18.4.2016. >

Stilske figure za kraj

 

Društvene mreže bruje o otkazima i smenama, "prava borba vodi se u donjem delu tabele"

Petnaest lista za Vojvodinu

Pokrajinska izborna komisija proglasila je izborne liste Pokreta Dosta je bilo i koalicije Vojvođanska tolerancija. Na pokrajinskim izborima nastupiće ukupno 15 partija i koalicija. Prva na listi je Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima, druga je koalicija koju predvodi Demokratska stranka, a treća koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije. Četvrta na ovom spisku je Liga socijaldemokrata Vojvodine, slede Savez vojvođanskih Mađara, Srpska radikalna stranka, koalicija Dveri-Demokratska stranka Srbije, koalicija Liberalno demokratska partija-Socijaldemokratska stranka, Narodni pokret Dinara-Drina-Dunav, koalicija Mađarski pokret-Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara. Zatim Zelena stranka, Srpsko-ruski pokret, Zavetnici, Vojvođanska tolerancija i Dosta je bilo. Pokrajinski izbori organizuju se po proporcionalnom izbornom sistemu. Skupština Vojvodine ima 120 poslanika. Glasački listić biće svetlozelene boje. PIK je odredio da u Vojvodini ima 1.785 biračkih mesta i 1.729.201 birač, što je za 6.415 birača manje nego 2012. godine.

"Da se spreme otkazi"

Društvene mreže bruje o audio zapisu na kome se čuje kako, navodno, miting Srpske napredne stranke u Boru organizuje predsednik te opštine Živorad Petrović iz SNS-a. Muški glas za koji nije potvrđeno da pripada prvom čoveku Bora, izgovara pretnje direktorima i radnicima javnih preduzeća ukoliko ne dođu na miting. "'Dve žene deklarativno ne žele', 'deklarativno posle izbora će da dobiju otkaz', 'Slobodno im kaži, javno ti kažem', 'Deklarativno će da dobiju otkaz', Da se spreme otkazi za te dve i primićemo naše ljude koji to rade'", čuje se na snimku. "Svako ko je dobio kvotu nemoj da se igra da ne ispuni kvotu. Ko ne može biće smenjen i gotovo", preti se direktorima javnih preduzeća, ako na miting ne dovedu 6000 ljudi.

Lov na neodlučne

"Lov na neodlučne je glavni posao za sve u ovoj kampanji", ocenjuje Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta. "Ovi izbori su veoma često nazivani izborima za koalicionog partnera SNS-a. Prava borba ovde kao da se vodi u donjem delu tabele. Možda ne za drugog, SPS je tu stabilna partija, ali u nekom sledećem redu je poprilična gužva", dodaje on. Do sada su kampanje, kako kaže bile prilično sirotinjske, osmišljene tako da ne donose nove ideje ni velika obećanja "Slogani su uglavnom bezlični, možda i već viđeni u nekim ranijim kampanjama. Uglavnom su se čule samo fraze - bolje zdravstvo, pravosuđe".

Sezona gradnje, sezona izbora

Predsednik tehničke Vlade i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je da time što u proteklih nekoliko nedelja često otvara fabrike i polaže kamene temeljce po Srbiji, ne zloupotrebljava svoju političku funkciju tokom kampanje. On je rekao da češće otvara fabrike i postavlja kamene temeljce zbog toga što je u toku građevinska sezona.

Šifra

Nosilac izborne liste "Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka - Za pomirenje" Muamer Zukorlić poručio je da je Sandžak "šifra mira na Balkanu". Zukorlić je pozdravio izjavu premijera Aleksandra Vučića, koji je rekao da "srpsko-bošnjački odnosi predstavljaju osovinu mira na Balkanu". Ukoliko, kaže, dobije poverenje građana, dokazaće da Sandžak ne samo da nije opasnost, već da se od Sandžaka može praviti nukleus novog i jakog zajedništva, kao i da će svoje kontakte sa muslimanskim zemljama "podariti" Srbiji.

Foto: Dušan Aničić/Tanjug

Narodno kolo, Titovo vreme i "ćorava posla".

"Pitanja ovih izbora su da li će SPS i SNS zadržati ili premašiti svoje pojedinačne rejtinge i, sa druge strane, ko će od opozicije preskočiti cenzus", rekao je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić. Onima koji misle da socijalisti mogu da nestanu i da mogu da ih unište poručio je da se "manu ćorava posla". Pozdravljajući unuka Josipa Broza Tita, Jošku, podsetio je na period kada je njegov deda vladao. "To je bilo vreme kada je bilo četiri puta više radnika nego penzionera. To je bilo vreme besplatnog školovanja i lečenja, kada su radnici dobijali stanove. To je bilo vreme kojim se ponosimo, i vratićemo to vreme", najavio je Dačić. Potom je sa koalicionim partnerom Draganom Markovićem Palmom zaigrao narodno kolo.

Preneseno značenje

Milovan Bojić potpredsednik Srpske radikalne stranke je rekao da je "Vojislav Šešelj zdrav kao dren, i da je spreman da preuzme Srbiju", ali da je Skupština nekako "anemična, bolesna, bezlična" jer joj nedostaje "kritička misao, borbeni duh, kvalitetan zakon i da joj poput transfuzije svežih opranih eritrocita nedostaju srpski radikali i Vojislav Šešelj". "Kad radikali uđu u Skupštinu, ništa neće biti isto kao pre. Zato je zavladala panika, jer znaju da će koza drugačije da brsti kada je vuk gleda", poručio je Bojić.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST