3.4.2016. >

Eksplozija, pucnji i pojačavanje kampanje

 

Teroristički čin, zastrašivanje glasača, zloupotrebe položaja

Bačena bomba na halu u kojoj je predviđeno da govori Aleksandar Vučić

Oko tri sata jutros bačena je bomba i pucano je iz vatrenog oružja na sportsku halu u Zubinom Potoku u kojoj je premijer Srbije Aleksandar Vučić danas u 15 sati trebalo da se obrati građanima. "Napad se dogodio oko tri sata ujutru, bačena je ručna bomba.", potvrdio je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. On je istakao da je reč o terorističkom činu. "Od siline eksplozije oštećen je putnički automobil koji je bio parkiran u blizini hale, a pukla su i neka stakla na hali. Pored dvorane su mogle da se vide čaure, a u njoj je u tom trenutku bilo desetak ljudi koji su montirali binu i pukom srećom niko nije povređen. U ovom napadu je, koliko je poznato, učestvovalo nekoliko osoba, čiji je identitet za sada nepoznat", rekao je Đurić. Zamenik regionalnog direktora kosovske policije za sever Besim Hoti potvrdio je za RSE da je oko tri sata posle ponoći bačena ručna bomba u dvorištu nove sportske hale u Zubinom Potoku. Kosovska policija podigla je stepen bezbednosti na najviši nivo, a na licu mesta vrši uviđaj.

Premijer Srbije u Trepči

Premijer Aleksandar Vučić je, uprkos jutrošnjoj eksploziji na mestu najavljene posete, tačno po planu stigao u Leposavić i izjavio da ga napad koji se dogodio u hali u Zubinom potoku neće zaplašiti. On je obraćajući se građanima, a među njima i rudarima Trepče flotacija, rekao "nećemo dozvoliti da nam uzmu Trepču" i podvukao da će Vlada uvek brinuti o srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. "Odbijen je prvi napad na Trepču, kada su želeli da je predstave kao svoju. Pribojavamo se pokušaja u narednom periodu da će doneti poseban zakon kojim bi pretvorili Trepču u javnu svojinu takozvane Republike Kosovo. Mi ćemo insistirati u Briselu, ne vređajući nikoga, ne izgovarajući prevelike reči, jer smo videli kako su se stavri odigravale od tih prevelikih reči, da jasno stavimo do znanja da to nećemo da dopustimo", poručio je Vučić.

"Ako Vučić izgubi zaboravite na penzije"

Penzija će biti redovna i sigurna samo ako ova partija bude imala dovoljan broj svojih predstavnika, poručio je predsednik PUPS-a Milan Krkobabić. On je rekao da penzioneri "mogu da zaborave na penzije" ukoliko lista koju predvodi Aleksandar Vučić izgubi na izborima 24. aprila. Na predizbornoj konvenciji u Kraljevu je istakao da penzioneri 24. aprila ne glasaju za PUPS i njegove koalicione partnere već "za svoju sigurnu penziju". "Ta penzija će biti redovna i sigurna samo ako ova partija bude imala dovoljan broj svojih predstavnika, a koalicija na čelu sa Aleksandrom Vučićem, dobije mandat da vlada. U protivnom, džaba ćete čekati poštara", rekao je predsednik PUPS-a. Pozvao je penzionere na "ozbiljnost" kako bi penzije u narednom periodu bile povećane. "Lider ove koalicije Aleksadar Vučić izrazio je sumnju u ishod rezultata ovih izbora. U pravu je, nemojmo da se uspavamo i shvatamo stvari neozbiljno, jer je jedna bitka za penzije dobijena i spasili smo ih, sada mogu da idu nagore", rekao je Krkobabić.

Optužbe za zloupotrebe položaja i brige za zdravlje

Potpredsednik SNS-a Goran Knežević je izjavio da je direktorka zrenjaninske Opšte bolnice "Đorđe Jovanović'"zaposlenima propisala radnu obavezu, naredbom da svi budu na svojim radnim mestima prilikom posete predstavnika DS-a. Nova stranka je zatražila hitnu reakciju Agencije za borbu protiv korupcije, Ministarstva zdravlja i zdravstvene inspekcije zbog toga što je, kako smatraju, SNS "zloupotrebila medicinu u svrhu predizborne kampanje". Kako je naveo niški odbor Nove stranke, SNS je u Nišu, u prisustvu gradonačelnika Zorana Perišića, organizovao besplatno merenje šećera u krvi, ali je uzimala jedinstvene matične brojeve i druge identifikacione podatke građana.

Predizborno kopanje

Predsednik pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović ocenio je da će otvaranjem kinesko-francuske fabrike za proizvodnju auto-delova "Mei Ta" u Bariču Srbija baciti 14 hektara zemljišta u slobodnoj zoni Beograd i da će u fabrici biti zaposleno 770 radnika, a ne 1400 kako je premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao. "Vučićevo predizborno kopanje kamena temeljca u Obrenovcu, predstavljeno kao njegov veliki poduhvat u dovođenju stranih investitora, u stvari je kopanje rupe u koju će Srbija baciti 22,7 miliona evra, plus vrednost 14 hektara zemljišta u slobodnoj Zoni Beograd, utvrđen nasip na Savi, trogodišnje oslobađanje od plaćanja komunalnih troškova i druge olakšice kiparskoj ofšor kompaniji 'Mei Ta Europe doo'", naveo je Radulović u saopštenju.

Amnestija od poreza

Pokret za preokret ocenio da je odluka Vlade Srbije o reprogramu poreskog duga većeg od dva miliona dinara "nemoralna i duboko štetna za državu i građane". "U jeku izborne kampanje Vlada kupuje svoje tajkune i neplatiše poreskom amnestijom i šalje poruku da i dalje treba da ne plaćaju poreze.", rekao je lider Pokreta za preokret Janko Veselinović


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST