12.4.2016. >

Privođenje, poligraf, ucene

 

Ko preti Pajtiću na Tviteru; pevačica i falsifikovane izborne liste; diskrepancija u sekundama

Priveden zbog pretnji Pajtiću

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala SBPOK-a priveli su P. J. (44) iz Nove Pazove zbog osnovane sumnje da je putem društvene mreže Tviter uputio pretnje predsedniku Demokratske stranke Bojanu Pajtiću i još jednoj osobi. Nakon obavljenih konsultacija sa tužiocem za borbu protiv visikotehnološkog kriminala osumnjičenom je određeno policijsko zadržavanje u trajanju do 48 časova. P. J. će u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti. Demokratska stranka saopštila je da su pokrajinska poslanica i ministarka kulture i informisanja Vlade u senci Jelena Balašević i Bojan Pajtić dobili niz pretnji na društvenim mrežama, nakon kritika koje je Balašević u ranijem saopštenju uputila premijeru.

Saslušanja zbog lažnih potpisa

Zoran Marić, lider Jedinstvene ruske stranke, saslušan je prekjuče u policiji zbog falsifikovanja skoro 5000 potpisa građana za tu listu. On je na saslušanju izjavio da ga je folk pevačica Maja Nikolić spojila sa Nikolom Jelikićem iz Republikanske stranke. Marić je, takođe, kazao da je Jelikiću dao 4500 evra da mu obezbedi potpise. Policija je, zbog afere sa falsifikovanjem potpisa za izborne liste Republikanske stranke i Jedinstvene ruske stranke, saslušala Nikolu Jelikića, Nikolu Sandulovića i pevačicu Maju Nikolić. Zbog ovakvog razvoja situacije dvojica predstavnika Republikanske stranke u proširenom sastavu RIK-a Slobodan Ignjatov i Ivan Radošević podneli su ostavke na svoje članstvo u tom telu iz moralnih razloga, a JRS je povukla listu. Nikolić je na saslušanju rekla da ne zna ništa o flsifikovanju potpisa i zatražila poligrafsko ispitivanje.

Šešelj ne može ni na Kosovo

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova odlučilo je da lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj bude uhapšen ukoliko uđe na Kosovo, javljaju prištinski mediji. Odluka MUP-a u kojoj se od komandanata policije i šefova traži da striktno sprovedu odluku ministarstva, je prosleđena svim policijskim stanicama na severu Kosova, prenosi koha.net. U mejlu koji je uputio zamenik komandanta Regionalne policije za sever Besim Hoti se traži da se odluka MUP-a striktno sprovede a od patrola i jedinica saobraćajne policije se zahteva da pojačaju kontrolu na magistralni i drugim putevima. Prethodno je lider SRS-a je najavio da će u okviru preizborne kampanje doći na sever Kosova i razgovarati sa članovima i simpatizerima te stranke, a Ministarstvo spoljnih poslova Kosova proglasilo ga je nepoželjnom osobom.

Krivične prijave na Vračaru

U jeku izborne kampanje podneta je prijava Ministarstva finansija protiv bivšeg predsednika opštine Vračar Branimira Kuzmanovića i sadašnje predsednice Tijane Blagojević zbog nezakonitog zapošljavanja. Prema prijavi, budžetska inspekcija Ministarstva finansija utvrdila je da je Kuzmanović, koji je generalni sekretar Demokratske stranke, zaposlio 24, a Blagojević tri osobe, zaobilazeći propise. U prijavi se navodi da su oni su kršili Zakon o budžetskom sistemu po kome je za nova zapošljavanja bila potrebna saglasnost Vlade, koristeći odredbu da zabrana ne važi za postavljena lica u lokalnim samoupravama. Kuzmanović je u izjavi za „Blic" rekao da na Vračaru nije bilo novih zapošljavanja i da je broj zaposlenih sa 157 iz 2009. godine smanjen na sadašnjih 115.

Napad na aktiviste SNS-a u Kragujevcu

Grupa napadača polomila je predizborni štand Srpske napredne stranke u kragujevačkom naselju Bubanj, rasturila stranački materijal i napala aktiviste naprednjaka. U incidentu, koji je odmah prijavljen policiji, nije bilo povređenih, rekao je gradonačelnik Kragujevca i funkcioner SNS-a Radomir Nikolić, i dodao da pretpostavlja ko su napadači. „Krenuli su, najpre, automobilom na nas, pa se zaustavili, a onda su iz vozila izašla četvorica mladića. Uz viku, pogrdne reči i pretnje koje su nam upućivali rasturili su štand i razbacali propagandni materijal, a potom brzo pobegli", ispričao je jedan od napadnutih aktivista SNS-a. Policija je obavila uviđaj, a incident je prethodio poseti ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Ucene, pretnje i pritisci

Doskorašnji funkcioner SNS-a koji je formirao listu „Iskreno za Niš" Momir Stojanović kaže da su građani koji podržavaju tu listu izloženi torturi. Ucene i pretnje, prema njegovim tvrdnjama, dolaze od strane istaknutih članova niškog SNS-a, a slučaj istražuju i policijski organi. Suprotno Zakonu o izborima iz Opštinske izborne komisije Pantelej procureli su lični podaci simpatizera koji su dali svoj potpis grupi građana, „odbegloj" iz niškog odbora SNS-a, navodi se u njihovom saopštenju. „Većnica opštine Pantelej Nataša Stanković, telefonom poziva naše simpatizere sa liste podrške koja je zajedno sa izbornom listom predata Opštinskoj izbornoj komisiji i preti im da odustanu od podške našoj listi ili će u protivnom trpeti posledice", kaže Stojanović. On dodaje da se preti gubitkom radnog mesta.

foto: Sava Radovanović/Tanjug

Medijski mrak

Biro za društvena istraživanja objavio je rezultate monitoringa medija u periodu od 25. do 31. marta, koji se odnosi na informativne emisije na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Nalazi pokazuju da je predstavljanje Aleksandra Vučića kao premijera više nego pozitivno. U proseku se o njemu „u dobrom svetlu" govorilo u rasponu od 900 do čak 1600 sekundi na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Tako za prvih pet dana monitoringa, na televiziji Pink premijer nije imao nijednu sekundu negativnog vremena, na TV Prva jednu, na TV Hepi dve, na RTS-u 8, a na TV B92 80 sekundi. Analiza izveštavanja elektronskih medija sa nacionalnom frekvencijom, koju je sprovela agencija Kliping, takođe je pokazala da politički činioci u kampanji nemaju ravnopravan tretman u glavnim informativnim emisijama, i da vladajuća stranka ubedljivo i neproporcialno dominira medijskim prostorom. Ukoliko se posmatra i medijska zastupljenost članova Vlade Srbije, koji su u velikoj meri koristili državne funkcije za slanje predizbornih poruka, prostor koji su dobili članovi naprednjačke koalicije iznosi čak 61,5 odsto ukupnog prostora datog političkim činiocima, SPS-u 8,6 odsto dok je celokupna opozicija dobila svega 29,9 odsto političkog programa emitovanog u glavnim informativnim emisijama.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST