18.3.2016. >

Termini, PKB, NATO

 

Ima li razloga za zabrinutost medija, zašto je PUPS promenio partnera, pale prve pesnice u kampanji

Urednička nervoza

"Osnova medijskog izveštavanja u predizbornoj kampanji jeste poštovanje principa ravnomerne zastupljenosti svih učesnika političke utakmice", poručio je član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Miloš Rajković. On je potvrdio da stranke neće moći da zakupljuju termine u elektronskim medijima i dodao da ne vidi razlog za nervozu urednika jer su sve obaveze o izveštavanju poznate više od godinu i po dana. Prema njegovim rečima, Pravilnik o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje je pravljen na osnovu postojeće zakonske regulative, a ne na osnovu nekakvih zaključaka REM-a. On je dodao da ne vidi razlog za zabrinutost opozicije da neće imati jednak tretman kada je reč o izveštavanju.

Na sastanku sa urednicima medija, kako tvrdi, upitao je ima li nekoga kome je ovo prva kampanja, na šta se niko nije javio.

Ko je uništio PKB

Šef odborničke grupe DS u beogradskom parlamentu Balša Božović izjavio je da su SNS i gradonačelnik Beograda Siniša Mali upropastili PKB i žure da poklone hiljade hektara koji su u vlasništvu Grada. U odgovoru Božoviću, naprednjaci su rekli da je "PKB zbog nedomaćinskog, bahatog i lošeg upravljanja onih koji su ga vodili u prošlosti u ogromnim gubicima. SNS je prepolovila dug koji je iza sebe u PKB-u ostavila neodgovorna vlast Demokratske stranke". SNS je demokratama ponovo poručila i da "umesto dangubljenja i svakodnevnih laži, konkretno odgovore zbog čega je Bojan Pajtić sa svojim saradnicima poklonio najkvalitetnije državno zemljište Darku Šariću, Miletu Jerkoviću i ostalim tajkunima bliskim DS-u."

Penzioneri spašeni

Milan Krkobabić, lider PUPS-a, rekao je da stranka nije promenila koalicionog partnera zbog sigurnosti, već zbog kontinuiteta politike. "Naš koncept je bio jasan: podrška merama fiskalne konsolidacije, pokušaj da se spasi ono što se spasti može, da se odagna ključno pitanje da li će penzija biti ili neće biti, da se odagna taj strah. Postojala je opasnost da zemlja bankrotira, a pazite, 1,7 miliona ljudi čeka da im poštar zazvoni, da im donese penziju", istakao je Krkobabić i dodao da je "SNS garant zahteva PUPS-a i realan izbor".

Programske razlike

Koalicija stranaka Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka uskoro izlazi sa predizbornim programom u kojem će odrediti zajedničko stanovište o ključnim državnim pitanjima, među kojima je odnos Srbije prema članstvu u NATO, rečeno je "Danasu" u LDP-u.Na konstataciju da se, dok je bio na vlasti, Boris Tadić zalagao za vojnu neutralnost, a sada, kada je u opoziciji, SDS misli da Srbija treba da ide u pravcu saradnje sa NATO savezom, Marko Đurišić, funkcioner SDS, odgovara da je vojna neutralnost bila zvaničan stav države tada i sada. "Mi govorimo o potrebi - zbog bezbednosti svih naših građana - da se nastavi saradnja sa NATO. Nije politika SDS da Srbija bude članica NATO", rekao je Đurišić za "N1". LDP, s druge strane, jeste za ulazak u Alijansu, ali Đurišić kaže da se po tome razlikuju, i da zato i nisu jedna stranka. "To pitanje treba da se razreši u parlamentu, a onda i na referendumu", naveo je on.

Povodom Kosova

Demokratska stranka Srbije i pokret Dveri ocenili su, povodom 12 godina od martovskog nasilja na Kosovu, da aktuelna vlada amnestira odgovorne počinioce i vodi politiku "puzećeg priznavanja nezavisnosti Kosova". Pokret socijalista saopštio je da je " izgleda previše očekivati od koalicije DSS i Dveri da se bar na dan stradanja Srba i njihovih svetinja na Kosovu i Metohiji uzdrže politikanstva i budu iznad svojih malih političkih interesa".

"Pretili, udarali i šutrali"

Kako prenose "Večernje novosti", nepoznati napadači pretukli su predsednika Saveta za omladinu OO SRS u Odžacima Vladimira Miladinovića. Napala su ga dvojica mladića, koje, kako tvrdi, nikada ranije nije video. Ovaj list navodi da je, sa hematomima na glavi, polomljenim nosom, rasekotinama ispod desnog oka i modricama u predelu bubrega, Miladinović primljen u bolnicu, u Somboru. "Jednom rukom su me držali, a drugom udarali. Posle toga su me oborili na zemlju i šutirali. Na odlasku jedan od njih mi je rekao: povuci se, ako nećeš da ti se ovo ponovi", ispričao je Miladinović. Napad se dogodio dva dana posle tribine SRS "Mladi u politici" i nekoliko časova pošto je snimak tog skupa prikazan na lokalnoj "TV 25".

[•]


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST