22.3.2016. >

Neki novi igrači

 

Hoće li biti izbora na KiM, šta je „Patkica – ne Beogradu na vodi", šta očekuje Šešelj, a šta Tadić

Izbori na KiM

Portparol Misije OEBS-a u Prištini Senad Šabović rekao je da su u toku konsultacije u vezi sa načinom sprovođenja srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji. Šabović je potvrdio da su nadležni organi iz Srbije OEBS-u uputili zahtev u vezi sa sprovođenjem izbora 24. aprila, da su konsultacije o tome u toku, ali da ne može da kaže kako će oni biti sprovedeni. "Mi smo spremni da pomognemo sprovođenje izbora u skladu sa rezultatima konsultacija", rekao je Šabović i dodao da je više puta ovih dana rečeno da postoji očekivanje da OEBS pomogne u realizaciji u ostvarivanju biračkog prava građana koji imaju to pravo u okviru srpskih parlamentarnih izbora.

Ko stoji izaPatkice"

Na opštinama Vračar i Stari grad prihvaćene su izborne liste pod nazivom „Patkica – ne Beogradu na vodi". Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd", koja od početka svojih akcija protiv projekta „Beograd na vodi" koristi žutu patku kao simbol, tvrdi da je reč o izbornoj manipulaciji. Oni zahtevaju povlačenje tih lista i sumnjaju da iza njih stoji SNS, te i da je cilj da se iskoristi ime radi boljeg rezultata na predstojećim izborima. Dobrica Veselinović iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd" tvrdi da su njihovi članovi "istraživali ljude na listama Patkica – ne Beogradu na vodi" i da su ustanovili da je reč o simpatizerima i osobama bliskim SNS-u.

Regujući na tvrdnje Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", arhitekta Ivan Ratković rekao je, u ime izborne liste "Patkica – Ne Beogradu na vodi", da je glas građana za tu listu jedini pravi glas protiv tog projekta. Ratković tvrdi da ta inicijativa "krije od građana Beograda svoju blisku vezu sa DS-om", a "DS ne samo da nije protiv 'Beograda na vodi', nego aktivno sprovodi ovaj projekat". Ratković odbacuje optužbe Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" i tvrdi da nema nikakve veze sa SNS-om. "Nikada nisam bio član SNS-a, niti sam glasao za tu stranku, a nekada sam podržavao DS. Okupio sam različite ljude da budu na ovoj listi i među njima ima bivših članova različitih stranaka, od SNS-a do DS-a, a sada su svi u nevladinoj organizaciji „Vračar slobodno", naveo je Ratković. Zanimljivo je da ni „Vračar slobodno" nije originalan naziv, jer njega već koristi SO Vračar za svoj tribinski program.

Gladni ne mogu da se pobune

"Oni koji neće da glasaju za našu politiku, neka glasaju za Aleksadra Vučića", izjavio je lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i dodao da ne želi glas onih koji smatraju da je u Srbiji odlično. "U mandatu vlade Mirka Cvetkovića imali smo 499.000 siromašnih građana, onih koji ne mogu da žive od svojih primanja i kojima je potrebna zaštita države, a danas imamo gotovo 650.000", rekao je Tadić. On je dodao i da oni koji skapavaju od gladi nemaju potencijal da se pobune i da bilo šta kažu u javnom životu, da je tako svuda u svetu, kroz istoriju čovenstva. On smatra da će Savez za bolju Srbiju sa Nenadom Čankom i Čedomirom Jovanovićem na izborima 24. aprila postići bolji rezultat nego što je pre dve godine dobila njegova koalicija sa Čankovom Ligom, već i samim tim što su sada pojačani za LDP.

Kakvu vlast nudi SRS

Predsednik SRS Vojislav Šešelj obilazeći centar Surčina rekao je da je neophodno što pre zaustaviti propadanje Srbije, koje traje već 16 godina i postaje sve izraženije pod naprednjačkom vlašću. "Srpski radikali nude vlast poštenih, ozbiljnih, sposobnih i hrabrih ljudi i spremni su da menjaju vlast, ne samo u Surčinu, već i u celoj Srbiji", kazao je Šešelj kome su se građani požalili da nijedna vlast nakon radikalske nije ulagala u razvoj i infrastrukturu opštine Surčin. U saoštenju srpskih radikala se navodi da je Šešelj pozvao pristalice da se pridruže mitingu 24. marta u Beogradu, povodom izricanja kazne Radovanu Karadžiću, a protiv približavanja Srbije NATO i EU.

Obećanja i rezultati

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović rekla je da ne postoje sukobi između naprednjaka i socijalista, već da SNS u kampanji ukazuje ko je šta uradio. "Ne postoje sukobi već samo ono što su obećanja i rezultati. Ja pokazujem rezultate, šta je Vlada uradila, šta je neka lokalna samouprava učinila", odgovorila je Mihajlović. Ona je kazala da SNS smatra da se ne radi dovoljno i da može biti urađeno još više. "Želim da tamo gde SNS nije na vlasti objasnim zašto nije i da su stvari mogle da se urade bolje", zaključila je Mihajlović.

"To smo mi - Prirodni pokret"

U Registar političkih stranka kao 110. partija u Srbiji upisana je stranka bugarske nacionalne manjine "To smo mi - Prirodni pokret", objavljeno je u "Službenom glasniku". Sedište stranke je u Bosilegradu, a kao njen zastupnik upisan je Vladimir Zaharijev iz tog grada. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rešenje o upisu ove stranke donela je 11. marta. To je treća partija koja je od početka marta upisana u Registar političkih stranka.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST