1.4.2016. >

Radikalni potezi i dosetke o reformama

 

Integracija sa Rusijom, autonomija Vojvodine, borba za Šumadiju

Rok za zaključenje biračkog spiska

Građani još danas mogu da podnesu zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji i da će glasati u inostranstvu, predviđa Rokovnik za vršenje izbornih radnji. Kako piše u tom dokumentu, do 8. aprila treba da bude doneto rešenje o zaključenju biračkog spiska i utvrđivanju ukupnog broja birača, koje najkasnije do 9. aprila treba da bude dostavljeno Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), da bi odmah po dobijanju ono bilo objavljeno u "Službenom glasniku".

Vučić se ne boji

Lider SNS-a Aleksandar Vučić je rekao da "ni za jedan glas neće dati obraz, niti napredak Srbije". Kako kaže, ne želi da se kocka sa budućnošću Srbije. On je istakao da Srbiji sukobi nisu potrebni i poručio da oni koji govore da ne treba da idemo u Evropu nisu u pravu, kao i da svako ko ne izađe na izbore direktno glasa za prošlost. "Mnogi misle da je vreme da budem zastrašen, zbog činjenice da nekima pomaže Hag, nekima tajkuni, nekima neki drugi, i kažu 'gotov si' ", naglasio je Vučić i dodao da je cilj koalicije koju predvodi "mir i stabilnost, očuvanje nacionalnih interesa i da nikoga ne ugrožava".

Tvrde otarasiće se EU i NATO pakta

"Srbija nema prijatelja u Evropskoj uniji i zato radikali nastoje da predstojeći izbori budu referendum za EU ili Rusiju. Radikali neće stati dok ne osvoje vlast u Srbiji i ne otarase se EU i NATO pakta i izvrše integraciju sa Rusijom.", izjavio je predsednik SRS-a Vojislav Šešelj.

Decentralizacija

Zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš ocenio je da je dobro što su političari u Srbiji, kako tvrdi, shvatili da je rešavanje pitanja Vojvodine i definisanje njenog statusa jedno od najvažnijih pitanja, ne samo za autonomiju Vojvodine, nego i za razvoj države Srbije i njene integracije. "Dok se mi u Srbiji ne dogovorimo da li Vojvodina treba da ima u Srbiji autonomiju i koji nivo autonomije, imaćemo jedan latentan problem i latentno pitanje koje može da preraste u problem, što mi u Vojvodini sigurno ne želimo ", rekao je Kostreš i dodao da "nedavna konstatacija Ivice Dačića da je Vojvodina sada 'srce Srbije' nas u Vojvodini je prestravila jer kada je Kosovo postalo 'srce Srbije' postalo je problem koji do danas nije rešen."

Povratak u devedesete

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je premijer Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić tokom svog mandata "jedino uspeo da ubrzano vrati Srbiju nazad". "Poslednje četiri godine njegove vladavine su deo perioda u srpskoj istoriji koji liči na Srbiju devedesetih", rekao je Živković. On je predočio da je javni dug Srbije porastao na oko 10 milijardi evra, da su penzije i inflacija smanjene deset odsto, a da su povećane subvencije javnim preduzećima za, kako kaže, nemoguće projekte.

Sve treba drugačije

Predsednici LDP-a, SDS-a i LSV-a, Čedomir Jovanović, Boris Tadić i Nenad Čanak, govorili su na konvenciji u Kragujevcu. Jovanović je ocenio da treba uneti više reda i pristojnosti u politički život, kao i da u Srbiji sve treba da bude drugačije, navodeći evropski put, reforme, izgradnju institucija i autonomiju za Vojvodinu. Tadić je ocenio da je Kragujevac pre dolaska "Fijata" bio proglašen gradom gladi, kao i čitav prostor Šumadije, ali da su se stvari izmenile. On smatra da to nije bilo dovoljno i da su činjene greške, ali da se u vreme tadašnje vlasti radilo bolje nego sada.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST