24.3.2016. >

Uzbudljiv start u pokrajini

 

Incidenti u Vojvodini, kakvu Srbiju želi DS, ko su nestranački kandidati koalicije DSS-Dveri

"Za Vojvodinu rada i znanja"

Pokrainskoj izbornoj komisiji potpise za izbornu listu pod nazivom "Za Vojvodinu rada i znanja" predala je koalicija oko DS. Prvi na listi koalicije i kandidat za pokrajinskog premijera je predsednik Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu Miroslav Vasin. Prema njegovim rečima, kampanja za pokrajinske izbore trebalo bi da istakne kako ko od političkih partija i koalicija vidi Vojvodinu, naglasivši da će DS i dalje istrajavati na, kako je rekao, "Vojvodini sa još značajnijom autonomijom, još značajnijim nadležnostima, na Vojvodini kojoj je multietičnost najveća vrednost". Koaliciju okupljenu oko DS za pokrajinske izbore čine i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), Nova stranka i Zelena ekološka partija - "Zeleni".

SVM predao listu za pokrajinske izbore

Prilikom predavanja liste predsednik SVM Ištvan Pastor rekao je da veruje da će stranka ostvariti dobar izborni rezultat i da će u narednom mandatu u Skupštini AP Vojvodine imati bar onoliko poslanika koliko ima u sadašnjem sazivu. "Nadam se sadržajnoj i aktivnoj kampanji, želimo da se sretnemo sa što većim brojem građana kako bi im podneli račun za ono što smo do sada uradili i kako bi ih upoznali sa onim šta nameravamo da uradimo u budućnosti", rekao je Pastor. Pokrajinskoj izbornoj komisiji SVM je peta po redu predala listu za pokrajinske izbore, a pre njih potpise su predali SNS, DS, SPS i LSV.

Incident prilikom predaje liste LSV

LSV navela je da je imala probleme pri predaji liste Pokrajinskoj izbornoj komisiji i da su u tome pokušali da ih sprče pripadnici SPS-a. Članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević izjavila je da je obezbeđenje SPS "fizički sprečilo LSV da preda izbornu listu za pokrajinske izbore", a na svom tviter nalogu napisala je i da je fizički napadnuta. Na društvenim mrežama ovim povodom javno je pisao i funkcioner LSV Duško Radaković koji je kazao da očekuje adekvatnu reakciju policije i tužilaštva. Bez obzira na incident, LSV je predala dokumentaciju Pokrajinskoj izbornoj komisiji, a njen lider Nenad Čanak najavio je mogućnost da ova stranka povuče svoju listu kandidata za pokrajinske izbore, zbog incidenta koji se dogodio prilikom njene predaje.

Pokrajinski odbor SPS demantovao je navode LSV ocenjujući da je bilo "samo viška političke strasti". Iz SPS je saopšteno da su se aktivisti dve stranke ponašali "vrlo korektno" kao i da nije bilo nikakvog fizičkog sukoba, "ni ispred skupštine ni u prostorijama Izborne komisije".

Za ravnopravnu Srbiju

Predsednik DS-a Bojan Pajtić izjavio je da se građani 24. aprila opredeljuju između Srbije u kojoj su žene građani drugog reda i gde za nasilnike uvek ima opravdanja, u kojoj se ćuti i trpi, i Srbije u kojoj su svi slobodni i ravnopravni, u kojoj zakoni važe jednako za sve. Prilikom posete Sigurnoj kući u Pančevu, Pajtić je rekao da je pokrajinska vlast u proteklom periodu Vojvodinu.

Dveri i DSS predstavili nezavisne kandidate na svojoj listi

Koalicija DSS i Dveri predstavila je nestranačke kandidate koji su na listi te koalicije. Među njima su penzionisani profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković, lekar Radomir Kovačević i politički analitičar Đorđe Vukadinović. Ševarlić je naveo da je pristupio koaliciji kako bi kao poslanik mogao da utiče na sferu poljoprirede i kako bi se odužio državi i narodu koji su ga školovali. Đurković je odlučio da bude na listi jer je to "jedina koalicija koja je našla za shodno da pozove jednog ratnog veterana".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST