17.3.2016. >

Zakupa više nema, ko je televizije kupio, kupio

 

Ko će sprečiti banke da "deru kožu", političare da zabavljaju u talk show-u, stranke da utiču na medije

Garancije ministra Stefanovića

"Apsolutno možemo da garantujemo bezbednost i sigurnost svim građanima Srbije u izbornom procesu", izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je apelovao na učesnike izbornog procesa da prijavljuju sve skupove, pa i one u zatvorenom prostoru iako ih novi Zakon o javnom okupljanju ne obavezuje na to. Tako će, kako kaže, policija moći pravovremeno da deluje.

Stefanović je saopštio i da će na ulicama biti angažovano više policajaca ako za tim bude bilo potrebe.

Mediji i kampanja

Novim pravilima koje je uvelo Regulatorno telo za elektronske medije predizborna kampanja bi trebalo da protekne bez zakupljenih stranačkih termina na televizijama. To pravilo je uvedeno da stranke koje imaju velike budžete ne bi zakupile veliki broj sati na televizijama, kažu u REM-u.

Počeo je da radi i novi softver tako da se programi dvostruko snimaju 24 sata bez prestanka. Mitinzi će moći da budu emitovani samo kao deo predizbornog programa i bez diskriminacije stranaka, a pravilnik predviđa i da se predizborni sadržaj ne sme predstavljati kao informativni ili neki drugi. Ovoga puta će i komercijalne televizije, a ne samo javni servisi, morati sa strankama da potpišu ugovore o saradnji ako žele da emituju njihov program. Televizije takođe neće smeti u udarnim terminima, kao vesti dana i glavne naslove, da objavljuju istraživanja javnog mnenja, a političari tokom kampanje da gostuju u zabavnim, dečjim i sličnim emisijama.

U izveštaju Zaštitnika građana za 2015. je konstatovano da medijska reforma nije ojačala slobodu medija, da su mediji i dalje pod uticajem sprege politike i novca i da se čini da je Srbija umesto državnih dobila stranačke medije.

Debata i floskule

Kolicija LDP, LSV, SDS ocenila je da "atmosfera u kojoj društvo ulazi u ovu kampanju, jasno pokazuje da će u njoj medijski linč zameniti političku debatu i da će demagogija zameniti politiku".

"Uspesi postoje samo u kontrolisanim TV vestima i korist od sadašnje vlasti imaju samo partijski činovnici vladajućih stranaka, njihovi prijatelji i porodice, a evropska Srbija postoji samo u praznim frazama i neshvaćenim floskulama."

O prodaji NIS-a i sankcijama Rusiji

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je da bi ovoga trenutka uvesti sankcije Rusiji samo zato što je to interes EU imalo smisla ako bi EU obeštetila Srbiju za ono što Srbija gubi uvođenjem sankcija Rusiji u smislu spoljno-trgovinske razmene. "Građaninu Srbije sigurno nije interes, da se u ovako krhkoj ekonomskoj poziciiji, Srbija zatvara za bilo šta što može doneti neke prihode. Takođe, mi smo gasno zavisni od Rusije.", rekao je i dodao "Ne postoji verovatno veći evropski entuzijasta od mene, ali to ne znači da sam slep i gluv, a naročito ne znači da sam spreman da idem protiv interesa svoje zemlje."

Prodaju NIS-a i Rusko-srpski humanitarni centar prokomentarisao je sledećim rečima: "Tu bi sada kao trebalo da se napravi vojno eksteritorijalna baza, da vi ne znate šta se sve nalazi u njoj, gde može da bude i raketni sistemi i nuklearni otpad, bilo šta, i gde niko iz Srbije neće smeti da uđe u tu bazu i pita – izvin’te, a šta vi ovde držite? Rusiji treba da u srcu EU ima nepotopivi nosač aviona. I to je razlog zbog kojeg Rusija pokušava da Srbiju drži kao svoju koloniju, sa energetskom omčom oko vrata. To je bila prodaja NIS-a."

Borko, Janko i sindikat

"Levica Srbije" na predstojeće parlamentarne izbore izlazi u koaliciji sa Pokretom za preokret, Socijaldemokratskom unijom i partijom "Novo udruženje penzionera Srbije ".

Lider "Levice Srbije" Borislav Stefanović je ocenio da je premijer Aleksandar Vučić "zaposlio više od 50.000 naprednjaka u javnom sektoru i to platio 800 miliona evra", kao i da je "najbolji učenik Mlađana Dinkića jer stranim investitorima plaća 20.000 evra po radnom mestu, a pri tom radnici nemaju nikakva prava. " Dođe strani investitor, potroši te pare, tera vas da radite prekovremeno, ne plati vas, ne da vam sindikat, a domaći investitori nemaju šanse da dobiju bilo šta.", rekao je on i dodao da stranka koju predvodi hoće da "zaustavi banke koje su odrale kožu narodu, da im ograniči kamate i skrivene troškove".

Neadekvatan odgovor, neodgovarajući jezik

Presuda Haškog tribunala lideru SRS i kandidatu na predstojećim predsedničkim izborimaVojislavu Šešelju biće izrečena 31. marta, bez prisustva optuženog. Tribunal je pozvao Šešelja da do 22. marta pisanim putem obavesti sud da li želi da prati izricanje presude putem videolinka iz Beograda.

U obrazloženju odluke navodi se da će presuda biti izrečena 31. marta uprkos odsustvu optuženog, ne zato što se njegovo prisustvo ne zahteva, već zato što on odbija da bude prisutan i što srpske vlasti ne primenjuju adekvatna sredstva da ga na to primoraju.

Optuženi je agenciji Beta izjavio da neće ništa da komentariše dok mu obaveštenje ne dostave na srpskom jeziku. " Punih 13 godina sam se tako držao, to za mene ne postoji dok mi se ne pošalje na srpskom", kazao je Šešelj.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST