<< VESTI | | 22.03.2016 10:23


 

Serija eksplozija u Briselu

 

Na aerodromu Zaventem i metro stanici Maalbek najmanje 34 mrtvih, povređeno je više od 200 od čega 30 teže

Nakon dve snažne eksplozije koje su odjeknule u terminalu za polaske putnika na aerodromu Zaventem u Briselu, u utorak nešto pre 08.00 časova ujutru 22. marta, kada na aerodromu u Briselu posebna gužva, stradalo je 13 osoba, a više desetina je povređeno. Prva ekslozija je bila na šalteru SN Brussels Airlines, a druga desno od tog mesta, pored pulta American Airlines. Napadači su na aerodrom doneli tri bombe od kojih jedna nije eksplodirala već je kasnije uništena.

Teroristički napadi u Briselu usledili su nekoliko dana nakon što je u petak 18. marta u Briselu uhapšen Salah Abdeslam, organizator serije terorističkih napada u Parizu 13. novembra 2015. u kojima je ubijeno 130 ljudi i na stotine povređeno . Posle tragedije u Parizu, Salah Abdeslam je bio u bekstvu. Više medija, pozivajući se na istragu, javljaju da je Salah Abdeslam planirao da se raznese na stadionu "Stade de France", ali se predomislio. Odgovornost za napade u Briselu preuzela je Islamska država.

Teoristički napadi su, inače, tokom protekle decenije i po potresali mnoge velike gradove: Njujork 2001. (tzv 9/11), Madrid 2004, London 2005, Pariz 2015, Istambul i Ankara 2016… (videti povezane tekstove DOLE).

Uzrok eksplozije na aerodromu je najverovatnije samoubilački napad. Svedoci izjavljuju medijima da su se pre eksplozije čuli povici na arapskom i rafali iz automatskog oružja.

Putnici i osoblje su nakon eksplozije na aerodromu hitno evakuisani, mnogi su upućeni na aerodromsku pistu, a mnogi su bežali.

Među povređenima su dva putnika iz Srbije koji su u trenutku eksplozije bili u holu aerodroma. Oni su ovezeni u briselsku bolnicu na previjanje i, kako javlja RTS, nisu životno ugroženi.

Policijske snage, vatrogasci i vozila "prve pomoći" su hitno upućeni na mesto nesreće. Posle eksplozija na aerodromu u Briselu mere bezbednosti pojačane su na aerodromima u Frankfurtu i u Parizu. Na londonskom aerodromu Hitrou je pojačano vidljivo prisustvo policije. Rosavijacija saopštava da je pojačala mere bezbednosti na aerodromima u Ruskoj Federaciji. Kako izveštava Bojan Brkić, urednik RTS-a posle slične eksplozije na mosovskom aerodromu pre nekoliko godina, uvedeno je elektronsko proveravanje (metalni detektor) putnika na samom ulasku u aerodromsku zgradu. Po izveštaju Zorana Stanojevića (RTS) slična procedura je uvedena i na aerodromu u Istambulu. Na briselskom aerodromu je na snazi bila drugačija procedura - putnici su prolazili kroz metalne detektore tek posle pasške kontrole.

Zbog terorističkog napada obustavljeno je sletanje aviona Briselu i otkazani su svi domaći i međugradski letovi. Svi letovi su preusmereni na regionalne aerodrome, Lille, Ostende i Antverpen.

Let avio-kompanije Er Srbija iz Beograda za Brisel, koji je po redu letenja za beligjsku prestonicu sa aerodroma "Nikola Tesla" trebalo da poleti 22. 3. u 17.30. je otkazan, javlja TV N1.

Sat vremena nakon eksplozije na aerodromu eksplozija je u 9.11 odjeknula u metro stanici u briselskom kvartu Maalbek. Ta stanica je, inače, i u blizini institucija EU i belgijske vlade. Maalbek ne treba mešati s briselskim kvartom Molenbek, koji je nastanjen imigrantima, a posle terorističkih napada u Parizu 2015. o njemu se govori i kao bazi ćelija džihadista. U tom kvartu su prošle nedelje ranjena četiri policajca koji su učestvovali u raciji protiv terorizma u južnom predgrađu belgijske prestonice Foret.

Prvi izveštaji govore da je u eksploziji u metrou u kvartu Maalbek poginulo 15 osoba. Tragični bilans bombaških napada na aeerodromu i u metrou u Briselu se iz sata u sat uvećavao: u utorak 22. 3. popodne registrovano je najmanje 34 mrtvih i 200 povređenih od čega 30 teže...

Železničke komunikacije sa vazdušnim lukom u Briselu su prekinute. Automobilska saobraćajna netlja u blizini aerodroma je nakon eksplozija bila zatvorena za putnički saobraćaj kako bi se obezbedio prolaz kolima hitne pomoći. Sve podzemne stanice u Briselu su zatvorene. U Briselu su zatvorene sve javne ustanove, muzeji, galerije, sportski objekti koji okupljaju veći broj ljudi, škole i parlament. Belgijskom premijeru je određeno dodatno obezbeđenje, a njegovo kretanje iz bezbednosnih razloga je ograničeno. Telefonski saobraćaj u Briselu je otežan. Pojačane su mere bezbednosti na granici između Belgije i Francuske. Zbog vanrednih pregleda vozova putovanje u Brisel iz Haga, i iz drugih pravaca je otežano.

Belgijska policija je nakon napada intenzivno tragala za Nadžimom Lahrauijem, uočenim na CCTV kako gura aerodromska kolica s dvojicom muškaraca za koje se pretpostavlja da su se razneli u bombaškom napadu. Njegov DNK pronađen u kućama koji su koristile osobe koje su prošle godine izvele napade u Parizu, saopštilo je belgijsko tužilaštvo. Kako javlja BBC on je 23. marta uhapšen u briselskoj opštini Anderleht. BBC je kasnije, pod naslovom Brussels attacks: Two brothers behind Belgium bombings tu vest demantovao, navodeći da policija I dalje traga za trećim osumnjičenim snimljenim na CCTV. On je rođen 18. maja 1991. godine i živeo je u naselju Šerbek. Belgijski mediji javljaju da je Lahraui u septembru prošle godine putovao u Mađarsku sa Salahom Abdeslamom, glavnim osumnjičenim za napade u Parizu. Tvrdi se da je on možda pravio bombe za napad.

Dvojica bombaša-samoubica identifikovana su kao braća Kalid i Ibrahim El Bakraui. Oni su od ranije poznati policiji po učešću u organizovanim kriminalnim grupama (Ibrahim je osuđen na 9 godina zatvora za pljačku i napad na policiju, a Kalid na pet godina robije zbog krađe automobila) - što je 16. marta ove godine predočeno belgijskoj javnosti. Holandska javna televizija VRT je u međuvremenu javila da su dva brata delovala na dve različite lokacije: jedan od njih je izvršio napad na aerodromu, dok je drugi digao sebe u vazduh u metrou u stanici Maalbeek. Belgijska TV RTBF je javila da su oni stanovnici Brisela.

Mediji su spekulisali da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan govorio o Ibrahimu al Bakruiju kada je izjavio da jedan od terorista koji su počinili teroristički napad u Briselu, bio uhapšen od strane turskih vlasti u pokrajini Gaziantep na granici sa Sirijom u junu 2015. godine i deportovani u Belgiju, a da je Brisel ignorisao upozorenja Ankare da on "ima veze sa stranim teroristima. Belgijske vlasti nisu reagovale na tu izjavu, a turski ministar pravde Kun Gens je kasnije rekao da turske vlasti nisu znale da je Ibrahim al Bakrui moguće umešan u terorizam kada je u u Turskoj osuđen za neko krivično delo, a potom pušten uslovno . On je precizirao da je Bakrui tada bio izručen Holandiji - a ne u Belgiji...

Halid El Bakraui je pod lažnim imenom iznajmio stan u la rue Dries à Forest, onom delu Brisela gde je policija tokom prošlonedeljnih racija ubila jednog napadača. Istražitelji su tom prilikom pronašli zastavu Islamske države, automatsku pušku, detonatore i otiske prstiju glavnog osumnjičenog za napade u Parizu Salaha Abdeslama, koji je uhapšen tri dana kasnije...

(Videti takođe: LIVE. 23 doden bij aanslagen in Brussel: "België gaat in lockdown, blijf binnen"Het Neieuwsblad, 22. 3. 2016. )

OVERZICHT. Brussel zit dicht, geen gsm-verkeer mogelijkHet Neieuwsblad, 22. 3. 2016. )

( Brussels attacks: Police hunt Zaventem bombings suspect, BBC, 6. 03. 2016.)

( Les kamikazes de l'aéroport seraient deux frères liés aux attentats de Paris, La libre, 23. 03. 2016.)

( Attentats à Bruxelles: le rôle des frères El Bakraoui se préciserait, l'un à Maelbeek, l'autre à Zaventem RTL, 23. 03. 2016.)

( Ninth Person Is Arrested in Belgium Over Paris Attacks" target="_blank">, NYT 24, 2015.)


 

Mesto napada: aerodrom Zaventem u Briselu

Mesto napada: aerodrom Zaventem u Briselu

( Brussels explosions: Many dead in airport and metro terror attacks "Het BBC, 22. 3. 2016. )


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST