28.3.2016. >

Nasilje, bolovi i poverenje

 

Pohapšeni napadači, Babić ne veruje SPS-u, Vulin otkriva da su i žene ljudi

Uhapšeni napadači na DS

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su četiri osobe osumnjičene da su učestvovale u fizičkom napadu na funkcionere i aktiviste Demokratske stranke tokom predizbornog susreta sa građanima na Zvezdari. Uhapšeni su I. M. (1977), A. M. (1990), D. M. (1990) i S. K. (1992) iz Beograda, navodi se u saopštenju. Oni su privedeni nadležnom tužiocu i protiv njih bi trebalo da bude podneta odgovarajuća prijava. Uhapšeni su, kako navode mediji, ekstremni desničari sa pozamašnim policijskim dosijeima. Napad, u kome je povređen jedan od aktivista DS-a, dogodio se juče oko 10 sati. Organizovana grupa nasilnika razbijenim flašama nasrnula je na funkcionere i aktiviste ove stranke, među kojima su bili i narodni poslanici Nataša Vučković, Dragan Šutanovac i Balša Božović. Gotovo sve političke partije osudile su jučerašnji napad na funkcionere DS-a.

LSV u bolovima

U intervjuu za dnevni list Danas, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da ovu stranku boli što je podržala vladu DS-a koju je vodio Mirko Cvetković: " Sve vlasti beogradskih stranaka od Miloševićevog puča 1988. do danas imaju jednak odnos prema Vojvodini, odnosno nisu rešavale ključna pitanja i probleme. To nažalost važi i za vladu Mirka Cvetkovića i najviše nas boli zato što smo je mi podržali. A morali smo da je podržimo da ne bi na vlast došli radikali i Srbija bila ruska gubernija i crna rupa na evropskom tepihu."

Babić SPS-u ne veruje

Siguran sam da, ukoliko bude postojao promil šanse da većinu formira neko drugi na platformi „mrzimo Vučića", socijalisti će se toj grupi priključiti, kaže u intervjuu za „Blic" Zoran Babić, funkcioner SNS. On je, komentarišući pojedinačne sukobe funkcionera ove dve stranke rekao: " Svaka od tih svađa je bila reakcija, nikada SNS nije prva započela takvu komunikaciju. Nije realno da ćutimo kada se Branko Ružić slika s huliganom predstavljajući ga kao dobrog čoveka, a taj dobar čovek i danas izgovara ‘Vučiću pederu’. Naša reakcija je normalna i prirodna. Ne možete očekivati da ne reagujemo na izjavu Milutina Mrkonjića da je ‘Prokop’ samo okrečen, a on je posle 40 godina završen." Sa druge strane, gostujući na N1, funkcioner SPS-a Dušan Bajatović rekao je da su svi ovi sukobi "bura u čaši vode" u odnosu na strateški dogovor lidera stranaka, Aleksandra Vučića i Ivice Dačića.

SNP ne da srpsku zemlju

"Srpska narodna partija će se u novoj vladi svim silama zalagati da bude zabranjena prodaja srpske zemlje stranim državljanima", izjavio je predsednik ove stranke Nenad Popović. On je naglasio da strancima vrlo rado treba prodavati pšenicu, kukuruz i suncokret, "ali srpsku zemlju ne damo". "Naši preci su za ovu zemlju davali svoje živote i niko od nas nema pravo da je nekom tuđinu daje za novac", saopštio je Popović.

Vulin za žene

"Kad god su o Srbiji odlučivale žene ona je bila sigurna, stabilna i mirna", izjavio je predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin i dodao da je uveren da će one glasati za koaliciju okupljenu oko Aleksandra Vučića. On je izjavio da će nakon izbora doneti zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji će značajno proširiti krug korisnica porodiljskog prava.U Pionirskom parku, gde je održana prva izborna Skupština žena Pokreta socijalista pod sloganom "Ljudi stvaraju dela, a žene ljude", Vulin je istakao da PS veoma vodi računa o zastupljenosti svojih "drugarica kako unutar partije tako i u političkom životu", kao i da su od šest kandidata PS za poslanike čak četiri žene.

Anti-NATO i antirežimski

Pokret "Zavetnici", čiji nosilac izborne liste je Milica Đurđević, održao je miting na Trgu Republike u Beogradu. Ovom skupu je prisustvovalo više hiljada ljudi, koji su prošetali do Radio-televizije Srbije i zatražili da njihovi predstavnici dobiju priliku da u nacionalnom dnevniku iznesu svoje neslaganje u vezi sporazuma sa NATO savezom. Kako su naveli, povod za protestno okupljanje je usvajanje sporazuma sa kojim se Republika Srbija približava članstvu u NATO vojnoj alijanski i sve veće nezadovoljstvo građana opštom društvenom situacijom koja vlada u državi, a koja je rezultat unutrašnje i spoljne politike aktuelnog režima. Na čelu kolone nosili su veliki transparent "Otpor okupaciji, nije Srbija NATO kolonija". "Zavetnici" su na skupu zatražili da bude raspisan referendum, jer smatraju da je pravo naroda da odlučuje o saradnji sa tim vojnim savezom.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST