25.3.2016. >

Reakcije, emocije, godišnjice

 

Kako su stranke obeležile godišnjicu NATO bombardovanja, a kako reagovale na presudu Karadžiću

Žrtve ne smeju biti zaboravljene

DS izrazila je poštovanje svim žrtvama ratova devedesetih godina, a premijera Aleksandra Vučića pitala zašto je za savetnika izabrao bivšeg britanskog premijera Tonija Blera. "Javnost Srbije opravdano interesuje zašto je od sedam milijardi stanovnika ove planete Vučić izabrao baš Blera za savetnika, ali i kakvi su rezultati te prisne i srdačne saradnje", navodi DS. Kritikujući to ko je sve okupljen u koaliciji oko SNS-a, DS tvrdi da okupljene stranke nemaju zajedničku ideju ni politiku. Prema DS, to je "lista za NATO i protiv NATO, za EU i protiv EU, za odbranu Kosova i za predaju Kosova, za levo i za desno, za socijalizam i za neoliberalizam, za Rusiju i protiv Rusije".

Miting SRS u Beogradu

Lider SRS Vojislav Šešelj na mitingu održanom u Beogradu ponovio je da se ta stranka protivi ulasku Srbije u NATO. Rekao je i da će radikali na izbore izaći samostalno. Komentarišući presudu Radovanu Karadžiću Šešelj je kazao da je Hag lažni sud, da je Karadžić nevin i da je osuđen samo zato što je Srbin. Šešelj je rekao da poslednji sporazum koji je Srbija potpisala sa zapadnom vojnom alijansom predstavlja okupaciju zemlje i dodao da Srbija treba da se "vrati pod okrilje majke Rusije". Rekao je i da će se građani na izborima 24. aprila odlučiti da li su za zemlje EU, "koje su nam tradicionalni neprijatelji" ili Rusiju.

DSS i Dveri traže referendum o članstvu Srbije u NATO

Pokret Dveri i DSS povodom 17 godina od NATO bombardovanja, zatražili su od Vlade Srbije da istovremeno sa izborima 24. aprila raspiše i referendum o članstvu Srbije u NATO. Predstavnici tih stranaka su ispred ispred zgrade Vlade rekli da će, ukoliko SNS ostane na vlasti posle aprilskih izbora, Srbija uvesti sankcije Rusiji i postati član NATO-a. Predstavnik DSS-a Aleksandar Popović rekao je i da je Haški tribunal odbio da sudi bilo kome od čelnika NATO-a i političkih inspiratora tog bombardovanja ukazavši da je "Toni Bler, jedan od političkih inspiratora, danas savetnik Vlade Srbije".

Pokret socijalista o politikantstvu

Pokret socijalista poručio je koaliciji DSS-Dveri da ne razumeju da samo suverene nacije imaju budućnost i zaslužuju poštovanje drugih ističući da je vlada Aleksandra Vučića dokazala da se uvek i svuda bori samo za Srbiju. Pokret socijalista u saopštenju navodi da koalicija DSS-Dveri čak ni na dan kada se Srbija s tugom seća svojih poginulih u NATO agresiji ne može da se uzdrži od politikanstva, ali i da nisu smeli da kažu da je 1999. godine bila NATO agresija, već je Srbija čekala 15 godina od tada da njen premijer to kaže. Oni podsećaju i da je jedina vlada u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji vlada Aleksandra Vučića.

Incident na protestu

SDPS saopštila je da su pristalice SRS tokom protestne šetnje razbile staklo na ulaznim vratima te partije u Beogradu. "Prema svedočenju građana koji su se nalazili na licu mesta, iz mase pristalica SRS koje su protestovale, izdvojila su se trojica muškaraca sa maskama na glavama i tom prilikom razbila staklo na ulaznim vratima naše partije", saopštio je SDPS. Ta partija zahteva od nadležnih državnih organa da u najhitnijem roku pronađu počinioce ovog dela i adekvatno ih kazne.

Rusija je saveznik Srbije"

SNP organizovala je povodom obeležavanja 17 godina od početka NATO bombardovanja akciju "Deset hiljada sveća za žrtve NATO agresije" tokom koje je odata pošta stradalima. Članovi SNP su tokom akcije organizovane u crkvama širom Srbije kao i u Hramu svetog Save na Vračaru palili sveće za stradale, dok je lider te stranke Nenad Popović rekao da NATO nije prijatelj Srbije. On je rekao i da je pre 17 godina, NATO napao Srbiju da bi Kosovo i Metohiju odvojio od Srbije, a Srbe proterao sa njihovih ognjišta.

Državnim funkcionerima zabranjeno promovisanje političkih stranaka na javnim skupovima

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da javni funkcioneri tokom izborne kampanje mogu da učestvuju u stranačkim aktivnostima ako to ne ugrožava vršenje javne funkcije i ako nije zakonom zabranjeno. Agencija za borbu protiv korupcije upozorava tim povodom javne funkcionere da će blagovremeno reagovati u slučaju da neko od njih postupi suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Pozivajući se na zakon, agencija navodi da je funkcioneru zabranjeno da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST