26.3.2016. >

Na rejtingu ništa novo

 

Ko prelazi cenzus, ko naručuje i vrši istraživanja, o čemu se govori u kampanji

Preko 50 odsto podrške za SNS

Izbornu listu okupljenu oko SNS podržava 52,6 odsto ispitanih građana, a iza njih sledi lista okupljena oko socijalista sa 11,9 odsto podrške, pokazuju rezultati istraživanja agencije Faktor plus. Prema ovom istraživanju, ukoliko bi se izbori održali ove nedelje, iznad izbornog cenzusa bila bi i koalicija okupljena oko DS sa 6,1 odsto podrške, a isto toliku podršku dobila bi i SRS. DSS i pokret Dveri imali bi podršku 5,5 odsto ispitanih građana, a lista SDS, LDP i LSV pet odsto podrške. Ispod cenzusa bi ostao pokret "Dosta je bilo" sa 3,3 odsto podrške ispitanih građana. Istraživanje je sprovedeno od 17. do 23. marta 2016. godine, na uzorku od 1.100 ispitanika, na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije, putem telefonske ankete.

Lažni rejtinzi

Predizborna koalicija LDP, LSV, SDS tvrdi da se poslednjih dana vodi brutalna orkestrirana kampanja uperena protiv stranaka i koalicija proevropske demokratske opozicije i da put ka normalnoj Srbiji vodi preko promene vlasti. Iz ove koalicije navode da fantomske agencije za istraživanje javnog mnjenja i mediji pod kontrolom SNS i njenih koalicionih partnera, koji su sve, samo ne objektivni, nepristrasni i nezavisni, konstantno čitavu javnost obmanjuju lažnim podacima o rejtinzima stranaka. "Poručujemo onima koji nameravaju da kampanju vode na ovako prljav i podmukao način da u tome neće uspeti, kao što neće uspeti da od javnosti sakriju rejting liste Boris Tadić – Čedomir Jovanović – Savez za bolju Srbiju – LDP, LSV, SDS, koji trenutno, prema svim validnim i verodostojnim istraživanjima, iznosi 14 odsto".

Bez vraćanja u prošlost

"Želimo da Srbiju razvijamo još brže i više, jer uspeli smo da zaustavimo propadanje, da stanemo na noge, da postavimo temelje, a sad nam ostaje da zidamo stabilnu kuću i da ljudi ovde vide budućnost za svoju decu" poručio je lider SNS Aleksandar Vučić na predizbornom mitingu u Šapcu. "Neće da vam dođe ni strani ulagač ako ne sarađujete s EU; neće vam doći ni Rus, ako mu uvedete sankcije", rekao je Vučić i poručio prisutnima da dobro razmisle kad pođu da glasaju, da misle na svoju decu i unuke. "Srbija mora da gleda napred, u budućnost, to je jedini put Srbije, Srbija ne sme da se vraća, ne sme ni da zastane", rekao je Vučić.

Drugačija evropska politika

Lider LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je da se mora voditi drugačija evropska politika, ali i da Evrope ima jedino ukoliko je živimo. "Potreban nam je plan, potrebna su nam sredstva za tu Evropu, bez toga ne možemo menjati svoju zemlju", poručio je Jovanović, koji je kritikovao to što su, kako je rekao, "partije oduzele državu". "Ako hoćeš da se lečiš – idi u stranku, ako tražiš sigurnost – idi u stranku, ako tražiš posao – idi u stranku. Danas je to SNS, pre SNS-a to su bile neke druge partije. Ne smemo dozvoliti da se na takav način živi u Srbiji", smatra predsednik LDP-a.

SRS jedina nije prevarila građane

Lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je na mitingu u Pirotu da je SRS "jedina politička partija u Srbiji koja nikad nije prevarila građane". Govoreći o "onima" koji su bili na vlasti u Srbiji od 5. oktobra 2000. godine do danas, Šešelj je ocenio ''da je taj režim 16 godina na vlasti u kontinuitetu u službi zapada". On je aktuelnu vlast SNS optužio da je građane Srbije ''zadužila za preko 25 milijardi evra''. ''Ko će to da vraća i od čega'', rekao je Šešelj i pitao građane ''da li mogu da veruju naprednjacima i DOS-manlijama''.

DSS i Dveri potpisale sporazum sa sindikatom Telekoma

Koalicija Dveri i DSS potpisala je sporazum o saradnji sa Samostalnim sindikatom Telekoma Srbije, kojim je dogovorena uzajamna saradnja usmerena na poboljšanje života radnika Telekoma, ali i svih radnika u Srbiji. Lider pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da se koalicija DSS i Dveri protivi prodaji Telekoma, EPS-a, poljoprivrednog zemljišta strancima, već smatra da ovi ključni resursi treba da ostanu u rukama države i budu temelj ekonomskog razvoja Srbije. Dodao je i da će ta koalicija zastupati i interese sindikata penzionera, prosvetnih radnika i druge radničke sindikate koje, prema njegovim rečima, u ovom trenutku niko ne zastupa.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST