20.4.2016. >

Poslednji dani kampanje

 

Kako je domaća štampa izveštavala o kampanji, a šta predviđaju strane novinske agencije

foto: Jaroslav Pap /Tanjug

SNS: Dan pobede je 24. april

Predstavnici SNS su na predizbornoj konvenciju u Kuli poručili da je 24. april dan pobede. Potpredsednik SNS Igor Mirović kazao je da se od osnivanja SNS od 2008. godine, a posebno do 2014. godine kada je predsednik SNS Aleksandar Vučić postao i premijer Srbije, obistinjuje parola naprednjaka "Srbija pobeđuje" i da to, kako je rekao, svako dobronamenran može da vidi. "Snagom stranke predvođenom našim predsednikom Aleksandrom Vučićem i požrtvovanim radom zaustavili smo propadanje Srbije. 24. april je dan za pobedu i nećemo da dozvolimo da se Srbija vrati u mračni tunel u kome je bila do 2012. godine" rekao je Mirovic. On je dodao da više nema smisla da građani svoj glas daju onima koji su ih varali, istakavši da će 24. aprila biti smenjena pokrajinska vlast i da će biti smenjen Bojan Pajtić.

Jovanović: Politika u Srbiji se vodi na loš način

Lider LDP Čedomir Jovanović, jedan od nosilaca liste "Savez za bolju Srbiju", na predizbornom skupu u Kraljevu izjavio je da se politika u Srbiji previše dugo vodi na loš način i da je pred nama izbor da li nastavljamo po starom ili smo spremni na promene. "Pred nama je i dalje ostala ta velika obaveza, da od Srbije napravimo pristojnu zemlju", rekao je Jovanović. Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebna demokratija, "a ne vlast jednog čoveka koji traži 50 posto zato što plaši zemlju nekim dogovorima svih drugih protiv njega, od kojih nema ništa", saopštio je LDP.

Trenutak istine

Predsednik SDPS Rasim Ljajić izjavio je da su predstojeći izbori "trenutak istine" i da će građani odlučiti da li da veruju lažima koje su slušali 20 godina ili onome što svojim očima vide da je urađeno. On je rekao i da istraživanja pokazuju da će na ovim izborima SDPS ostvariti najbolji rezultat koji je ikad postigla. Ljajić je kazao kako je krajnje neodgovorno ljudima govoriti da će sutra ili prekosutra živeti bolje i da je "ekonomija ključna kako bismo krenuli sa rastom i onda možemo da pričamo ove priče koje čujemo sada sa raznih strana".

AP: "Izbor Srbije 24. aprila - Rusija ili Zapad"

Nekoliko dana pred izbore, novinska agencija AP razmatra da li će se Srbija posle 24. aprila okrenuti EU ili Rusiji, uz ocenu da se Srbija trenutno čini kao "glavna meta Kremlja" u nastojanju da održi neku vrstu "tampon zone protiv širenja zapadnog uticaja u regionu." U tekstu "Izbor Srbije pred glasanje: Rusija ili Zapad" agencija navodi da se godinama posle NATO bombardovanja, mnogi Srbi još osećaju kao žrtve Zapada i ne vide istinsku dobrobit od dugotrajnih pristupnih pregovora sa EU" dok je blizak odnos sa slovenskim saveznikom Rusijom "atraktivnija opcija" za građane. "Ukoliko ultra-desničarske stranke osvoje veliki broj glasova, to bi moglo da poremeti ambicije zemlje da uđe u EU i destabilizuje region koji je već razdiran ratovima 1990-ih", ocenjuje AP.

Izbori u štampi

Stranke ili stranački lideri za nešto manje od mesec dana u dnevnim novinama pomenute su 6595 puta, najveći broj takvih tekstova objavio je list Danas, dok je SNS najčešće pominjana politička partija, pokazalo je istraživanje agencije Ninamedija. Najčešće je pominjana SNS - 2208 puta, što je 35,5 odsto učešća u svim prilozima, sledi DS sa 18,5 odsto, SPS sa 16,6 odsto, SRS sa 14,7 odsto, dok sve ostale beleže pojavljivanje u svakom desetom tekstu. U istraživanju je analizirano 11 dnevnih listova u periodu od 24. marta do 19. aprila.

Strani posmatrači

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja broji 18 članova, boraviće u Srbiji od 22. do 25. aprila kako bi nadgledala održavanje prevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji, saopštila je ta institucija. Na čelu delegacije Parlamentarne skupštine SE će biti poslanik iz Ukrajine Volodimir Arijev, a pored njih, izbore u Srbiji će pratiti i posmatrači OEBS-ove Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava. Izbore će posmatrati i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister. Funkcioner Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke Angele Merkel, vreme u Srbiji iskoristiti i za susrete sa pojedinim državnim zvaničnicima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST