23.3.2016. >

Izborna kladionica

 

Ko će voditi SNS na pokrajinskim izborima; kladionice i pregovori sa EU

Raspisani pokrajinski izbori

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor raspisao je redovne pokrajinske izbore za 24. april. Pastor je pozvao građane da iskoriste svoje pravo i da glasaju "za onoga koga žele". "Vi ste jedini koji imate pravo da odlučite ko će u sledećem mandatu imati priliku da vas predstavlja u Skupštini Vojvodine", kazao je Pastor. On je i svim strankama i ostalim učesnicima na izborima poručio da Skupština Vojvodine parlament u kojem se neguje visok nivo kulture u ophođenju, kao i međusobno uvažavanje i poštovanje. "Svi zajedno smo izgradili respektabilnu instituciju i to je učinak svih 120 poslanika i iz tog razloga pozivam sve na fer i korektnu kampanju, na borbu argumentima i programima", poručio je Pastor.

Maja Gojković nosilac liste SNS na pokrajinskim izborima

Potpredsednik SNS Igor Mirović rekao je da očekuje da će ova stranka pobediti i na izborima za Skupštinu AP Vojvodine navodeći da će prva na listi SNS-a za pokrajinske izbore biti Maja Gojković. Mirović je dodao da u SNS očekuju da građani na izborima 24. aprila podrže one rezultate koje je ta stranka predvođena Aleksandrom Vučićem postigla od 2012. godine, a posebno od 2014, od kada je Vučić preuzeo rukovođenje Vladom Republike Srbije. "Vlada je ostvarila veoma konkretne rezultate u oblasti stabilizacije javnih finansija, u oblasti dovođenja investitora, pozicioniranja Srbije kao stabilne, moderne i uređene države i u oblasti borbe protiv korupcije i kriminala i na bazi tih rezultata mi gajimo optimizam i pred predstojeće pokrajinske izbore", rekao je Mirović.

Izborne kvote

Kladionica "Meridijan" izbacila je prve kvote i procene za nastupajuće parlamentarne izbore u Srbiji, a prema njima podrška naprednjacima ići će do 46 odsto, drugi će biti socijalisti sa 11 odsto podrške, dok će treće mesto podeliti DS i koalicija SDS-LDP-LSV sa 6,2 odsto, a u parlament ulazi i SRS sa oko 6,1 odsto. Kada je u pitanju koalicija oko SNS, u ponudi je igra hendikep, na više ili manje od 46 odsto po kvoti od 1,85. Prema kladionicama, koalicija Dveri-DSS je ispod cenzusa sa 4,7 odsto, kao i pokret Dosta je bilo Saše Radulovića, kojem se predviđa 4,5 odsto, a ukoliko osvoji više od 1,1 odsto, lider Levice Srbije Borko Stefanović mogao bi na svaki pogođen rezultat iznad toga da donese zaradu.

Poniženje Srbije

DSS i Pokret Dveri ocenili su da su pregovori sa EU ponižavajući i da podrazumevaju niz uslova koji se stavljaju pred Srbiju. Ta dva koaliciona partnera smatraju da stav Hrvatske da Srbija treba da ispuni uslove koje joj Hrvatska postavlja da bi dobila njenu saglasnost za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 sa EU, ne ukazuje samo na loše odnose dve države. "Ono potvrđuje i činjenicu da celokupan proces evrointegracija Srbije predstavlja ispunjavanje širokog spektra političkih uslova koji se pred nju postavljaju sa različitih strana", ocenili su DSS i Dveri. Ove partije dodaju i da EU preko poglavlja 35, kao uslova za otvaranje svih ostalih, zahteva od Srbije da nastavi saradnju s prištinskim vlastima na konstituisanju državnosti takozvanog Kosova i faktički se odrekne Ustava Srbije i Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Optužbe

Pokret socijalista Aleksandra Vulina pozvao je lidera LDP-a Čedomira Jovanovića da građanima objasni zašto oni moraju da plate pretplatu javnom servisu, a on već godinama ne mora da plati medijsku kampanju. Pokret socijalista Jovanovića pita i odakle mu novac za predizbornu kampanju budući da je LDP najveći dužnik na političkoj sceni Srbije sa višegodišnjim dugom od preko 265 miliona dinara. Potom bi, poručuju, napokon mogao da počne da isplaćuje svoje dugove, tako što će početi sa zaostalim zaradama radnika "Fidelinke", koje im duguje više od godinu dana, a potom i svima ostalima. "Ovo su teme o kojim građani očekuju da razgovaramo, a koje Čedomir Jovanović uporno izbegava i ne vidimo svrhu da pričamo o bilo čemu drugom dok ne odgovori na ove teme. Na kraju, nadamo se da će Čedomir Jovanović u nekom od sledećih obraćanja napokon saopštiti građanima ko je kandidat njegove koalicije za premijera? Naš kandidat je Aleksandar Vučić, a ko je njegov?", ponovo pitaju iz PS-a.

Nakon 20 godina Srbija pobeđuje

Potpredsednik SNS Nikola Selaković rekao je na predizbornom skupu u Čačku da je Srbija počela prvi put u poslednjih 20 godina da pobeđuje, ocenjujući da su najveće državne pobede sprečavanje usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN i sprečavanje ulaska Kosova u Unesko. "Sprečili smo da takozvana i samozvana država Kosovo uđe u Unesko, a iz carinskog rata sa Hrvatskom u koji smo uvučeni izašli smo kao pobednici", rekao je Selaković. On je rekao i da je Srbija uspela da sačuva Srbe na svojim ognjištima na Kosovu, da im je osigurala bezbednost, obezbedila prosperitet, sačuvala srpske crkve i manastire i dodao da je najvažnije što Vlada Srbije nije priznala nezavisnost Kosova, ističući da "to ova vlada nije uradila niti će uraditi".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST