditaciju posmatrača istekli. Posmatrači će pratiti rad RIK-a kao i rad biračkih odbora, a CeSID će imati 705 posmatrača, Udruženje "Crta" 509, Udruženje "Građani na straži" 462, Udruženje "Akademska inicijativa Forum 10" devet posmatrača za rad biračkih odbora u Novom Pazaru, dok će Udruženje Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM imati dva posmatrača za praćenje rada RIK-a.

"Vreme je da se ponovo menja vlast u Srbiji"

Predsednik SRS Vojisav Šešelj izjavio je da je došlo vreme da se ponovo menja vlast u Srbiji. On je rekao da je došlo vreme da vlast preuzmu "Srpski radikali" i ocenio da će na predstojećim izborima doći do polarizacije na one koji su za integraciju sa Rusijom i na one koji su za ulazak u EU. "Od ozbiljnih stranaka jedino je SRS za integraciju sa Rusijom, svi ostali su za EU koja nam je otela Republiku Srpsku Krajinu i koja hoće da nam otme Vojvodinu, da proglasi Vojvodinu republikom, pa da onda kaže da u isto vreme u EU ulaze Republika Srbija, Republika Vojvodina i Republika Kosovo, mi srpski Radikali to nećemo dozvoliti", rekao je Šešelj.

"Došlo vreme da Srbija bude stabilna i jaka"

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin poručio je građanima Bačke Palanke da je došlo vreme da Srbija bude stabilna i jaka zemlja koja zna kuda ide, sa jakom levicom i ponosnim građanima. "Srbiji je na vlasti potrebna jaka levica svakog dana, levica svakodnevne borbe, uvek na strani onog ko pati i kome je teško, vlast koja uvek govori istinu", rekao je Aleksandar Vulin. "Ujedinili su se protiv nas, napadali su nas sa svih strana, od Pajtića do Šešelja, od lopova do klovnova, ali i tad smo govorili istinu. Iskreno sam ponosan što sam ujedinio Pajtića i Šešelja protiv sebe jer isto govore i rade", poručio je Vulin.

"Levica Srbije želi drugačiju zemlju"

Lider Levice Srbije Borko Stefanović rekao je da su oni koji su sada na vlasti pre četiri godine došli u pocepanim pantalonama i patikama, a da danas poseduju firme, oranice i restorane u Beogradu. "Za četiri godine koliko su na vlasti, zadužili su se preko deset milijardi evra, za četiri godine povećali su broj nezaposlenih, primili su u javni sektor preko 50.000 naprednjaka za šta su potrošili preko 800 miliona evra, za četiri godine ugušili su sve medije", rekao je Borko Stefanović. Lider Levice Srbije ukazao je na loš položaj radnika koji zarađuju 100 do 200 evra, što je loš položaj u kome su se zbog smanjenja penzija našli penzioneri i što je loš obrazovni sistem, lekari poniženi, kao i prosvetni radnici i poljoprivrednici.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST