21.3.2016. >

Kampanje i podrška

 

Ko je počeo kampanju, ko ih vodi na društvenim mrežama i kako se tradicionalni mediji ponašaju

Udruženje sindikata penzionera uz Pokret za preokret

Udruženje sindikata penzionera Srbije pružiće u predizbornoj kampanji Pokretu za preokret aktivnu, široku i intenzivnu podršku, pre svega među ugroženim penzionerima i članovima njihovih porodica, ali i među ostalim zaposlenim i nezaposlenim građanima Srbije, saopštio je Pokret za preokret. Protokol o saradnji su povodom predstojećih parlamentarnih izbora potpisali predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović i predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorad Vujasinović. "Penzioneri, a nažalost i drugi građani Srbije, moraju da biraju između hleba i leka. Na žalost, mnogima ne ostaje ni taj izbor jer nemaju ni za hleb, a kamoli za lek. Sve više penzionera umire, ne zbog starosti, već zbog nemogućnosti da kupe lek ili da plate pregled. Vlada Srbije treba zbog toga da se stidi i tu ljagu sa sebe neće nikada oprati jer ko ne poštuje svoje roditelje ne može da očekuje da bude poštovan", istakao je Veselinović.

Počela kampanja DSS i Dveri

Demokratska stranka Srbije i Dveri početak svoje predizborne kampanje proglasili su na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz poruku da se zalažu za slobodnu Srbiju sa Kosovom, koja je za saradnju sa istokom i zapadom ali protiv ulaska u EU i NATO. Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić rekla je da koalicija DSS i Dveri svoju kampanju počinje iz srpske Atine i da ta koalicija Srbiji nudi nešto potpuno novo i drugačije u odnosu na sve ostale stranke baš kao što je, kako je rekla, Petrovaradinski sat različit u odnosu na sve druge satove. "Mi se zalažemo za slobodnu Srbiju koja je za saradnju i sa istokom i sa zapadom, a hrabri smo da kažemo da nećemo nastaviti put u Evropsku uniju jer on nije u interesu srpskog naroda i hrabri smo da kažemo da nećemo u NATO i da ćemo se boriti za Kosovo i Metohiju u Srbiji", rekla je Rašković Ivić.

Kampanja na društvenim mrežama

Agencija za praćenje i analizu medija Kliping navela je da su političke stranke, uporedo sa kampanjom u klasičnim medijima i na terenu, pojačale svoje aktivnosti na društvenim mrežama. Internet konsultantkinja Dragana Đermanović ocenjuje da su političke stranke konačno postale svesne značaja, a pre svega rizika ignorisanja interneta, jer su, kako je rekla, u prethodnom periodu shvatile koliko ono što se događaja na internetu može da im naškodi i da im donese problema. "Vidimo i sada različite pokušaje omalovažavanja i diskreditacije političkih oponenata", rekla je Đermanovićeva i ukazala da internet treba videti kao mesto za dijalog, komunikaciju i raspravu sa ljudima, koji i slično i različito misle.

REM: Bez diskriminacije stranaka u medijima za vreme izborne kampanje

Generalni sekretar Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Nenad Janković kazao je da će stranački skupovi moći da se emituju u redovnim ili vanrednim informativnim emisijama sa oznakom predizborne kampanje, bez naknade. "Ako se prenosi skup jedne stranke onda moraju da se prenose i skupovi ostalih stranaka, i to bez naknade. Ne sme da bude diskriminacije", rekao je Janković. Kako je naveo, plaćenih termina će biti samo u sklopu reklama koje televizijske kuće mogu da emituju 12 minuta u sklopu jednog sata. "Biće plaćenih termina, ali ne ekstra vreme od pola sata ili sat, koje bi se prodavalo političkim partijama kao ranije, moguće je jedino da televizije svoje komercijalno vreme od 12 minuta prodaju političkim strankama" rekao je Janković. On je naveo i da mnoge televizije imaju ugovore sa velikim kućama koje moraju da ispune, pa je mala verovatnoća da će svih 12 minuta biti iskorišćeno za reklamiranje političkih stranaka.

"Ujedinjeni možemo sve"

Srbija se 24. aprila ujedinjuje za budućnost jer jedino ujedinjena može da se izbori sa svim problemima, poručio je član predsedništva SNS Marko Đurić i napomenuo da niko osim SNS i Aleksandra Vučića ne može da okupi i ujedini narod. On je rekao i da Srbija ne može da se izbori sa problemima ako je razjedinjena i ako su na vlasti oni koji slušaju ambasade i tajkune. "Ujedinjeni možemo sve, ujedinjeni možemo da otklonimo posledice decenije rada loše vlasti i uništavanja privrede. Samo ujedinjeni možemo da obezbedimo nova radna mesta i investicije i da se izborimo za Kosovo i Metohiju", rekao je Đurić i dodao da će Srbija 24. aprila da pobedi i nezaposlenost i korupciju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST