16.4.2016. >

Poslednja nedelja ubeđivanja

 

Kamen temeljac korupciji, bogaćenja i otvorena pisma

foto: Zoran Žestić /Tanjug

Strahom vođeni na miting

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da direktori javnih preduzeća koji zahtevaju od zaposlenih da prisustvuju stranačkim mitinzima tokom predizborne kampanje moraju da snose krivičnu odgovornost zbog kršenja prava iz radnog odnosa. "Građane treba ohrabriti da stranačkim aktivistima ili direktorima javnih preduzeća slobodno kažu ne. Direktori koji, uz pretnje otkazima, radnike teraju na stranačke mitinge, treba da snose krivičnu odgovornost. Ukoliko zaposleni dobije otkaz, nadležni sud u radnom sporu mora da ga vrati na posao", kazao je Janković u intervjuu za radio Sto plus. Pojavu falsifikovanja hiljada potpisa podrške za izborne liste, ombudsman je ocenio kao "vrhunac apsurdne situacije koja je posledica nekažnjivosti tog krivičnog dela u Srbiji".

Protiv cenzure i apatije

Veliki broj pisaca, intelektualaca, umetnika, glumaca i sportista je, u Otvorenom pismu Demokratske stranke građanima Srbije, poručilo da je Srbija danas zemlja cenzure i autocenzure, siromaštva i nezadovoljstva, apatije i beznađa, institucija koje propadaju i nesigurnosti koja raste. "Umesto političkih sloboda, koje se sistematično potiskuju, pred našim očima se stvara novi lični i politički kult. Umesto javnih rasprava i društvenih razgovora, Srbijom se širi strah u kome zgašnjava svaka nada. Sve su duže kolone mladih koje planiraju svoju budućnost izvan Srbije. ", navodi se u ovom obraćanju i poziva na suprotstavljanje "lažnim investicijama, diplomama, stručnjacima i reformama". Potpisnici su Ružica Đinđić, Aida Ćorović, Aleksandar Milosavljević, Boris Isaković, Borislav Čičovački, Borka Božović, Borka Pavićević, Branislav Guta Grubački, Branislav Lečić, Branka Prpa, Branko Cvejić, Vera Pavlović Lončarski, Vesna Pešić, Vida Ognjenović, Gabor Lenđel, Gojko Božović, Gordana Suša, Goranka Matić, Danica Jović Prodanović, Dragan Velikić, Đorđe Balašević, Đorđe Randelj, Žarko Jokanović, Žarko Trebješanin, Zagorka Golubović i mnogi drugi.

Suprotstaviti se diktatu

Grupa intelektualaca javno je podržala izbornu listu "Dveri – DSS – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović". U pismu građanima Srbije, oni kažu da su u sadašnjim okolnostima potrebni poslanici koji "neće dozvoliti priznavanje statusa lažne države Kosovo i dalje siromašenje građana, koji će ustati protiv sramnog pokušaja uvođenja Srbije u NATO, ukazati na pogubnost politike 'Evropa nema alternativu' i suprotstaviti se diktatu MMF-a". Ovo je potpisalo više od pedeset istaknutih ličnosti među kojima su Kosta Čavoški, Gojko Đogo, Rajko Petrov Nogo, Milo Lompar, Jasmina Vujić, Miloš Ković, Aleksandar Simić, Miloš Jovanović, Milivoje Glišić, Srđa Trifković, Svetislav Arsić Basara, Miloš Jovanović, Ljiljana Čolić, Ljiljana Čolić, ...

Nadgovornjavanje

Predsednik Gradskog odbora DS-a Balša Božović izjavio je da je projekat "Beograd na vodi" u suprotnosti sa Ustavom i protivan interesu građana. "Danas nije postavljen kamen temeljac za najvišu zgradu u ovom delu Evrope, vec za najveću korupciju u Evropi", naveo je Božović. "Proglašavanje izgradnje šoping mola, kafane i hotela javnim interesom i isporučivanje računa za nečiji privatni posao građanima koji tu prevaru finansiraju svojim smanjenim platama i penzijama imaju jasan naziv – korupcija i bezakonje", smatra Božović. Iz odbora SNS-a ubrzo su upućena podsećanja na projekte DS-a, "od Pazl grada, preko replike Terazija, do raspalih podzemnih kontejnera i rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra" zbog kojih su, kako kažu, građani pretrpeli višemilionske gubitke, a demokrate se obogatile.

Batine

"Kandidat za odbornika SRS-a u Kruševcu Verkan Gvozdenović pretučen je od strane SNS batinaša", rekla je predsednica Izvršnog odbora ove stranke Vjerica Radeta i navela da je Gvozdenović primljen u Urgentni centar. U Vukmanovcu kod Rekovca napadnut je muškarac iz SNS-a. "Naš član je udaren nekoliko puta u predelu glave samo zato što je nosio zastavu sa obeležjem stranke, a hospitalizovan je u Domu zdravlja .", izjavio je Miroslav Stevanovski poverenik OO SNS u ovoj opštini.

S500 i posleratna ekonomija

"Moj plan je da ono što nam je neophodno dobijamo besplatno ulaskom u novi savez sa Rusijom koji formira Rusija i u kome su Kazahstan, Jermenija i još neke prijateljske države", rekao je predsednik SRS-a Vojislav Šešelj. "Reći ćemo im da mi nećemo rakete S300 i S400, već – braćo Rusi, otvorite baze u Srbiji i rasporedite nekoliko raketnih sistema S500, pa ćete braneći srpsko, branite i rusko nebo", rekao je Šešelj. Prema njegovim rečima, formiranje ruskih baza u Srbiji imalo bi i ekonomsku opravdanost, jer bi ruski oficiri sa porodicama ovde trošli svoje pare, kao što su američki posle Drugog svetskog rata. "Oni bi ovde došli sa porodicama, dizale bi se kuće i stanovi za njih, trošili bi svoje plate ovde i to je ekonomski učinak. Od toga je živela Nemačka u prvom periodu posle Drugog svetskog rata", zaključio je Šešelj. "

Radulović: Idemo na izbore

Predsednik pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović je juče izjavio da Upravni sud nije u zakonskom roku odgovorio na prigovor tog pokreta na odluku Pokrajinske izborne komisije da odbije listu na čijem je on čelu. On je ispred zgrade Skupštine AP Vojvodine u kojoj je sedište ove komisije rekao da je od PIK-a dobio potvrdu da je Upravni sud prigovor Pokreta "Dosta je bilo" primio 13. aprila u 13 časova i 36 minuta. "Sada je tačno 18 sati i šest minuta, dakle, od trenutka prijema prigovora proteklo je više od 48 časova, a sud nije doneo nikakvu odluku, tako da su stvari jasne i mi smatramo da je naš prigovor prihvaćen", rekao je Radulović. "Ovo je bio pokušaj nekih stranaka da nas eliminišu, ali idemo na izbore. Ispunili smo formu do kraja", kaže Radulović.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST