19.3.2016. >

Nadrealno, virtuelno i zaista

 

Šampioni sa Fejsbuka, Đenka u kampanji, ko "ne prodaje" Aleksandra Šapića

Predizborna "kinematografija"

Lider DS Bojan Pajtić poručio je šefu "Levice Srbije" Borislavu Stefanoviću da bi na predstojećim izborima mogao da završi kao Đenka, lik iz filma "Maratonci trče počasni krug".Dan ranije, Stefanović je u intervjuu nedeljniku "NIN" rekao da je "glas i za Bojanovu i za Borisovu kolonu suštinski bačen, zato što nude istu politiku kao i ranije, isto kao i Vučić, samo u satenskim rukavicama i sa pravim, a ne sa lažnim diplomama, dodajući: "To je ona politika iz "Maratonaca", kada Diklić u ulozi najmlađeg Topalovića dovede Kristinu i kaže ‘sad malo ona’. Neće više da sviraju Đuka, Martinović, Babić, Gašić i ekipa, nego će sad malo ‘naši’", rekao je Stefanović. Pajtić je odgovrio: "Razumem da novoosnovani pokreti moraju da angažuju decu po varoši da viču ‘ponovo radi bioskop!’" On je, kako navodi "Alo", ocenio da bi Borko da popravlja politiku u Srbiji, ali da će, "sudeći po ovoj izjavi, proći kao Đenka.

Dveri za petama SNS-u

Istraživanje agencije "Kliping" pokazalo je da SNS ima najviše pratilaca na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, i to 106.857. Za naprednjacima slede Dveri sa 92.994 i radikali sa 60.161 pratiocem. LDP, koja je nekada bila među vodećima po aktivnosti u onlajn prostoru, ima svega 4206 pratilaca, dok DSS ima čak 86 puta manje pratilaca na Fejsbuku od svog koalicionog partnera Dveri. "Kada se uzmu u obzir aktivnosti stranaka i broj objava na stranici, kao i aktivnost pratilaca, Dveri su ubedljivo na prvom mestu, za njima sledi SNS, a najinertnije pratioce na Fejsbuku ima SPS", kažu u ovoj agenciji.

Rođaci na listi

Na listi kandidata za odbornike "Aleksandar Šapić – za predsednika opštine Novi Beograd" nalaze se i bliski rođaci nosioca liste. Među 49 kandidata nalaze se Šapićevi otac, majka i rođak.

"Da sam mogao, na listu bih stavio i rođenog brata, ali je njegovo prebivalište u Zemunu", rekao je Šapić i dodao da je uveren da oni koje je predložio uživaju ugled u svom kraju i da sutra neće biti podložni političkoj trgovini.

SPO za članstvo u NATO i za SNS

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čotrić rekao je da se SPO i dalje zalaže za potupne evroatalntske integracije Srbije, koje podrazumevaju i članstvo u NATO. Članstvo u Alijansi, međutim, nije tema ove kampanje, kaže on i dodaje da će se to pitanje naći u fokusu narednih parlamentarnih izbora za četiri godine kada će se Srbija, kako veruje, naći pred vratima EU.To što je stav SPO o evroatlantskim integracijama u potpunoj suprotnosti sa politikom SNP-a Nenada Popovića, koji je takođe na izbornoj listi SNS, Čotrić ne vidi kao problem. On kaže da su sve stranke na listi SNS-a postigle saglasnost oko najvažnijih pitanja i da je na prvom mestu to kako stvoriti uslove za više radnih mesta.

Posmatračka misija

Zvanično je objavljeno da je OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava otvorila misiju za posmatranje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji 24. aprila, i da sledeće nedelje počinje da nadgleda izveštavanje medija u kampanji. Ona će proceniti zakonodavni okvir i njegovu implementaciju, pratiti kampanju, rad izborne administracije i relevantnih državnih organa, kao i učešće nacionalnih manjina i rešavanje izbornih sporova. U ovoj misiji će učestvovati10 međunarodnih eksperata u Beogradu i 12 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni širom Srbije, a uspostavljena je na poziv Ministarstva spoljnih poslova. Kako je saopšteno, njen zadatak je da daje nalaze, a na vladi, civilnom društvu i građanima je izbor kako će da ih koriste.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST