19.4.2016. >

Završne konvencije

 

Ko donosi Sreću Srbiji, koja stara obećanja nisu ispunjena, zašto je samo penzionerima bolje

"Stiže sreća u Srbiju"

Koalicija Dveri i DSS pozvala je građane na izbornoj konvenciji u Beogradu da glasaju za "srećnu Srbiju" i poručili da će prekinuti pregovore sa EU i sačuvati Kosovo. Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić rekla je da se 24. aprila vodi borba "kome će se narod prikloniti carstvu - carstvu istine ili carstvu laži. Ona je poručila da ta koalicija nikada neće "dati da srpska noga stupiti u NATO pakt". Kako je navela, vodiće politiku ekonomskog patriotizma i čuvati domaće. Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović poručio je da "svi Srbi sveta, u bivšim jugoslovenskim republikama i na Kosovu" treba da znaju da u toj koaliciji imaju svog političkog zastupnika. Na ovim izborima, kaže, stiže sreća u Srbiju.

Upravni sud odbacio žalbe

Upravni sud odbacio je žalbe izbornih lista koje je RIK odbio da proglasi zbog utvrđenih nepravilnosti. Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da su odbijene liste grupe građana "6. oktobar", "Građani i građanke Srbije - Srđan Šajn", "To smo mi" - Prirodni pokret - Vladimir Zahariev", "Mađarski pokret za promene - DZVM" i "Tolerancija". "Tokom vikenda predate su još dve žalbe privatnih lica Upravnom sudu, i to na zbirnu listu koju je RIK objavio, zato što se na njoj nalazi Republikanska stranka", rekao je Đurđević.

"Mnogo ničega mora da pukne"

Aktivisti DS i Nove stranke puštali su u vazduh u centru Novog Sada balone s natpisima neispunjenih obećanja Vlade Srbije. "Živećemo bolje za dve godine", "Veća ulaganja u poljoprivredu", "Nećemo stranačke kadrove u preduzećima", "Nećemo otimati od penzionera", pisalo je na balonima. Prisutnima su ista obećanja pročitali predsednik Nove stranke Zoran Živković, poslanik te stranke u Skupštini Srbije Vladimir Pavićević, kao i kandidat DS Novog Sada Veljko Krstonošić. Akcija je nosila naziv "Mnogo ničega mora da pukne".

Svi protiv naprednjaka

Lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da se predsednik DS Bojan Pajtić biciklom provozao na prostoru Beograda na vodi, gde za vreme vlasti demokrata ni tenkom nije moglo da se prođe. "Vidite kako mi brinemo, brinemo i o njima, sad može da dođe čist, uredan, da provoza svoje biciklo i da se čist i uredan vrati i da uživa u lepom pogledu i u uređenoj Promenadi", rekao je Vučić na stranačkom mitingu u Zrenjaninu i poručio Pajtiću da ne brine, "sve ćemo to da radimo i ubuduće". Vučić je poručio da u nedelju sledi teška borba, da su se svi ujedinili protiv naprednjaka, pa Pajtiću, kaže, "smeta Beograd na vodi, Šešelju Ikea, a šta im tačno smeta, to ni Sveti Petar ne zna".

foto: Oksana Toškić /Tanjug

Jedino penzionerima bolje

Građani Srbije imaju relativno podeljene stavove o pravcu kojim se Srbija kreće, i smatraju da bi prvi zadatak nove Vlade trebalo bi da bude otvaranje novih radnih mesta, pokazalo je istraživanje Cesida i Antena grup Srbija. Da se Srbija kreće u lošem pravcu, smatra 41,1 odsto, a u dobrom 35,9 odsto ispitanih građana, da stojimo u mestu smatra 18,1 odsto, dok 4,9 odsto anketiranih nije znalo odgovor. Kako se navodi, najveći pesimisti su upravo najmlađi građani Srbije do 30 godina i to njih skoro 60 odsto, dok su iza njih visoko obrazovani sa oko 50 odsto. Da nam ide dobro smatraju jedino najstariji državljani i to njih 50 odsto. Upitani šta bi trebalo da bude prvi zadatak nove Vlade, najviše (16,6 odsto) izjavilo je da je to otvaranje novih radnih mesta. U telefonskom istaživanju učestvovalo je 1.009 ispitanika.

Bez održive politike EU će ostati obmana

Lideri koalicije "Savez za bolju Srbiju - LDP, LSV, SDS" poručili su na predizbornoj konvenciji u Beogradu da će bez realistične i održive politike EU za Srbiju ostati obmana. "Ponavljam građanima da imaju izbor. Kada bude dan izbora, to je trenutak njihove slobode", rekao je Tadić i dodao da demokratija počiva na pravu pojedinca da bude nezavisan u svom odlučivanju, a ne da bude u strahu. Lider LDP Čedomir Jovanović kazao je da je kroz kampanju sa Tadićem i Nenadom Čankom, obilazeći Srbiju, na svakom koraku imao osećaj da stoji u mestu, jer su građani, kaže, slali samo jednu poruku - da ne mogu da žive od plate. Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da njihovi politički protivnici mogu da im preuzmu pojedine misli, da pokušaju da kažu da su za Evropu, slobodu i evropske vrednosti, ali da im ne mogu uzeti biografije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST