Loader

Serija eksplozija u Briselu

24.mart,10:24

Na aerodromu Zaventem i metro stanici Maalbek najmanje 34 mrtvih, povređeno je više od 200 od čega 30 teže

Nakon dve snažne eksplozije koje su odjeknule u terminalu za polaske putnika na aerodromu Zaventem u Briselu, u utorak nešto pre 08.00 časova ujutru 22. marta, kada na aerodromu u Briselu posebna gužva, stradalo je 13 osoba, a više desetina je povređeno. Prva ekslozija je bila na šalteru SN Brussels Airlines, a druga desno od tog mesta, pored pulta American Airlines. Napadači su na aerodrom doneli tri bombe od kojih jedna nije eksplodirala već je kasnije uništena.

Teroristički napadi u Briselu usledili su nekoliko dana nakon što je u petak 18. marta u Briselu uhapšen Salah Abdeslam, organizator serije terorističkih napada u Parizu 13. novembra 2015. u kojima je ubijeno 130 ljudi i na stotine povređeno . Posle tragedije u Parizu, Salah Abdeslam je bio u bekstvu. Više medija, pozivajući se na istragu, javljaju da je Salah Abdeslam planirao da se raznese na stadionu „Stade de France“, ali se predomislio. Odgovornost za napade u Briselu preuzela je Islamska država.

Teoristički napadi su, inače, tokom protekle decenije i po potresali mnoge velike gradove: Njujork 2001. (tzv 9/11), Madrid 2004, London 2005, Pariz 2015, Istambul i Ankara 2016… (videti povezane tekstove DOLE).

Uzrok eksplozije na aerodromu je najverovatnije samoubilački napad. Svedoci izjavljuju medijima da su se pre eksplozije čuli povici na arapskom i rafali iz automatskog oružja.

Putnici i osoblje su nakon eksplozije na aerodromu hitno evakuisani, mnogi su upućeni na aerodromsku pistu, a mnogi su bežali.

Među povređenima su dva putnika iz Srbije koji su u trenutku eksplozije bili u holu aerodroma. Oni su ovezeni u briselsku bolnicu na previjanje i, kako javlja RTS, nisu životno ugroženi.

Policijske snage, vatrogasci i vozila „prve pomoći“ su hitno upućeni na mesto nesreće. Posle eksplozija na aerodromu u Briselu mere bezbednosti pojačane su na aerodromima u Frankfurtu i u Parizu. Na londonskom aerodromu Hitrou je pojačano vidljivo prisustvo policije. Rosavijacija saopštava da je pojačala mere bezbednosti na aerodromima u Ruskoj Federaciji. Kako izveštava Bojan Brkić, urednik RTS-a posle slične eksplozije na mosovskom aerodromu pre nekoliko godina, uvedeno je elektronsko proveravanje (metalni detektor) putnika na samom ulasku u aerodromsku zgradu. Po izveštaju Zorana Stanojevića (RTS) slična procedura je uvedena i na aerodromu u Istambulu. Na briselskom aerodromu je na snazi bila drugačija procedura – putnici su prolazili kroz metalne detektore tek posle pasške kontrole.

Zbog terorističkog napada obustavljeno je sletanje aviona Briselu i otkazani su svi domaći i međugradski letovi. Svi letovi su preusmereni na regionalne aerodrome, Lille, Ostende i Antverpen.

Let avio-kompanije Er Srbija iz Beograda za Brisel, koji je po redu letenja za beligjsku prestonicu sa aerodroma „Nikola Tesla“ trebalo da poleti 22. 3. u 17.30. je otkazan, javlja TV N1.

Sat vremena nakon eksplozije na aerodromu eksplozija je u 9.11 odjeknula u metro stanici u briselskom kvartu Maalbek. Ta stanica je, inače, i u blizini institucija EU i belgijske vlade. Maalbek ne treba mešati s briselskim kvartom Molenbek, koji je nastanjen imigrantima, a posle terorističkih napada u Parizu 2015. o njemu se govori i kao bazi ćelija džihadista. U tom kvartu su prošle nedelje ranjena četiri policajca koji su učestvovali u raciji protiv terorizma u južnom predgrađu belgijske prestonice Foret.

Prvi izveštaji govore da je u eksploziji u metrou u kvartu Maalbek poginulo 15 osoba. Tragični bilans bombaških napada na aeerodromu i u metrou u Briselu se iz sata u sat uvećavao: u utorak 22. 3. popodne registrovano je najmanje 34 mrtvih i 200 povređenih od čega 30 teže…

Železničke komunikacije sa vazdušnim lukom u Briselu su prekinute. Automobilska saobraćajna netlja u blizini aerodroma je nakon eksplozija bila zatvorena za putnički saobraćaj kako bi se obezbedio prolaz kolima hitne pomoći. Sve podzemne stanice u Briselu su zatvorene. U Briselu su zatvorene sve javne ustanove, muzeji, galerije, sportski objekti koji okupljaju veći broj ljudi, škole i parlament. Belgijskom premijeru je određeno dodatno obezbeđenje, a njegovo kretanje iz bezbednosnih razloga je ograničeno. Telefonski saobraćaj u Briselu je otežan. Pojačane su mere bezbednosti na granici između Belgije i Francuske. Zbog vanrednih pregleda vozova putovanje u Brisel iz Haga, i iz drugih pravaca je otežano.

Belgijska policija je nakon napada intenzivno tragala za Nadžimom Lahrauijem, uočenim na CCTV kako gura aerodromska kolica s dvojicom muškaraca za koje se pretpostavlja da su se razneli u bombaškom napadu. Njegov DNK pronađen u kućama koji su koristile osobe koje su prošle godine izvele napade u Parizu, saopštilo je belgijsko tužilaštvo. Kako javlja BBC on je 23. marta uhapšen u briselskoj opštini Anderleht. BBC je kasnije, pod naslovom Brussels attacks: Two brothers behind Belgium bombings tu vest demantovao, navodeći da policija I dalje traga za trećim osumnjičenim snimljenim na CCTV. On je rođen 18. maja 1991. godine i živeo je u naselju Šerbek. Belgijski mediji javljaju da je Lahraui u septembru prošle godine putovao u Mađarsku sa Salahom Abdeslamom, glavnim osumnjičenim za napade u Parizu. Tvrdi se da je on možda pravio bombe za napad.

Dvojica bombaša-samoubica identifikovana su kao braća Kalid i Ibrahim El Bakraui. Oni su od ranije poznati policiji po učešću u organizovanim kriminalnim grupama (Ibrahim je osuđen na 9 godina zatvora za pljačku i napad na policiju, a Kalid na pet godina robije zbog krađe automobila) – što je 16. marta ove godine predočeno belgijskoj javnosti. Holandska javna televizija VRT je u međuvremenu javila da su dva brata delovala na dve različite lokacije: jedan od njih je izvršio napad na aerodromu, dok je drugi digao sebe u vazduh u metrou u stanici Maalbeek. Belgijska TV RTBF je javila da su oni stanovnici Brisela.

Mediji su spekulisali da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan govorio o Ibrahimu al Bakruiju kada je izjavio da jedan od terorista koji su počinili teroristički napad u Briselu, bio uhapšen od strane turskih vlasti u pokrajini Gaziantep na granici sa Sirijom u junu 2015. godine i deportovani u Belgiju, a da je Brisel ignorisao upozorenja Ankare da on „ima veze sa stranim teroristima. Belgijske vlasti nisu reagovale na tu izjavu, a turski ministar pravde Kun Gens je kasnije rekao da turske vlasti nisu znale da je Ibrahim al Bakrui moguće umešan u terorizam kada je u u Turskoj osuđen za neko krivično delo, a potom pušten uslovno . On je precizirao da je Bakrui tada bio izručen Holandiji – a ne u Belgiji…

Halid El Bakraui je pod lažnim imenom iznajmio stan u la rue Dries à Forest, onom delu Brisela gde je policija tokom prošlonedeljnih racija ubila jednog napadača. Istražitelji su tom prilikom pronašli zastavu Islamske države, automatsku pušku, detonatore i otiske prstiju glavnog osumnjičenog za napade u Parizu Salaha Abdeslama, koji je uhapšen tri dana kasnije…

(Videti takođe: LIVE. 23 doden bij aanslagen in Brussel: „België gaat in lockdown, blijf binnen“Het Neieuwsblad, 22. 3. 2016. )

OVERZICHT. Brussel zit dicht, geen gsm-verkeer mogelijkHet Neieuwsblad, 22. 3. 2016. )

( Brussels attacks: Police hunt Zaventem bombings suspect, BBC, 6. 03. 2016.)

( Les kamikazes de l’aéroport seraient deux frères liés aux attentats de Paris, La libre, 23. 03. 2016.)

( Attentats à Bruxelles: le rôle des frères El Bakraoui se préciserait, l’un à Maelbeek, l’autre à Zaventem RTL, 23. 03. 2016.)

( Ninth Person Is Arrested in Belgium Over Paris Attacks“ target=“_blank“>,

NYT 24, 2015.)

Mesto napada: aerodrom Zaventem u Briselu

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve