27.3.2016. >

Počeli i fizički napadi

 

Aktivisti DS-a napadnuti razbijenim flašama

Jedan aktivista Demokratske stranke (DS) povređen je kada je grupa nasilnika danas oko 10 sati napala članove te stranke koji su razgovarali sa građanima na opštini Zvezdara, saopštila je ta stranka. Prema rečima funkcionera DS Balše Božovića, organizovana grupa nasilnika izašla je sa pijace i nasrnula na njega, Natašu Vučković, Dragana Šutnovca i aktiviste DS-a. On je kazao da je jedan od napadača razbio flašu, a drugi ga bodrio da ih tom slomljenom flašom napadne, dok je jedan od napadača bacio flašu u grupu okupljenih ljudi.

Demokratska stranka objavila je snimak napada.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je saopštenje u kom kaže da se za napadačima intenzivno traga. „Policija neće tolerisati napad na pripadnike bilo koje političke partije i zato pozivamo sve građane da se uzdrže od bilo kakvog vida nasilja", navedeno je u saopštenju.

Izborne teme

Po oceni analitičara, međusobne kritike i rasprave u drugi plan stavljaju stranačka rešenja i ponudu u aktuelnoj predizbornoj kampanji. Srđan Bogosavljević iz "Stratedžik marketinga" kaže da svi daju obećanja u vezi sa ekonomijom, a birači ne znaju kome da veruju. "Važno je ko kaže, a ne šta kaže u ovom trenutku i uglavnom se ide na to koliko se veruje tom čoveku koji govori", ocenjuje Bogosavljević. U zavisnosti od toga kakav uspeh stranka želi da postigne na izborima zavisi i izbor tema. "Važno je kod biranja teme na koje procente vi zapravo računate. Ako govorimo o najvećim strankama koje idu na 20, 30, 40, 50 odsto, one moraju da imaju spektar tema i moraju svašta da pokriju. Stranke koje se bore za cenzus, moraju da se koncentrišu na jednu jedinu temu", kaže Srđan Bogosavljević.

Plan za Vojvodinu

Članica Predsedništva SNS Maja Gojković poručila je da Vojvodina, koja je potpuno uništena nakon 16 godina vlasti DS, ne bi mogla da izdrži još jedan mandat vlade DS i dodala da SNS ima četvorogodišnji plan za opravak Vojvodine. "Došao je momenat da je interes Vojvodine i građana na prvom mestu, a ne neki partijski i lični interesi. Zato smo se ujedinili u jedan široki, politički front, jer Vojvodina ne bi mogla da izdrži još četiri godine pod vladavinom DS. Potrebne su nove ideje i posvećenost poboljšanju života građana", rekla je Gojković.

Borba za budućnost

Predsednik SNS Aleksandar Vučić poručio je da predstoji borba za budućnost Srbije i da ona neće biti laka. "Aktuelna Vlada Srbije uspeva u naporima da Srbija, uz pomoć građana, bude ponosna, pristojna, dostojanstvena, jedinstvena i ujedinjena, da zaposli mlade i penzionerima obezbedi redovne penzije", rekao je Vučić. "Sve to smo uspeli i uspećemo pristojnom, modernom politikom, ne vređajući nikoga", rekao je lider SNS na konvenciji stranke u Leskovcu, prekidan, u više navrata, skandiranjem članova i simpatizera: "Aco, Srbine, Srbija je uz tebe...".

Politika izvesnosti i sigurnosti

Lider Levice Srbije Borislav Stefanović poručio je da je politika te partije da građanima obezbedi izvesnost i sigurnost, ukine privremeno zapošljavanje i ucenjivanje radnika, kao i da zakonski reguliše pitanje kamata banaka. "Sada imamo politiku neizvesnosti koja je dovela do toga da narod nema od čega da živi, da se ljudi pitaju koje će dete da pošalju na školovanje jer nemaju novca za sve", rekao je Stefanović. Dodao je i da će vlada u kojoj će biti Levica Srbije otpisati dugove i nagomilane kamate onima koji nemaju to da plate.

Pomirenje naroda

Nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić izjavio je da njegovim ulaskom u Skupštinu Srbije ta institucija više nikad neće biti ista. "Srbija i njen parlament će imati nekoga ko će biti korektiv rada Skupštine i države, nekoga koga neće moći niko da kupi i uplaši, nekoga ko neće imati strah i tremu ni od kamera, ni od predsedavajućih, ko neće menjati ni sadržaj priče ni akcenat", rekao je Zukorlić. On je poručio da će se boriti za vraćanje etike u politiku, a da mu politika pomirenja koju će voditi neće dozvoliti da izgovara ružne reči, osim kad se radi o činjenicama, "pogotovo onim koje potvrđuju usku vezu vlasti i kriminala".

Tužba zbog obaranja liste

Podnosioci liste "Složno za Srbiju – Narodni savez – Glišić – Parović" saopštili su da je njihov pravni tim podneo tužbu protiv odluke Upravnog suda o obaranju te izborne liste. Upravni sud je, kako se navodi, "pod pritiskom Dveri i onih koji stoje iza njih, doneo nezabeleženu odluku" da obori izbornu listu koju su RIK-u dostavili Vladan Glišić i Miroslav Parović. U se navodi da, iako je RIK dva puta donela odluku o validnosti liste, Upravni sud je stao na stanovište "zabrinutog birača koji je uložio žalbu" da prezimena Parović i Glišić ne smeju da budu u nazivu liste za izbor. Kako se tvrdi u saopštenju, "taj zabrinuti birač" je član Dveri i blizak saradnik Srđana Noga, člana predsedništva te stranke.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST